У Росії оголосив голодування ще один український політв’язень – Емір-Усеїн Куку

 

Фігурант так званої “ялтинської справи Хізб ут-Тахрір” Емір-Усеїн Куку, якого російська влада звинувачує у тероризмі, 26 червня оголосив голодування.
Про це повідомила його дружина Мер’єм Куку-Ашчі на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Громадянин України Куку перебуває в ростовському СІЗО (РФ) в очікуванні вироку.

“26 червня Еміру-Усеїну виповнилося 42 роки. І в свій день народження він почав голодування. Для мене ця новина стала шоком і великою несподіванкою! Він дуже терпляча людина! Але це упереджене та беззаконне переслідування і звинувачення в тероризмі підштовхнуло його на цей крок. Це протест проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів”, – написала жінка.

Як повідомляла “Новинарня“, громадяни України Емір-Усеїн Куку, Вадим Сірук, Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Рефат Алімов та Арсен Джеппаров обвинувачуються окупаційною російською владою в “участі у терористичній організації” та “плануванні захоплення влади у насильницький спосіб”. Їхні справи об’єднані в одну, так звану “ялтинську справу Хізб ут-Тахрір”.

Емір-Усеїн Куку затриманий 11 лютого 2016 року та заарештований за підозрою в участі в діяльності “Хізб ут-Тахрір” (ісламської партії, яка вільно працює в Україні і Європі, у також в більшості країн світу, однак вважається екстремістською в Росії).
Він був обвинувачений у підготовці до “насильницького захоплення влади”.

У грудні 2017 року Емір-Усеїн був переведений із СІЗО в Криму у Ростов-на-Дону.

В МЗС України вважають справу сфабрикованою.

Вирок у цій справі очікується до кінця літа.

Наприкінці травня міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала лист Еміра-Усеїна Куку із російської в’язниці. Ув’язнений скаржився на абсурдність висунутих проти нього обвинувачень у підготовці до насильницького захоплення влади в Криму.
Куку закликав владу України докласти максимум зусиль для якнайшвидшого звільнення політв’язнів із російських в’язниць.

Читайте також:
Мати-інвалід кримського політв’язня Нурі Прімова оголосила голодування

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна