СБУ: поліграф показав, що Савченко готувала замахи

 

Психологічна експертиза з використанням поліграфа підтвердила, що народний депутат Надія Савченко особисто готувала насильницьке повалення конституційного ладу в Україні: вона готувалася здійснити теракт в урядовому кварталі та в будівлі Верховної Ради.
Про це повідомив прес-центр СБУ в понеділок, 4 червня.

Зазначається, що слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України у кримінальному провадженні за підозрою Володимира Рубана і народного депутата Савченко в підготовці терактів і вчиненні державного перевороту призначили 11 квітня комісійну судову психологічну експертизу з використанням поліграфа, проведення якої було доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.
Як відомо, перевірку на “детекторі брехні” ініціювала сама Савченко.

“За результатами проведеного дослідження комісією експертів надано категоричні висновки про наявність у Савченко позитивних психофізіологічних реакцій, які свідчать, зокрема про те, що Савченко обговорювала плани насильницького повалення конституційного ладу, брала участь у незаконних діях з поваленням конституційного ладу та особисто готувала насильницьке повалення конституційного ладу”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Також експертиза встановила, що Надія Савченко обговорювала плани збройного захоплення влади і брала участь у підготовці збройного захоплення влади, для чого з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади підшукувала та перевозила зброю.

“Розроблені плани з насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади Савченко обговорювала з Рубаном, Захарченком О. В., Тимофєєвим О. Ю. (ватажки “ЛНР” – “Н”).
Савченко Н.В. обговорювала зі спільниками плани вбивства керівників держави, зокрема особисто розподіляла ролі в замахах”, – ідеться в повідомленні СБУ.

“Нею був розроблений чіткий план вбивства керівників держави, вона домовлялася зі спільниками, хто і що має робити під час замаху на вбивство керівників держави. Свої плани вона доводила до Тимофєєва О. Ю. та Рубана В. В.”, – зауважили у спецслужбі.

Сестра і помічниця підозрюваної Віра Савченко в коментарі каналу “112 Україна” назвала заяву СБУ “брехнею” та висловила намір, аби Надія пройшла ще один поліграф – тепер уже в міжнародних структурах.

“Результатами” поліграфа Надії Савченко Пєтя & К відволікає вашу увагу від непроголосованого антикорупційного суду, можливого розпуску ВР та
фейково-провальної і позорної на весь світ спецоперації “Бабченко жив!” – написала Віра Савченко у “Фейсбуці”.

Читайте також:
Суд залишив Савченко під вартою

50 днів голодування Савченко: криваве блювотиння і душ за бажанням

Луценко знає імена полковників ЗС РФ, які дали Савченко зброю для терактів

Як повідомляла “Новинарня“, в четвер, 22 березня, Верховна Рада надала згоду на притягнення народної депутатки Надії Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Генпрокуратура інкримінує Савченко вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Після голосування Надію Савченко затримали, вона у супроводі слідчого прибула до Управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області.

Раніше, 15 березня, Савченко побувала на допиті у Службі безпеки України у справі керівника ГО “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, якого 8 березня було затримано на КПВВ “Майорськ” з арсеналом зброї з “ДНР”.
Вона заявила, що готова взяти Рубана на поруки і що “всі українці хоч раз мріяли підірвати Верховну Раду“.

Генпрокуратура оприлюднила відео- й аудіозаписи, які свідчать про домовленості Рубана й Савченко щодо вчинення терактів у Києві.

“У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко (…) особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, в цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову і посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе”, – заявляв Луценко.

Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”, ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.
Рішенням Шевченківського райсуду Києва Рубана взято під варту на 60 діб без застави.
20 березня Апеляційний суд Києва залишив Рубана під арештом, підозру йому розширили. Савченко намагалася взяти його на поруки.

Голова СБУ Василь Грицак розповідав, що спецслужба має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену в Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва, а також про зв’язки затриманого з Віктором Медведчуком.

23 березня Шевченківський райсуд арештував депутатку на два місяці.
Того дня вона оголосила, що починає голодування.
29 березня Апеляційний суд Києва залишив запобіжний захід в силі.

Обшук у квартирі Савченко – з вилученням жорсткого диску комп’ютера і нагородної зброї – відбувся лише 10 квітня.

10 квітня адвокат заявляв, нібито депутатка схудла на 11 кг. За її власним зізнанням, “здоров’я від голодування погіршується в межах норми, але не критично”.

Після того арештована погодилася поїсти, щоб мати змогу з третьої спроби пройти поліграф. Надалі вона продовжила голодування.

Депутатка заявила про те, що припиняє голодувати, через 69 діб – 30 травня.

“У зв’язку з тим, що за майже два місяці слідство не надало результатів експертизи на детекторі “правди”, Надією Савченко прийнято рішення перервати голодування для проходження повторної експертизи”, – повідомляла прес-служба політика.

З посиланням на адвоката Савченко також ішлося, що сторона захисту готує  клопотання для призначення нового психо-фізіологічного дослідження на поліграфі в державній експертній установі України.

Читайте також:
“В мене не змокріло!” Як Регламентний комітет ВР давав згоду на арешт Савченко

“Сюр, щоб показати владу смішною”.
Савченко оприлюднила свою версію підготовки теракту у ВР

Бойовики ОРДЛО включили Рубана у список на обмін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна