Петиція з вимогою створити парламентську ТСК щодо “справи вагнерівців” набрала необхідні 25 тис. голосів

 

Петиція на сайті Верховної Ради з вимогою створити тимчасову слідчу комісію з розслідування справи “вагнерівців” набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

Про це свідчить сторінка електронних петицій на сайті парламенту станом на вечір неділі, 13 вересня.

Петиція “Родичі загиблих в українсько-російській війні вимагають створення ТСК щодо розслідування можливої державної зради” має вже понад 25570 підписів.

Нагадаємо, 7 вересня родичі українських військових, загиблих на Донбасі від рук російських окупантів, зареєстрували цю петицію, вимагаючи розслідувати зрив операції із затримання найманців, що воювали на Донбасі проти України (т.зв. “вагнерівців”).

“Ми, родичі і близькі українських воїнів, які загинули, захищаючи Україну у найбільш важкий період російські агресії, з гірким подивом читаємо в різноманітних ЗМІ шокуючу інформацію про те, що операція з вивезення в Україну російських найманців, бійців ПВК “Вагнер” була зірвана. Це не просто бійці одіозного підрозділу найманців. Це люди, які вбивали наших рідних, воювали проти нашої армії на Донбасі в 2014-2015-му роках. Це військові злочинці, які вчинили безліч кривавих злочинів на території України. Частина з яких стали найбільш трагічними сторінками цієї війни”, – сказано в тексті петиції.

За наявними даними, йдеться про осіб, причетних до збиття українських військових літаків Іл-76 у Луганську, військових літаків Су-25 та гелікоптера Мі-8 під Слов’янськом, а також до збиття російським “Буком” малайзійського “Боїнга” рейсу MH17.

Родичі загиблих вимагають справедливості та встановлення істини, а слідча комісія Верховної Ради, на їхню думку, наразі є єдиним інструментом, за допомогою якого можна знайти відповіді на питання.

“Хто і чому “злив” інформацію, і таким чином зірвав затримання? Чому Генеральна прокуратура України не відреагувала на пропозицію Лукашенка прибути до Мінська, щоб довести причетність цих найманців до участі в агресії проти України? Українські правоохоронні органи як ніхто інший мали б бути зацікавленими у тому, щоб демонструвати перед усім світом факти військових злочинів, здійснених Росією, і саму причетність РФ до організації і фінансування війни та вбивств людей. Але цього не сталося. Чому?..
Практично єдиним інструментом, за допомогою якого можна знайти відповіді на ці та інші питання залишилося створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України. І ми наполягаємо на тому, щоб така ТСК розпочала свою роботу негайно. Ігнорування наших вимог, як і вимог активної, небайдужої частини суспільства буде наругою над пам’яттю загиблих захисників України.
Ми вимагаємо притягнути до відповідальності тих, хто підставив під загрозу життя українських розвідників, які працювали над цією операцією.
І це потрібно не лише нам. Це потрібно Україні.
Це потрібно зрештою усьому цивілізованому світу, адже якби затримання вбивць та бойовиків відбулося, то в перспективі вони постали б не лише перед українським, але й перед міжнародними судами.
Ми вимагаємо правди!” – ідеться в документі.

Авторкою петиції стала Віталіна Тарасова, вдова Героя України Костянтина Могилка – командира літака Ан-30Б, що був збитий російськими військами на Донбасі в червні 2014 року.

Читайте також:
“ЄС” вимагає створення ТСК для розслідування причетності посадовців України до екстрадиції “вагнерівців”

Як писала “Новинарня”, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

Україна просила Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків. У Києві їм було оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі. Частина з найманців була причетна до збиття українських літаків улітку 2014 року.

14 серпня Білорусь вида 32 бойовиків ПВК “Вагнер” Росії, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.
Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що виманювання в Білорусь групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України. Проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.
Водночас колишній генпрокурор Луценко заявив, що СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”.

4 вересня Володимир Ар’єв на інші нардепи від “ЄС” у Верховній Раді оприлюднили нові документи на докази проведення спецоперації СБУ із затримання “вагнерівців” та виступили з вимогою створити слідчу комісію з цього приводу.

9 вересня Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Службу безпеки України розслідувати справу про ймовірну державну зраду керівник офісу президента України Андрія Єрмака щодо звільнення “вагнерівців”.

Читайте також:
“Так, і навіть гірше”: Богдан підтвердив, що затримання “вагнерівців” зірвав дзвінок з Банкової

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна