У Криму – нові репресії проти кримських татар. Порошенко закликає світ звернути увагу

 

У Криму знову проводять обшуки в будинках кримських татар. Сьогодні, 12 лютого, їх відбувалося близько десяти, повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов виданню “Крим.Реалії“.

За його інформацію, обшуки проводилися в Бахчисарайському районі (село Вікторівка), Нижньогірському та Джанкойському (село Перепілкине) районах Криму.

“Точну кількість обшуків іще не підбили, вони ще тривають, ми інформацію перевіряємо, але вже можу сказати, що не менше десятка всього по Криму. Обшуки проводять у будинках кримських татар, кримських мусульман”, – розповів Курбедінов.

Він також додав, що такі масові обшуки, які відбуваються в будинках кримських татар другий день поспіль, можна розцінити як “репресії та заходи залякування”.

Напередодні, 11 лютого, у будинках кримських татар у Криму також було проведено низку обшуків. Пізніше призначена окупаційною російською владою прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила про затримання 4 осіб у рамках кримінальної справи за фактом діяльності організації “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії визнана терористичною.

Як повідомили в Меджлісі кримськотатарського народу, чотирьом усім затриманим суд обрав запобіжний захід – арешт до 8 квітня.

“Сьогодні, 12 лютого 2016 року, в Київському районному суді Сімферополя відбулося судове засідання у справі затриманих 11 лютого кримчан – Емір-Усеїна Куку, Енвера Бекирова, Мусліма Алієва і Вадима Сірука. Їх звинувачують за частиною 2 статті 250.5 Кримінального кодексу Російської Федерації («Організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації»)”, – йдеться в повідомленні прес-служби меджлісу.

У Меджлісі обшуки в Криму назвали новою хвилею репресій проти кримських татар.

Міністерство закордонних справ України у зв’язку з цим 12 лютого висловило протест і закликало посилити тиск на Росію.

На події в Криму відреагував і президент України Петро Порошенко, який зараз перебуває в Німеччині, де сьогодні відкрилася 52-га Мюнхенська конференція з питань безпеки за участю 86 світових лідерів.

“Поведінка окупантів у Криму – це ніщо інше, як відновлення сталінської політики проти кримських татар. Україна закликає світову спільноту звернути увагу на масові порушення прав корінних мешканців півострова та сприяти якнайшвидшій деокупації Криму”, – написав глава держави у “Фейсбуці”, пообіцявши порушити це питання завтра під час виступу на Мюнхенській конференції.

Читайте також:
Джемілєв прогнозує швидкий розпад Росії і звільнення Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна