Сериков, який заявив про вибухівку Сенцова, вчащав в окупований РФ Крим, – ЗМІ

 

Мешканець Запорізької області Сергій Сериков, який називає себе волонтером ЗСУ і майданівцем, під час конференції ОБСЄ з питань свободи слова в Києві заявив, нібито передавав у 2014 році вибухівку Олегові Сенцову.
Цей чоловік вочевидь грає на користь РФ, і після окупації Криму (до осені 2015 року) він дев’ять разів відвідував півострів, пише у блозі на сайті “Цензор” журналіст Ірина Ромалійська.

“Український військовий розповів, що віз Сенцову вибухівку!” – повідомляють російські ЗМІ у своїх заголовках. І не тільки російські, до речі. У нас про це першим повідомив сайт “Страна”. Відбулася ця подія на конференції ОБСЄ з питань свободи слова. Ось уявляєте собі цей захід, так? Встає людина в камуфляжі і раптом, коли весь світ тисне на президента РФ Володимира Путіна з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова, каже: так це ж я возив вибухівку Сенцову!”- пише Ромалійська.

Однак у березні 2014-го, нагадує журналістка, Сериков заявляв, що під час поїздки до Криму нічого Сенцову не передав.
Про це чоловік, який тоді представлявся як “друг Сенцова”, говорив на брифінгу в Українському кризовому медіацентрі 30 травня 2014 року (з 9:26):

“А після цієї заяви, що часто їздить до Криму. Це, звичайно, не заборонено. Але – ти чи військовий, чи волонтер, чи фігурант гучної політичної справи, що активно проголошуєш свої проукраїнські погляди і спокійно їздиш до Криму?” – зазначає Ромалійська.

“Мої джерела стверджують, що з квітня 2014-го по листопад 2015 він (Сериков) побував у Криму дев’ять разів. Частіше – на день. Іноді – на кілька годин заїжджав. А одного разу – всього лише на годину. Навіщо волонтеру, який підтримує українських військових, на годину в’їжджати до окупованого Криму?” – риторично запитує Ромалійська.

На думку журналістки, таким чином – через розкрутку заяви Серикова – російські ЗМІ легалізують “меседж Сенцов-терорист” через деякі українські медіа, які працюють на Москву.

Саме тому, наприклад, канал NewsOne, що належить нардепу Євгену Мураєву, а попутно і “112-й канал”, розкручують історію з нібито несподівано знайденими свідченнями Геннадія Афанасьєва, коли він в ув’язненні обмовив Сенцова.

А тепер ось через “Страну” випускають “військового” й “волонтера”, який на конференції ОБСЄ заявляє, що возив вибухівку Сенцову, резюмує Ромалійська.

Як відомо зі ЗМІ, Сергій Володимирович Сериков (чи Сєріков, Серіков, Сєриков), присутній у соцмережі Facebook як “Іван Сірко”, уродженець села Широке Веселівського району Запорізької області. Він називає себе громадським активістом, учасником Майдану та армійським волонтером, зокрема помічником 55-ї артилерійської бригади ЗСУ із Запоріжжя і 79-ї бригади.
В профілі “Иван Сирко” є багато фото Серикова з українськими військовими, в т.ч. з екс-речником Міноборони Андрієм Лисенком, прес-секретарем 72 омбр Оленою Мокренчук та ін.
Деякі з них визнають, що знайомі з Сериковим саме як із волонтером. Інші представники 55-ї і 79-ї бригад заявляють, що не знають такого волонтера, який із незрозумілих причин ходить у військовій формі та носить неофіційні медалі.

На сайті запорізького “Правого сектора” була оприлюднена інформація про те, що Сериков псевдоволонтер і аферист, має схильність до зловживання спиртними напоями. “ПС” також поширював відео зі звинуваченнями на адресу самозванця.

За даними з відкритих джерел, Сериков у 2017 році був засуджений за домашнє насильство, однак так і не відпрацював покарання на громадських роботах.

2 червня Сергій Сериков на Майдані в Києві брав участь в акції “Червона картка для Путіна” та в коментарі каналу “24” зробив заяву, яку практично повторив 26 червня на конференції ОБСЄ: що Олега Сенцова нібито “підставила” українська влада, він має на неї якийсь компромат, і тому, мовляв, Київ насправді не зацікавлений у його звільненні.

Кадр відео 24tv.ua

“Зрозуміло, що його бояться і тут (у Києві – “Н”), і там (у Москві). Я володію 50% тієї інформації, якою володіє він. І за те, що я знаю, проти мене було дві справи, які я успішно виграв. А за те, що він знає, він отримав 20 років.
Найбільше його боїться не Путін, а наша влада. Думаю, що був “договорняк”, щоб Олег сидів. Також його бояться наші країни-гаранти. Олег є загрозою, тому може в своєму фільмі показати на весь світ політичний істеблішмент, який передав Крим”, – говорив Сериков “24-му каналу”.

Як інформувала “Новинарня“, український кінорежисер, кримчанин Олег Сенцов був засуджений до 20 років колонії окупаційною владою РФ у Криму та відбуває покарання в колонії “Білий ведмідь” на Ямалі. Із 14 травня – напередодні чемпіонату світу з футболу в Росії – він оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у РФ.
По всьому світу відбуваються акції з вимогами звільнити Сенцова. При цьому офіційна Москва намагається дискредитувати кримчанина, зокрема омбудсман РФ Тетяна РФ Москалькова заявляє, що голодування для нього – “лікувальне”.

Читайте також:
Москалькова відвідала Сенцова, який “пише сценарій”,
а Денисову до нього не пустили

“Перетворив себе на зброю під ЧС-2018”. Обставини голодування Олега Сенцова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна