Частина затриманих під Мінськом бойовиків ПВК “Вагнера” має українське громадянство, – МЗС Білорусі

 

Деякі з затриманих в Білорусі бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” мають українське громадянство.

Про це йдеться в повідомленні МЗС Білорусі, яке відомство оприлюднило в четвер, 30 липня, передає “Європейська правда”.

Зазначається, що у четвер в МЗС Білорусі запросили радника-посланника, виконуючого обов’язки керівника посольства України в Білорусі Петра Врублевського.

“З урахуванням підтверджених відомостей про участь деяких затриманих у бойових діях на території Донецької та Луганської областей України, українське походження та наявність також українського громадянства у деяких із них, у Врублевського запрошено релевантну інформацію, яку може бути використано для всебічного аналізу й оцінки причин їхньої присутності в Білорусі”, – поінформували в білоруському МЗС.

Беручи до уваги цей факт, а також проведення в Білорусі виборчої кампанії з українською стороною досягнуто домовленості про активізацію взаємодії між прикордонними відомствами та посилення прикордонного режиму з метою недопущення дестабілізації ситуації в обох країнах, додали у відомстві.

к інформувала “Новинарня“, 29 липня білоруські спецслужби під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”. При собі росіяни мали кожен по невеликій ручній поклажі, і на всіх – три великих важкі валізи. Після прибуття до Мінська в ніч з 24 на 25 липня група заселилася в один з готелів і мала виселитися 25 липня, проте покинула готель 27 липня і переїхала в один з санаторіїв Мінського району.
За даними адміністрації санаторію, приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою та одноманітним одягом в стилі мілітарі.

У правоохоронних органах Республіки Білорусь заявили, що отримали інформацію про ймовірне прибуття в країну більше 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії.

Згодом стало відомо, що серед затриманих в Білорусі  бойовиків є ті, що служили в батальйоні російського письменника-терориста Захара Прилєпіна, коли його підрозділ був на Донбасі і брав участь у війні на боці терористів “ДНР”.

30 липня стало відомо, що проти затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнера” відкрито кримінальну справу за фактом підготовки теракту.

Служба безпека України заявила, що ініціюватиме екстрадицію з Білорусі тих бойовиків приватної військової кампанії “Вагнера”, які брали участь в бойових діях на Донбасі на боці терористичної організації “ДНР”.

Раніше Служба безпеки України встановила численні факти участі найманців російської ПВК “Вагнера” у війні на Донбасі на боці незаконних збройних формувань та окупаційних військ. Зокрема, є дані про те, що саме “вагнерівці” в липні 2014 року збивали Іл-76 ПС ЗСУ біля Луганська.

Відомо, що ПВК “Вагнер” діє за кордоном – в Україні, Сирії, Африці тощо – за сприяння уряду і військового командування Росії.

Читайте також:
Кривонос пропонує видати Україні “вагнерівців”, яких затримали під Мінськом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна