Рекордний хабар: гроші, передані в НАБУ за закриття справи Злочевського, рахували 12 годин

 

Фото: НАБУ

Хабар у розмірі 6 млн доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ пропонували за закриття справи, пов’язаної з колишнім міністром природних ресурсів часів Януковича, колишнім нардепом від Партії регіонів Миколою Злочевським.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на брифінгу в суботу, 13 червня, повідомляє “Укрінформ“.

Він зауважив, що 6 млн доларів — це рекордна сума пропонованого хабаря в історії України (ймовірно, ідеться про хабарі готівкою).

“Справа, про яку йдеться, розслідувалась в ГПУ, потім, коли Генеральна прокуратура остаточно втратила функції слідчого органу, справи почали передаватися в НАБУ. В одній із цих справ було оголошено про підозру колишньому міністру пану Злочевському”, – нагадав Ситник.

За його словами, слідство у справі щодо Злочевського зупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного.

“Сам епізод, по якому пропонувалась неправомірна вигода, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, який видавався на підконтрольний пану Курченку “Реал-банк”, і легалізації цих коштів. Тобто це той епізод, де було оголошено підозру ряду осіб, у тому числі й пану Злочевському”, – зазначив директор НАБУ.

Ситник розповів, що у справі про давання хабаря затримано трьох осіб, серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві та двоє довірених осіб Злочевського.

Затриманому першому заступнику начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Миколі Ільяшенку повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України, – “пропозиція хабаря”. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 5 до 10 років з конфіскацією або без конфіскації майна.

“Щодо двох інших затриманих – зараз вже підготовлені проекти повідомлення про підозру. Частина затриманих є спеціальними суб’єктами (адвокатами), тому підписував підозру керівник САП”, – додав Артем Ситник.

“Саме кримінальне провадження за фактом спроби підкупу службових осіб НАБУ та САП зареєстроване 3 червня 2020 року. Чому був такий поспіх осіб, які пропонували цю неправомірну вигоду? Тому що завтра у пана Злочевського день народження і був план досягти максимального результату й закрити кримінальне провадження та забезпечити повернення пана Злочевського в Україну”, – пояснив голова НАБУ.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький пояснив, що з усієї суми хабаря 5 мільйонів передбачалося безпосередньо для посадової особи, яка мала прийняти процесуальне рішення про закриття справи, і 1 мільйон мав би отримати посередник.

Холодницький зауважив, що прокуратура клопотатиме про запобіжний захід для затриманих у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави: для двох учасників – у розмірі 100 млн гривень, для третього – у 50 млн гривень.

Близький до НАБУ Євген Шевченко у свою чергу зазначив, що на перераховування всієї суми хабара працівники Бюро витратили 12 годин.

“Саме стільки пішло на те, щоб у відповідності до процедури перерахувати 6 млн доларів – почали о 21:00, закінчили о 9-й ранку“, – написав він у соцмережі.

Як відомо, детективи Національного антикорупційного бюро України 12 червня задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади хабаря у розмірі 6 млн доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ за закриття справи проти нього.

Микола Злочевський

Микола Злочевський виїхав з України наприкінці 2014 року після того, як набув статусу підозрюваного у незаконному збагаченні. У січні 2015 року ГПУ оголосила його у розшук. Восени 2016 року з сайту МВС була знята інформаційно-статистична картка про розшук ексміністра. Інформація про припинення розшуку була внесена на підставі надісланої з Генпрокуратури постанови про скасування державного розшуку Злочевського.

Читайте також:
ГПУ оголосила підозру екс-міністру природних ресурсів Злочевському

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна