У мережі з’явилися фото субмарини “Ростов-на-Дону” після атаки ЗСУ

У мережі з’явилися фото підводного човна “Ростов-на-Дону” після атаки Повітряних сил Збройних сил України на Севастопольський морський завод.

Світлини поширила спільнота Conflict Intelligence Team у телеграмі в понеділок, 18 вересня.

“Судячи з фото, підводний човен зазнав двох ударів. Один із них розташований зверху в носовій частині субмарини, про нього на підставі супутникових знімків раніше заявляли експерти. Друге попадання припало на правий борт човна в зону за рубкою. Його, на відміну від першого, неможливо зафіксувати за супутниковими знімками”, – йдеться в повідомленні.

Зі слів норвезького незалежного військово-морського аналітика Тур Аре Іверсена, обидва влучання пробили міцний корпус субмарини. Унаслідок цього пошкоджень зазнали торпедний і житловий відсіки, а також, можливо, допоміжні приміщення за останнім і акумуляторні батареї.

Зі знімків зовні незрозуміло, наскільки вигоріли інші відсіки – це залежить від того, чи були задраєні люки між відсіками.

На думку експерта, пошкодження такого ступеня напевно виводять субмарину з діючого складу флоту до кінця війни. Хоча її ремонт теоретично можливий, для цього, ймовірно, знадобиться транспортування підводного човна на Адміралтейські верфі Санкт-Петербурга.

“Але, найімовірніше, ремонт подібного масштабу нерентабельний, і простіше побудувати новий човен цього ж класу, адже будівництво за проєктом триває”, – резюмували аналітики Conflict Intelligence Team.

Ураження корабля “Мінськ” і підводного човна “Ростов-на-Дону” в Севастополі. Передісторія

У ніч на 13 вересня в тимчасово окупованому Севастополі пролунали кілька потужних вибухів. Міноборони РФ заявило, що нібито ЗСУ завдали удару десятьма крилатими ракетами по судноремонтному заводу ім. С. Орджонікідзе і трьома безекіпажними катерами по загону кораблів Чорноморського флоту на переході морем.

Унаслідок ракетного удару було вражено два кораблі ЧФ Росії: дизель-електричний підводний човен “Ростов-на-Дону” та великий десантний корабель “Мінськ”. Обидва судна перебували на ремонті у сухому доці.

Вороже відомство заявляло, що засобами протиповітряної оборони нібито було збито 7 крилатих ракет, а  патрульний корабель “Василь Биков” нібито знищив усі безекіпажні катери.

Згодом російські пабліки заявили, що внаслідок нічної атаки на Севастополь на заводі загинуло двоє людей, 26 осіб отримало поранення.

У мережі з’явилося фото російського десантного корабля “Мінськ”. Як повідомила міжнародна моніторингова група Oryx, яка досліджує воєнні втрати за відкритими джерелами (зображеннями) в інтернеті, корабель знищений, а не пошкоджений. Він отримав серйозну пробоїну в лівий борт в районі надбудови, що може означати влучання крилатої ракети під кутом прямо в машинне відділення.

Також суттєво вигоріла субмарина “Ростов-на-Дону”, що підтверджують супутникові фото.

Читайте також:
Британська розвідка підтверджує фактичну ліквідацію корабля та підводного човна у Севастополі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна