Британська розвідка підтверджує фактичну ліквідацію корабля та підводного човна у Севастополі

Підводний човен “Ростов-на-Дону” та десантний корабель “Мінськ”, які перебували в Севастополі на ремонті в сухих доках, отримали критичні ушкодження у результаті удару України, повідомляє британська розвідка.

Про це йдеться в розвідувальному огляді Міністерства оборони Британії 15 вересня.

“Незважаючи на те, що міністерство оборони РФ применшує ступінь пошкодження кораблів, з відкритих джерел відомо, що “Мінськ” майже напевно був функціонально зруйнований, а “Ростов”, швидше за все, зазнав катастрофічних ушкоджень”, – наголошують у розвідці Британії.

Аналітики вважають, що будь-які зусилля з повернення підводного човна до ладу, ймовірно, займуть багато років і коштуватимуть сотні мільйонів доларів.

До того ж, складне завдання з вилучення уламків з сухих доків, найвірогідніше, виведе їх з ладу на багато місяців. Це поставить перед Чорноморським флотом серйозне завдання щодо підтримки суден в робочому стані.

“Втрата “Ростова” позбавляє Чорноморський флот” одного з чотирьох підводних човнів із крилатими ракетами, які відігравали важливу роль у завданні ударів по Україні та проєктуванні російської могутності на Чорне море та Східне Середземномор’я”, – зазначають в огляді.

Нагадаємо, Сили оборони України вранці 14 вересня вдарили безекіпажними катерами (надводними дронами з вибухівкою) по двох ворожих патрульних кораблях проєкту 22160 типу “Васілій Биков”.

Варто зауважити, що в міністерстві оборони РФ раніше бідкалися, що близько 5-ї ранку п’ять морських дронів нібито атакували патрульний корабель Чорноморського флоту Росії “Сергей Котов” – він належить до суден проєкту 22160.

Крім того, ГУР і ВМС провели спецоперацію в районі Євпаторії – тут було знищено комплекс ППО “Тріумф” вартістю в $1,2 млрд. По цілі ефективно відпрацювали безпілотники та ракети “Нептун”.

Читайте також:
ЗСУ пошкодили в Чорному морі два патрульні кораблі РФ, – Стратком

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна