“Хто злив це росіянам?”: Ар’єв у Раді показав докази проведення спецоперації СБУ із затримання “вагнерівців”

доповнено

Народний депутат з фракції “Європейська солідарність” Володимир Ар’єв оприлюднив документи, які, за його словами, доводять, що спецоперація із затримання “вагнерівців” дійсно планувалась українськими спецслужбами і була зірвана.

Як передає “Новинарня“, про це Ар’єв заявив у п’ятницю, 4 вересня, під час брифінгу в парламенті.

“Перший документ – це лист начальника 5-го управління Служби безпеки України, департамент контррозвідки, датований 13 липня 2020 року. В ньому він інформує керівника головного слідчого управління СБУ, що в рамках кримінальної справи, яка розслідується ще з 2014 року (щодо злочинів росіян на території України) встановлено формування нового НЗФ, яку здійснює особа, що представляється Сергій Петрович”, – сказав нардеп.

Лист 5 управління СБУ 1 Лист 5 управління СБУ 2 Лист 5 управління СБУ 3 Лист 5 управління СБУ 4 Лист 5 управління СБУ 5
<
>
Джерело: Facebook/Володимир Ар'єв

Ар’єв додав, що він є оперативником українських спецслужб.

“Зважаючи на те, що документ не має грифу “таємно”, деталі спецоперації в цих документах не розкриваються, а є лише легенда. Цей Сергій Петрович встановив анкетні дані та опитав 40 осіб бойовиків ПВК “Вагнер”. Зараз є документальні підтвердження того, що це робили українські спецслужби”, – наголосив депутат.

Він показав протокол огляду носіїв інформації від 25 липня і в рамках справи про напад Росії, підписаний слідчим СБУ.

“Цей протокол містить опис огляду аудіофайлів усіх “вагнерівців”, які перебували тоді на території Білорусі, підпис також стоїть на розшифровках. Це не компільовані розмови, а розшифровки оперативних дій СБУ“, – додав Ар’єв.

Він додав, що у нього є підписані розшрифковки та аудіозаписи.

“Є документи бойовика Сергія Павленка, уродженця Одеської області. Його російський паспорт і орденські книжки медалей “За отвагу”, які він у 2016 та 2018 році отримав від Володимира Путіна. У розмові з вербувальником Павленко, громадянин РФ, зізнається, що перебував в диверсійній групі, яка 14 червня 2014 року збила ІЛ-76. Тоді загинули 40 бійців 25 бригади і 9 членів екіпажу”, – зазначає Володимир Ар’єв.

Джерело: Facebook/Володимир Ар’єв

“Є й інші бойовики, які розповідали вербувальнику про свою інтервенцію в Україну з території Російської Федерації. Андрій Сердюков, громадянин РФ, уродженець Смоленської області”, – додає нардеп.

Джерело: Facebook/Володимир Ар’єв

“Ще один бойовик – Олександр Руденко. Уродженець Брянської області.Громадянин РФ. Перебував на Луганщині у 2014-16 роках в складі БТГ “Стєпь”, причетної до збиття кількох українських військових суден. Нагороджений медалями за Крим, відзнаками так званої “ДНР” та має військовий квиток терористичного угрупування “ДНР”, – пише Ар’єв і запевняє, що має “повний пакет документів щодо всіх “вагнерівців”, задокументованих українськими спецслужбами”.

“Це підтверджує наявність спецоперації. У мене також є квитки. 25 липня “вагнерівці” мали вилітати з Мінська до Стамбула а потім, за легендою, – частина до Сирії, а інша – до Венесуели. Рейс не відбувся, оце нам і треба розслідувати. За нашою інформацією, тоді й відбувалась презентація в ОП деталей спецоперації і саме після цього надійшла команда її перенести”, – підсумував Ар’єв.

Квитки вагнерівців 1 Паспорт Павленко Квитки вагнерівців 2 Паспорт Руденко Руденко ДНР
<
>
Джерело: Facebook/Володимир Ар'єв

Також він заявив, що тримав підтвердження від оперативників, які брали участь у спецоперації, про те, що вони готові свідчити у справі “вагнерівців””.

“Якщо не буде створена відповідна ТСК, то вони готові свідчити навіть публічно”, – зазначив Володимир Ар’єв.

“У країні розпочався вагнергейт. Інакше це не можна назвати, адже вище керівництво бреше і приховує те, що ми мали справу з блискучою операцією українських спецслужб. Коли повідомили про те, що історія з “вагнерівцями” – це спецоперація України, на жаль, замість того, щоби сказати правду, керівництво СБУ,  нове керівництво ГУР стали стверджувати, що це все – фейк. Те саме говори очільник офісу президента Андрій Єрмак, а також – президент Володимир Зеленський. Сьогодні ми вам демонструємо докази того, що спецоперація була, це не приховати. Виникає питання: нащо брешуть? Кого намагаються сховати? Хто злив інформацію російським спецслужбам, які передали її КДБ Білорусі, зупинивши операцію? Хто ухвалив рішення про відтермінування спецоперації, яка мала відбутися 25 липня? Ми маємо інформацію, що це рішення приймалося в кабінеті глави держави”, – сказав народний депутат від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко.

За його словами, “в найвищому керівництві держави є зрада, і є витік інформації до спецслужб Російської Федерації”.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що кілька місяців тому народні депутати зареєстрували проєкт постанови, якою звернулися би від імені Верховної Ради до парламентів цивілізованих країн світу та міжнародних організацій з вимогою визнати приватні військові кампанії, зокрема й ПВК “Вагнер”, як терористичні організації.

“Зважаючи на те, ми також наполягали на додаткових санкціях щодо Російської Федерації. На жаль, ця постанова, як і багато інших, не побачила ще зали ВР. Це означає, що немає в “монобільшості”, у керівництва Ради готовності реальної відсічі Росії щодо використання нею ПВК як на території ОРДЛО, так і по всьому світу”, – заявила народна депутатка від “ЄС”.

Раніше фракція “Європейська солідарність” заявила, що вимагає негайно створити тимчасову слідчу комісію для розслідування фактів причетності найвищих посадовців України до екстрадиції “вагнерівців” із Білорусі в Російську Федерацію.

Читайте також:
“Не розумію, чому було зірвано спецоперацію”. Родичі загиблих воїнів вимагають створити ТСК щодо видачі “вагнерівців”

Як писала “Новинарня”, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

Україна просила Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків. У Києві їм було оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі.

14 серпня Білорусь вида 32 бойовиків ПВК “Вагнер” Росії, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.
Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що виманювання в Білорусь групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України. Проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.

Читайте також:
СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”, – Луценко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна