“Справа вагнерівців”: Бутусов виклав свідчення ексначальника ГУР Бурби на засіданні ТСК. Безугла заперечує

Головний редактор видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов 25 вересня оприлюднив зміст свідчень ексначальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби у справі “вагнерівців”, наданих Бурбою напередодні на засіданні парламентської ТСК. Після цього голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради в цій справі Мар’яна Безугла викликала на заслуховування вже самого Бутусова.

Журналіст, посилаючись на джерела в ТСК, повідомив, що Василь Бурба повністю підтвердив під протокол всі обставини підготовки й провалу спецоперації із затримання “вагнерівців”, про які сам Бутусов, “Новинарня” та деякі інші ЗМІ писали у своїх статтях щодо даного скандалу.

За його словами, також Бурба “навів багато нових деталей і фактів, які підтверджують зраду й витік інформації в КДБ Білорусі з офісу президента України”.

Бурба розповів, що план спецоперації із захоплення російських найманців був підписаний міністром оборони Андрієм Тараном та був детально узгоджений, а провал спецоперації стався після наради в кабінеті президента Володимира Зеленського. Наказ про відтермінування спецоперації дав керівник ОП Андрій Єрмак. Бурба попереджав, що може статися провал і треба діяти швидко, переказує Бутусов.

За його словами, після затримання “вагнерівців” у Мінську і звернення Росії щодо їх видачі з Білорусі до Москви Василь Бурба звернувся до президента Зеленського з проханням провести розслідування можливої ​​зради. Проте замість розслідування Бурба був звільнений через два дні указом президента.

Також Бурба нібито підтвердив на засіданні ТСК, що спецоперація проводилася спільно зі спецслужбами НАТО.

“Таким чином, офіційно під протокол спростовано всі брехливі заяви, якими офіс Зеленського намагався понад рік приховати факт зради і перешкодити розслідуванню провалу спецоперації.
Цікаво, скільки ще бездіятимуть правоохоронні органи. Свідчення Бурби мають бути негайно долучені до матеріалів кримінальної справи. А депутати парламенту зобов’язані отримати доступ до розслідування, яке необхідне в інтересах національної безпеки”, – резюмував журналіст.

Після цього голова ТСК Мар’яна Безугла (“Слуга народу”) заявила, що засідання було таємним, а поширена Бутусовим інформація щодо свідчень Бурби нібито не відповідає дійсності.

“Генерал” Бутусов написав свою версію, що вчора говорив на засіданні ТСК Василь Бурба. Інформація не відповідає дійсності. Джерело вказується, як “за даними джерел “Цензор.НЕТ”. Які джерела?
Були присутні члени ТСК і Бурба. Це єдині джерела інформації про те, що було вчора. Засідання “грифоване”. Підпадає під закон про держтаємницю. Це кримінальна відповідальність”, – написала Безугла у фейсбуці.

Вона зробила кілька припущень, хто міг надати Бутусову “фейковий варіант державної таємниці”, і зазначила: “Не думаю, що Василь Васильович [Бурба]…”

“Хто він, свідок, інструмент чи свідомий агент російської спецоперації з дезінформації в Україні? Будемо розбиратися. Викликаю Юрій Бутусов на заслуховування. Час і місце буде повідомлено. Настав час відповідальності за сказане, зроблене і зламане”, – заявила голова ТСК із президентської більшості.

Читайте також:
Bellingcat протягом двох тижнів оприлюднить розслідування про “вагнерівців”

Активісти РОК подали до прокуратури клопотання про негайне виконання ухвали Печерського суду щодо “вагнергейту”

Як писала “Новинарня”, 29 липня 2020 року білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”. Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

Україна просила Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків. У Києві їм було оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі.

Проте 14 серпня Білорусь видала 32 бойовиків ПВК “Вагнер” Росії, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію. Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що виманювання в Білорусь бойовиків групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України. Її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Журналіст Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва ОП до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За даними, які отримала також “Новинарня“, українські спецслужби вербували “вагнерівців” нібито на роботу з охорони вишок у Венесуелі, з цього приводу відбувалися телефонні співбесіди, і частина найманців визнавали, що були причетні до збиття українських літаків улітку 2014 року. Розмови були записані.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Публічно заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.
Водночас колишній генпрокурор Луценко заявив, що СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”.

4 вересня 2020 року Володимир Ар’єв на інші нардепи від “ЄС” у Верховній Раді оприлюднили нові документи на докази проведення спецоперації СБУ із затримання “вагнерівців” та виступили з вимогою створити слідчу комісію з цього приводу.

9 вересня 2020 року Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Службу безпеки України розслідувати справу про ймовірну державну зраду керівник офісу президента України Андрія Єрмака щодо звільнення “вагнерівців”.

13 вересня 2020 року петиція з вимогою створити в Раді ТСК щодо “справи вагнерівців” набрала необхідні 25 тис. голосів. Однак влада її проігнорувала.

14 вересня 2020 року до ДБР на допит у цій справі  викликали колишнього керівника офісу президента Андрія Богдана, який заявляв, що операція із затримання “вагнерівців” була зірвана через дзвінок з ОП. Богдан сказав, що справа має судову перспективу.

19 травня 2021 року, монобільшість у Раді створила ТСК “проти всього поганого”, яка включає зокрема й “вагнерівську” спецоперацію. Опозиція вважає, що таким чином влада намагається спустити цю справу на гальмах. До складу комісії не увійшли представники опозиції.

Наприкінці липня 2021 року Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливої державної зради з боку президента Володимира Зеленського та його оточення через зрив операції із затримання членів ПВК “Вагнера”.

На початку вересня 2021 року на CNN вийшла статті із визнанням, що операція з “вагнерівцями” відбувалася з відома і підтримки США.

10 вересня 2021 року голова ТСК Мар’яна Безугла на брифінгу озвучила позицію слідчої комісії щодо “вагнергейту”, яка повторює позиції Банкової. Проводити засідання і допитувати свідків комісія почала вже після цього.

Читайте також розслідування “Новинарні“:
Хронологія спецоперації “Вагнерівці”: жива історія в документах, відео та свідченнях учасників. ЧАСТИНА 1

Ціна зради – $40 мільйонів.
Чому влада заперечує проведення “вагнерівської” спецоперації та до чого тут Єрмак. ЧАСТИНА 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.