Андрій Риженко: Зараз усі наші дії на морі асиметричні відносно противника. У нас немає флоту як такого

 

автор: Людмила Кліщук
фото автора та з відкритих джерел

Попереднього разу ми спілкувалися з колишнім заступником начальника штабу Військово-Морських сил ЗСУ (у 2004-2020 рр.) капітаном 1-го рангу запасу Андрієм Риженком наприкінці січня 2022 року. Тоді в повітрі витала загроза російського вторгнення, а Риженко був експертом Центру оборонних стратегій. Під час інтерв’ю він наголошував, що Україна на морі має зосередитись на обороні острова Зміїний, адже росіяни поклали на нього око. І справді, першого ж дня повномасштабного вторгнення московити зайняли цей ключовий скелястий плацдарм у Чорному морі.

Андрій Риженко – один із найвідоміших прибічників розвитку так званого “москітного” флоту для України. Навіть зараз, коли Україна контролює відсотків 20 свого узбережжя, капітан 1-го рангу переконаний, що без надводного, але саме “москітного” флоту Україні на морі робити нічого.

Про ситуацію в чорноморському регіоні Риженко говорить в тісній прив’язці до Кримського півострова. Він вважає, що під час контрнаступу варто було зосередитися саме на південному напрямку. І, аналізуючи карту бойових дій, констатує: “У цій ситуації найбільше треба впливати на Крим”.

Із травня 2023 року пан Андрій – стратегічний експерт американської компанії “Соната”, яка надає оборонні послуги.

Андрій Риженко під час інтерв’ю. Фото: Новинарня

У якому стані український флот наприкінці другого року великої війни? Чого чекати в наступному році? Коли може початися “битва за Крим”? На чому нам слід зосередитись у Чорному морі? Які вразливі місця у флоту РФ та куди бити, щоб послабити його ще більше? Як краще вести війну на морі, фактично не маючи власного військового флоту? Як захистити новий “зерновий коридор”?

Про все це “Новинарня” запитала експерта в новому розлогому інтерв’ю.

“Доки Крим не звільнений, для ВМСУ неможливе використання кораблів середнього і великого класу, починаючи з легких корветів”

– Пане Андрію, днями було оголошено про створення військово-морської коаліції Великої Британії, Норвегії та України. Що це нам дасть? Які свої спроможності на морі Україна підсилить завдяки цій угоді?

– Я ставлюся позитивно до цієї коаліції. Добре, що підписані щодо цього документи відповідні. Важливо, щоб ці спроможності, які ми отримаємо для здійснення контролю над морем та відбиття агресії РФ з морського напрямку, надійшли якомога швидше і ми могли б їх використовувати.

Бо потенціал дронів і крилатих ракет дозволяє продовжувати нам активно завдавати удари в акваторії Чорного моря, але не дозволяють взяти певну ділянку Чорного моря під контроль і поновити судноплавство.

14 грудня делегація ВМСУ на чолі з командувачем ВМС ЗС України віцеадміралом Олексієм Неїжпапою взяла участь у церемонії оголошення про відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України. У заході також взяли участь міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам, командувач Командування ВМС США у Європі адмірал Стюарт Бенджамін Мунш, перший морський Лорд адмірал Сер Бен Кі та представники інших європейських країн. Фото: ФБ ВМС ЗСУ

Нам потрібні і безпілотні, і пілотовані системи, які могли би здійснювати пошук морських мін, найперше. На західному ринку є такі.

Нам потрібні катери, які здійснюватимуть патруль моря – протидиверсійний захист, протидію надводним силам, забезпечення безпеки судноплавства.

Треба також розуміти, що зараз нам потрібні такі платформи, щоб противник не міг по них працювати тими вогневими засобами, які сконцентровані в Криму – ракетами авіаційними, берегового базування, корабельного базування.

Доки Крим не звільнений, використання кораблів середнього і великого класу, починаючи з легких корветів, неможливе для нас. Бо вони будуть знищені.

Тому це можуть бути (використані ВМСУ в умовах російської окупації Криму – “Н”) виключно катери москітного флоту – невеликі, які могли б забезпечити відбиття десанту, нанесення ракетних ударів, патрулювання. Їхній невеликий розмір дозволяє доставити їх до України не через Босфор, а іншим, альтернативним шляхом, іншим транспортом.

– Яке місце ВМС зараз на театрі бойових дій, якщо дивитися комплексно? Чи можна стверджувати, що контролювати Чорне море реально можливо і без повноцінного флоту?

– Не можна. Я таку риторику не підтримую. І дуже погано, що станом на початок війни в нас не було флоту.

Якщо ми, дай Боже, все ж вийдемо на Азовське море, на узбережжя, треба ж буде море брати під контроль.

Хто буде брати море під контроль? Нам потрібні кораблі, надводний флот.

Якщо в нас будуть невеликі катери, які можна поставити на трейлер чи залізничну платформу та перекинути на море, – це буде перевагою. І на них має бути нормальна зброя, ракети. Азовському морю пасували би катери Mark VI, якщо нам їх дають. Або подібні за спроможностями. Тому що вони можуть боротися на рівних  з російськими катерами та навіть переважати їх. На них краща артилерія, кращі ракети, кращі сенсори.

–  Президент Зеленський нещодавно говорив про те, що патрулювати судна, які прямують “зерновим коридором”, будуть військові кораблі, але не уточнив, які саме. Деякі ЗМІ пишуть, що це, ймовірно, будуть катери Mark VI. За вашою інформацією, чи це так?

– Нам це було б на руку, але я не знаю, чи дають, чи ні [західні партнери] саме ці катери.

– Після виходу Росії із “зернової угоди” Україні вдалося відновити роботу портів Одеси без участі третіх сторін. Новий український морський коридор працює без ООН, Туреччини та РФ. Це стало можливим завдяки успішним операціям ЗСУ в Чорноморському регіоні, авжеж? Наскільки стабільне прикриття “українського коридору” нашими військами?

– За чотири місяці ми перевезли 7 мільйонів тонн [збіжжя та інших товарів “українським коридором” у Чорному морі]. А потрібно, щоб за ці чотири місяці було 50 мільйонів тонн. Для того, щоб виправити цю ситуацію, треба закрити потенціал противника – бити по Криму.

Бо поки Крим буде російським, оцей “непотоплюваний авіаносець”, проблема зберігатиметься. В Криму у ворога авіація, ракети. Поки півострів у руках противника – звідти все й летітиме. Поки ця ворожа сила в Криму буде активована – і літаки, і ракетні системи, і кораблі, – це (море – “Н”) буде так звана “сіра зона”. Тому нам, найперше, потрібне вогневе ураження по Криму.

Новий “український” та старий “зерновий” коридор у Чорному морі з портів Великої Одеси до Туреччини. Графіка: BBC

Для безпеки судноплавства Крим – це критична точка. Треба або його звільнити, або зробити півострів демілітаризованою зоною. Поки на ньому залишатимуться елементи російських збройних сил у будь-якому статусі, зберігатиметься потенційна загроза для України.

Тому так за Крим і б’ються, щоб його звільнити. І це буде дуже складно.

Тобто ми маємо знекровити війська противника в Криму. Це перше. Друге – маємо взяти під контроль море. Для цього потрібно мати плавзасоби. Надводний флот.

“Із дронів СБУ Sea Baby можна зробити ракетні катамарани з NSM”

– Поява морських дронів змінила правила гри на Чорному морі…

(Перебиває) …Вони не змінили правила гри, а дозволили нам бити противника далі за ракетним рубежем.

– Так. І в 2023 році в Туреччині представили ще один український дрон MAGURA V5 з корисним навантаженням до 320 кг. Деякі експерти кажуть, що це може бути наша найпотужніша морська зброя станом на зараз. Удар по базі в Новоросійську в серпні – його рук справа?

– Ні, там працював “Морський малюк”, розробка СБУ.

Під час таких спецоперацій може бути серйозна проблема – управління дроном і зв’язок.  Основний мінус – швидкість доставки дрона в точку призначення для удару. Ми знаємо ціль, ми хочемо її знищити, направляємо дрон. А поки дійшов дрон до цілі десь навіть біля Новоросійська, цілком ймовірно, що ціль уже навіть залишила Чорне море. Цю ситуацію варто виправити та покращити.

Читайте також:
Чому ураження російських кораблів у Новоросійській бухті і Керченській протоці
– дуже правильні та потрібні кроки

Ураження великого десантного корабля РФ “Оленегорський горняк” морським дроном України на рейді Новоросійська

Ви вже висловлювали думку, що атаки українських морських дронів 4-5 серпня на підходах до Керченської протоки і в бухті Новоросійська показали спроможність України проєктувати свою військову силу на східну і центральну частини Чорного моря. Це позбавляє противника на Чорному морі хоча б одного безпечного пункту базування, яким досі був Новоросійськ. І ви кажете, що комбінація ударних дронів із ракетними катерами  (в тому числі безпілотними) виглядає варіантом стримування противника в межах Чорного і Азовського морів. А де нам взяти такий безпілотний ракетний катер?

– Дрон – це і є основа для безпілотного ракетного катера. Його можна зробити.

Ракета NSM (Naval Strike Missile — норвезька протикорабельна ракета середньої дальності – “Н”), наприклад, має вагу 410 кілограмів. Уявіть, якщо взяти такі два дрони, як SeaBaby, зробити з них “катамаран” і поставити зверху ракету. Уявіть, що ця ракета без людей потихеньку виходить з Одеси, підкрадається до ворожого об’єкта і б’є по ньому.

Дрони – це можливість швидко рухатися, бути малопомітним, сховатися, якщо потрібно. Як, наприклад, може сховатися фрегат чи корвет? Де його сховати? У цьому перевага дронів – вони маленькі, але озброєні.

Що залишилося від нашого флоту

– Щодо надводних кораблів. Станом на 24 лютого 2022 ррку Україна мала чотирі патрульні катери класу Island, сім річкових катерів “Гюрза-М”, 18 кораблів та катерів і допоміжні судна. Відомо про втрату катера типу Island “Слов’янськ”, тральщика “Генічеськ”, підтоплено флагман ВМС “Гетьман Сагайдачний”. Згідно з концепцією розвитку ВМС, в нас мало бути 35-40 одиниць плавзасобів до 2025 року. Що в нас зараз по кількості плавзасобів? Яка їхня роль?

– Зараз в нас залишилося три “Айленди”. Виконують патрульну функцію. Але на них немає ефективної зброї – ми не встигли її поставити до повномасштабного.

Можливо, залишилося кілька катерів “Гюрза”. Ну, і нам ще США надали катери 10-12 метрові для патрулювання.  І все, більше нічого немає. Фрегат затопили.

Затоплення флагмана ВМСУ фрегата “Гетьман Сагайдачний” у Миколаєві, 3 березня 2022

Читайте також:
Флагман ВМС “Гетьман Сагайдачний” затоплено в Миколаєві

– Як ви оцінюєте це рішення, до речі?

– Я не знаю деталі цього. Якщо б цей корабель [“Гетьман Сагайдачний”] перебував у морі або навіть базі, скоріш за все, по ньому б завдали удару 24 лютого 2022 року. Так, як по наших об’єктах в Очакові, наприклад. Але цей корабель не готовий до сучасного морського бою в умовах стислого морського району. Як він міг би протидіяти? У нього немає ракет ударних.

“Воювати з росіянами потрібно насамперед мізками”

– Ми з вами спілкувалися в січні 2022-го, напередодні вторгнення, і ви допускали, що РФ може окупувати Зміїний, але Київ тоді вже посилив його оборону. Росія все ж окупувала на деякий час острів, і він став, з ваших слів, однією з “точок центру ваги” для РФ у Чорному морі. Озираючись назад – чому так сталося, на вашу думку?

– Так, росіянам потрібен контроль над Зміїним для того, щоб заблокувати судноплавство – і з наших морських портів, і з Дунаю. Їм потрібен був острів – вони одразу його захопили.

Зараз Зміїний – це “сіра зона”. Нам легше його контролювати, тому що, якщо вони туди щось притягнуть, ми почнемо бити по них артилерією.

От вчора (5 грудня 2023 року – “Н”) Су-24 полетів – і ми його збили. Для мене це сигнал того, що в нас з’явилася гарна штучка на півдні, довгесенька та гарнесенька, яка перехоплює ворожі борти. І для росіян це – сигнал, що в цю зону не треба лізти.

Президент Володимир Зеленський на острові Зміїний з нагоди 500 днів вторгнення, липень 2023

У північній і західній частині Чорного моря їхніх кораблів немає, але вони тримають над цією ділянкою свій вогневий контроль.

Читайте також:
З нагоди 500 днів війни Зеленський записав відео на Зміїному та запустив із Єрмаком і Будановим вінки

– Ви говорите про те, що протистояти російському флоту треба асиметрично. Чи можете навести приклади асиметричного реагування Україною на загрозу РФ у морі в 2022-2023 роках?

– Асиметрія – це несподіванка. Тому як приклад я навів би удар по крейсеру “Москва”. Також це атака на Кримський міст минулого року, 8 жовтня. В одному з документальних фільмів люди, які займалися цієї спецоперацією, розповіли, що тоді спрацювала 21 тонна вибухівки в машині.

До слова, в 1941 році, коли підірвали Дніпровську ГЕС, теж було 20 тонн. Ще раз: на мосту спрацювала 21 тонна вибухівки. Але в 1941 році на ДніпроГЕСі знесло 200 метрів бетонної греблі – а ви бачили рівень ушкоджень Кримського мосту. Слабенько, так?

Третій випадок асиметрії – [ракетний] удар по штабу Чорноморського флоту РФ [22 вересня 2023 року].

Четвертий – знищення підводного човна [“Ростов-на-Дону” в доці Севастопольського судноремонтного заводу 13 вересня 2023 року] ракетами Storm Shadow. Чому це асиметрія? Бо в нас немає нічого протичовнового – але й човна в росіян немає (усміхається).  А що для росіян асиметрія? Вищий пілотаж – це пофарбувати “шахеди” аерозольними балончиками в чорний колір (сміється).

Загибель крейсера “Москва”, флагмана Чорноморського флоту ВМФ Росії, 13 квітня 2022 року

Керченський міст горить після підриву, 8 жовтня 2022. Фото ТАСС

Супутниковий знімок Севастопольського морзаводу, на якому видно пошкоджені великий десантний корабель “Мінськ” і підводний човен “Ростов-на-Дону”

Зруйнований штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі після ракетного удару ЗСУ 22 вересня 2023 року. Супутниковий знімок

– На рахунку Сил оборони України, за офіційними даними, – 22 виведених з ладу та знищених ворожих кораблів і катерів, одна уражена субмарина. Нам це все вдалося за допомогою асиметрії та хитрощів?

– Ну, бачите, асиметрія – це не просто спосіб наших дій по противнику, а це результат. Так, ці цифри – це фактично наслідок наших асиметричних дій на морі.

Зараз, в принципі, всі дії на морі асиметричні відносно супротивника. У нас навіть флоту немає, як такого.

Ви бачили відео з ураження “Оленегорського горняка”? Знаєте, що я там побачив? Атмосферу повного пофігізму [серед російських військових моряків]. Відкриті ілюмінатори, народ відпочиває. Ніяких тривог, вахт – нічого.  Дрон влітає в лівий борт і вибухає. А якби в росіян була нормально налагоджена організація процесу, то там стояли би матроси по борту корабля на чергуванні, відслідковували ситуацію, з біноклями та тепловізорами. А коли бачать дрон, який наближається – оголошують тривогу та знищують його.

Андрій Риженко під час інтерв’ю – показує графіку “Поточна ситуація на Чорному морі. Фото: Новинарня

– Тобто з росіянами треба воювати насамперед мізками?

– Однозначно. Але треба мати сили і засоби для цього.

Усі знищення і дуже серйозні пошкодження кораблів противника були через крилаті ракети. Дрони їх в основному тільки “ранять”. Це також нормально, адже це на якийсь час виводить їх зі складу. Дрони дешевші, вони противника теж збивають з пантелику.  Десь, може, і “симетрія” спрацювала би. Але, знову ж таки, місця в нас немає для симетрії.

У них місце є. Якщо ми їх починаємо мочити в Криму – вони тікають у Новоросійськ. А нас вони б’ють і в Одесі, і в Миколаєві, і в Очакові.

“Росіяни боятимуться F-16 на морі”

– Щодо ракет на озброєнні ВМС. Чи триває зараз будівництво або вдосконалення “Нептуна” (українська протикорабельна крилата ракета, розроблена в київському КБ “Луч”. 14 квітня 2022 року ударом двох таких ракет було уражено ракетний крейсер “Москва”, флагман Чорноморського флоту РФ, який затонув. За даними ЗМІ, у 2023 році створено варіант “Нептуна” для ударів по наземних цілях, але таких ракет обмаль – “Н”)?

– Не знаю, все засекречено.

– Щодо берегових протикорабельних комплексів – що в нас є? “Нептун” і “Гарпун”, які прикривають північно-західну частину Чорного моря, але не добивають до бази ВМС у Севастополі?

– Так, не добивають. “Нептуни” і “Гарпуни” є, але небагато. “Нептун” хочуть зробити з більшою дальністю.

– Як у цьому контексті країни-партнери могли би підсилити Україну? Що нам конче треба на озброєння?

– Вони вже дають. Це Storm Shadow, SCALP. Будуть [літаки] F-16 – ще краще.

Андрій Риженко під час інтерв’ю. Фото: Новинарня

– Як F-16 можуть підсилити нашу позицію на Чорному морі?

– Росіяни будуть боятися F-16 на морі. Але подивимося, яка буде модифікація. Нам потрібна хоча би 50-та.

F-16 можуть, в принципі, на морі завдавати удари по кораблях. У них є ракети “Гарпун”. F-16 можуть бути застосовані проти авіації, проти крилатих ракет, проти “шахедів”.

“Мені не подобається така довга пауза росіян із “Калібрами”

– У якому зараз стані Чорноморський флот Росії? Які його слабкі місця станом на кінець 2023 року? Куди нам треба бити, щоб послабити його ще більше?

– Якщо брати надводний флот, то його слабке місце – протиповітряна оборона. Так, навіть на новітніх кораблях ППО є, але вона не всесильна. Якщо в нас буде достатньо ракет різного класу, а ППО в росіян – така сама, то ця ситуація може серйозно послабити їхній флот.

ППО і на морі, і на березі – це їхнє вразливе місце.

Крім того, якщо санкції реально працюватимуть, то в росіян закінчаться “Калібри”. Зараз мені, наприклад, дуже не подобається ця пауза. Крайній раз, коли вони стріляли “Калібрами”, було 6 серпня. Тоді 20 ракет по нас випустили. І все.

Також все, що є в росіян в Криму, вони будують і тримають із точки зору свого повного домінування. Це так званий їхній “концепт домінування”. Вони не бояться і відкрито тримають кораблі. Ми маємо у відповідь придумувати інноваційні концепти, як застосовувати різний тип зброї.

Також росіяни залежні від “великої землі”. Це серйозний аргумент. Маю на увазі залежність росіян в Криму від континентальної частини Росії. Газ та електроенергія на півострів ідуть саме звідти. Що з водою – навіть не знаю (сміється). Ну, і, власне, розташування Криму – тому що до їхніх аеродромів ми можемо дотягтися, і це для росіян – критично.

Відтак потенційна досяжність для нас військової інфраструктури Криму (а ми маємо чим дотягуватися технологічно) – це наш плюс і мінус для росіян.

Ноутбук Андрія Риженка – графіка “Ситуація лютий-березень 2022”. Фото: Новинарня

Ноутбук Андрія Риженка – графіка “Ситуація звільнення Криму і Приазов’я”. Фото: Новинарня

– До чого готуватися Україні на морі в 2024 році?

– Нам потрібні сили. Потрібна авіація. F-16 можуть змінити ситуацію – ударами по Криму, по кораблях. Також варто відкривати порти та розширити “зерновий коридор”.

Було б класно, якби наступного року НАТО домовилося про присутність свого протимінного з’єднання для захисту територіальних вод країн НАТО [в Чорному морі].

Так, Болгарія, Румунія та Туреччина обговорюють спільний проєкт протимінної місії. Ідея така: в Болгарії та Румунії є флот, але невеликий і старенький. Туреччина – флот є, але вони дуже залежать від росіян. Так, Болгарія і Румунія мають право запросити допомогу НАТО.

НАТО в Балтиці ж є – хто хоче, той ходить. А в Чорному морі не можна?..

– Удари по Кримському півострову в 2022-2023 роках. Чи можна їх вважати початком битви за Крим? Чи це лише підготовка “битви за Крим”? Якою має бути ця битва?

– Я думаю, що все це лише підготовчі заходи. Пов’язані вони не так із “битвою за Крим” безпосередньо, як із послабленням того військового потенціалу РФ, який знаходиться наразі на півострові.

“Битва за Крим” почнеться тоді, коли ми як мінімум вийдемо на Кримські перешийки та узбережжя Азову і хоча б частину Азовського моря візьмемо під контроль.  Тому поки що все це – підготовча фаза. До “битви за Крим” ще далеко.

У 2024 році реально почати цю “битву за Крим”?

– Треба володіти комплексно ситуацією. Я не знаю. Але… Тут може зіграти якийсь фактор “чорного лебедя” в Росії. І це їм притаманно.

Якщо такий ефект “чорного лебедя” станеться – РФ просто зніме війська.

Принаймні, з тих територій, які окупувала в 2022 році. Я чомусь думаю, що Росія не дуже зацікавлена в окупованих територіях Донеччини та Луганщини… Крим – так, півострів їм припікає…

Андрій Риженко під час інтерв’ю. Фото: Новинарня

– Крим же “зашитий” у російську конституцію.

– Як “зашили”, так і “вишиють” назад.

автор: Людмила Кліщук

Читайте також:
У РФ – новий морський дрон “Одуванчик”. Чмут каже, що це “погані новини”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.