Агент НАБУ звинуватив Єрмака у держзраді через зірвану операцію СБУ щодо “вагнерівців”

 

Агент Національного антикорупційного бюро, ветеран АТО Євген Шевченко заявив, що затримання в Білорусі групи ПВК “Вагнер” було спланованою і тривалою операції контррозвідки Служби безпеки України, проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Про це Шевченко написав у понеділок, 17 серпня, у фейсбуці.

Також він звинуватив посадовця в державній зраді.

За словами Євгена Шевченка, це достовірна інформація з негласних слідчо-розшукових дій (НСРД), зокрема інтерв’ю з “вагнерівцями”, які поки перебувають під грифом “таємно”, але ймовірно будуть опубліковані.

“Залегендований агент нашої спецслужби набирав групу людей із досвідом війни на Донбасі – нібито для роботи у Венесуелі. Кожен із бойовиків пройшов відеоінтерв’ю, в якому детально розповів про свій бойовий досвід, набутий в Україні, – російські виродки, які вбивають людей за гроші, ні про що не підозрювали й хвалилися своїми злочинами під відеофіксацію в межах кримінальної справи, санкцію і процесуальний контроль за якою здійснював заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов“, – стверджує Шевченко.

Він пише, що після набору групи “вагнерівці” купили квитки на рейс із Мінська.

Також на цей рейс купили квиток ще одному агенту СБУ, у якого під час перельоту над територією України нібито мав “трапитися епілептичний припадок або щось іще гірше”, що вимагало би “негайної посадки літака в Києві для надання екстреної медичної допомоги “хворому”. Потім під виглядом медбратів у літак мала би зайти група спецпризначенців із “Альфи” і затримати всіх найманців.

“За день до планованого арешту заступник голови СБУ Баранецький здійснив доповідь особисто президенту України, під час якої також був присутній глава ОПУ Андрій Єрмак. Після доповіді Єрмак захотів негайного скасування операції нібито через те, що впродовж чотирьох днів мав відбутися великий обмін полоненими”, – розповів агент НАБУ.

За його словами, скасувати операцію було неможливо, адже “вагнерівці” вже прямували до столиці Білорусі на автобусі. Але незабаром Руслан Баранецький “був змушений підкоритися президентові, який підтримав позицію Єрмака”.

Всі вони, заявляє Шевченко, нібито домовилися про те, що відкладуть виліт найманців із Мінська на чотири дні.

Посилаючись на дані СБУ, Шевченко зазначив, що вже наступного дня російська ФСБ у повному обсязі отримала інформацію про підготовку спецоперації українських контррозвідників.

“І щоб усе не здавалось настільки вже очевидним, вони “злили” ці дані в КДБ Білорусі, після чого відбулося затримання і подальше повернення найманців до РФ. А великий обмін, яким Єрмак аргументував президента, так і не відбувся… Унікальна, надзвичайна операція СБУ була злита в унітаз руками глави офісу президента України, який є агентом російських спецслужб”, – написав Шевченко.

Водночас як повідомила 17 серпня журналістка Яніна Соколова, до редакції її програми “Соромно” потрапили аудіорозмови із вербуванням СБУ бойовиків ПВК “Вагнера”.

“Всі бойовики на цих плівках підтвердили, що воювали на Донбасі. Один з них росіянин – Денис Харитонов – збив два українські літаки Су-25 в 2014 році. Але операція СБУ зірвалася. З якої причини – невідомо. Хтось з української верхівки попередив “вагнерівців про” засідку? Чому бойовики так довго перебували у Білорусі? Наказу кого чекала СБУ, знаючи про ситуацію в країні і розтяжку Лукашенка перед Путіним?”, – запитує Соколова у фейсбуці.

Також вона висловила сподівання, що “цим незабаром займуться правоохоронні органи” і додала, мовляв, “всі записи аудіорозмов ми незабаром викладемо на моєму ютуб-каналі“.

Євген Шевченко – ветеран АТО, агент НАБУ під прикриттям, який уже не раз розповідав про свою участь у гучних операціях Національного антикорупційного бюро.

Фактично, розповідь Шевченка повторює версію російських пропагандистів із видання “Комсомольська правда”, які, намагаючись виправдати найманців ПВК “Вагнер”, повідомили, що бойовики потрапили в цю історію в Мінську, бо хотіли “підзаробити”, а підступні співробітники СБУ влаштували провокацію та використали їх.
Також “злив” інформації щодо дій Андрія Єрмака схожий на внутрішні “розбірки” в команді президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня, за два тижні до виборів.
Слідчий комітет Білорусі підозрює затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів. Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав це “надзвичайною подією”, зібрав Раду безпеки країни і звинуватив Росію у “брудних намірах”. Також Лукашенко викликав українського та російського дипломатів через затримання “вагнерівців”.
Секретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков 30 липня повідомив, що на території країни триває пошук ще близько 200 бойовиків. Росія такі версії білоруської сторони заперечила.

Усі затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – також є українськими громадянами (раніше називали сім прізвищ, надалі в офісі генпрокурора України заявили про дев’ятьох).

Україна зробила запит до Білорусі про екстрадицію 28 затриманих під Мінськом бойовиків, яким оголошено про підозру за фактом участі у терористичній діяльності на Донбасі.

Однак 14 серпня Білорусь видала Російській Федерації 32 “вагнерівців”, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.

Читайте також:
В’ятрович: СБУ відкрила кримінальну справу щодо держзради Кучми та Єрмака

Російське ТБ показало інтерв’ю висланих з Білорусі “вагнерівців”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна