Фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” вивезли до РФ, зацькувавши собаками

 

Чотирьох обвинувачуваних у так званій ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір” вивезли з СІЗО в Сімферополі і доставили до російського Краснодара, вони чекають на етап до Ростову-на-Дону.

Про це повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці” адвокат Еміль Курбедінов.

За словами юриста, до нього надійшла інформація про Вадима Сірука, Емір-Усеїна Куку, Інвера Бекірова та Арсена Джеппарова, які вже перебувають у Краснодарі. Їх вивезли з Сімферопольського СІЗО для етапування до Ростова.

“Знущання, цькування собаками, жорсткі “шмони”, відібрали речі, погрози – ось як зустрів Краснодар чотирьох політв’язнів!” – пише Курбедінов.

Зокрема, собак нацьковували на кримських мусульман Куку і Сірука.

“Їх вивели з транзитної камери, цькували собаками, штовхали, обіцяли “загубити” на етапі. Це відбувалося, вчора чи позавчора, що зараз з ними – невідомо. Напередодні довгих свят подібне занадто турбує. Звернувся до Краснодарської ГНК (громадської наглядової комісії), там обіцяють допомогти”, – розповів адвокат Емір-Усеїна Куку Олександр Попков.

Пізніше Попков написав у “Фейсбуці”, що Вадима Сірука в СІЗО відвідали члени краснодарської Громадської спостережної комісії.

“Він в порядку, тілесних ушкоджень немає, здоров’я в порядку. Вадима чомусь зняли з етапу, провели “планові” спецзаходи у вигляді тотального обшуку з собаками в намордниках. Відбувся такий собі інцидент з охоронцем, який “грубо поводився”. У Вадима вилучили електробритву і молитовний килимок. Нібито “не положено”, але потім повернуть…
Емір-Усеїн Куку вже начебто в Ростові, його теж повинні відвідати ГНК.

Величезна вдячність членам краснодарської ГНК Белікову В.В., Мардико В.Л. і Бабіну С.І. за чуйність”, – зазначив Олександр Попков.

Як відомо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону відклав попереднє засідання у ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір” на 10 січня, оскільки обвинувачених не привезли до міста.
4 грудня на виїзному засіданні в окупованому Сімферополі Ростовський окружний військовий суд РФ продовжив арешт шістьох фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” Мусліму Алієву, Еміру-Усеіну Куку, Вадиму Сіруку, Енверу Бекірову, Рефату Алімову та Арсену Джеппарову до 27 травня 2018 року.

Верховний суд РФ заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку “екстремістських об’єднань. Водночас в Україні вона не заборонена.

Перших чотирьох обвинувачених в ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір” заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам’янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.
Інші два фігуранти “справи” Арсен Джеппаров і Рефат Алімов перебувають під вартою після того, як їх заарештували в Краснокам’янці 18 квітня 2016 року.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Читайте також:
У Криму – нові репресії проти кримських татар.
Порошенко закликає світ звернути увагу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна