В’язень Кремля Карпюк радить українцям не їхати на ЧС-2018 до Росії

 

Російський адвокат Ілля Новіков розповів про свій візит до незаконно засудженого в Росії українця Миколи Карпюка у день його народження 21 травня. Відповідний допис він розмістив у “Фейсбуці”.

Новіков зазначив, що це п’ятий день народження Карпюка, який він зустрічає в російській в’язниці, і другий – у “Володимирському централі”.

“Микола тримається дуже бадьоро, передає подяку та уклін всім, хто про нього пам’ятає і персонально тим, хто його вітав. І окремо – привіт і підтримка Олегу Сенцову“, – додає адвокат.

Також автор допису передав пораду Карпюка для українців не їхати на цьогорічний Чемпіонат світу з футболу, що відбудеться у Росії.

“Більшість, напевно, повернеться благополучно, але той, кому не пощастить і кого призначать покращувати статистику розкриття тероризму, буде шкодувати про це дуже довго. Не знаю, який футбол такого вартий. Бережіть себе і допомагайте один одному”, – пише адвокат.

21 травня Миколі Карпюку виповнилося 54 роки.

Як повідомляла “Новинарня“, 26 травня 2016 року верховний суд Чечні засудив Карпюка до 22 половиною років, Клиха – до 20 років ув’язнення.
Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років нібито у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.
Українці подавали апеляції на вирок, але марно.

Повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби.

Російський правозахисний центр “Меморіал” дійшов висновку, що звинувачення проти Клиха і Карпюка сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що вони стали жертвами “пародії на правосуддя”.

Читайте також:
Адвокат відвідав у тюрмі в РФ політв’язня Клиха: що не так з його психікою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна