Адвокат відвідав у тюрмі в РФ політв’язня Клиха: що не так з його психікою

 

До громадянина України Станіслава Клиха, якого російський суд засудив до 20 років колонії за обвинуваченням в участі у Чеченській війні, допустили адвоката Романа Качанова, і той зафіксував у стані підзахисного “нав’язливу маячню”.
Як передає “Новинарня“, про це повідомила російська правозахисниця, учасниця “Уральської правозахисної групи” Тетяна Щур.

За її словами, зустріч відбулася в тюрмі Т-1 міста Верхньоуральськ Челябінської області РФ, де відбуває покарання політв’язень Клих.

“Роман Качанов – перша за останні роки людина, яка потиснула руку Станіславу. До нього всі відвідувачі, виключаючи маму, спілкувалися з ним тільки через скло. Доступ адвоката до Станіслава оформлявся протягом години, спілкування тривало три години”, – пише Щур у “Фейсбуці”.

“Станіслав почуває себе задовільно, тільки постійно болять ноги. (Він підозрює у себе “туберкульоз кістки”). Оскільки їжа в тюрмі, за його словами, огидна, то він намагається харчуватися тим, що купує в магазині на ті гроші, які належать йому за законом. А оскільки в цьому магазині вибір теж мізерний, то він купує, в основному, печиво та солодощі. Очевидно, через це він останнім часом набрав вагу”, – повідомила правозахисниця.

На адвоката Качанова Клих справив враження спокійної й доброзичливої людини, якій дуже бракує спілкуванням через постійне перебування в одиночній камері.
“Ділити її з кимось він, однак, не хоче, побоюючись агресії з боку співкамерників”, – пише Щур.

У адвоката після розмови з Клихом склалося враження, що Станіслав страждає від психічного розладу.
“Незважаючи на спокійну і виразну мову, зміст її викликав у адвоката серйозне побоювання, особливо після розмови з мамою Станіслава. Розповіді Станіслава про події його “мирного життя” дуже схожі на нав’язливу маячню”, – передає правозахисниця.

Рука Станіслава Клиха зі слідами тортур. Фото: Роман Качанов

Роман Качанов сфотографував загоєні зараз численні глибокі ушкодження шкірних покривів на різних частинах тіла Клиха.

“Чим вони є, розбиратися фахівцям, як і в його мові. Все це дуже схоже на сліди тортур, чим вони вочевидь і є”, – розповіла Щур.

Зазначається, що Клих написав низку заяв, у тому числі й прохання про зустріч із психологом.

“Незважаючи на доброзичливість і здатність до спілкування, на розвинену живу мову, зміст його мови, фантастичні нав’язливі картини з минулого життя, нереальність яких підтверджена мамою Станіслава, викликають серйозні побоювання в його душевному здоров’ї”, – йдеться в повідомленні правозахисниці, яка спирається на висновки адвоката Качанова.

Адвокат Роман Качанов біля тюрми в Нижньоуральську

Читайте також:
Політв’язень Клих впадав у кому в російській психлікарні у вересні, – адвокат

Як повідомляла “Новинарня“, Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

Тривалий час в Україні нічого не знали про місце перебування як Клиха, так і затриманого в березні 2014 року на кордоні з Чернігівщиною заступника голови УНА-УНСО Миколи Карпюка. Чоловіків піддавали тортурам і надалі переховували, щоб зійшли сліди катувань.

Обвинувальні свідчення проти них під тиском дав інший українець, Олександр Малофєєв.

26 травня 2016 року верховний суд Чечні засудив Карпюка до 22 половиною років, Клиха – до 20 років ув’язнення.
Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років нібито у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.
Українці подавали апеляції на вирок, але марно.

Повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби. Про ознаки його психічного розладу говорили ще навесні 2016 року.

Російський правозахисний центр “Меморіал” дійшов висновку, що звинувачення проти Клиха і Карпюка сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав їх політв’язнями.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна