СБУ ініціюватиме екстрадицію з Білорусі бойовиків “Вагнера”, які воювали на Донбасі

 

Служба безпека України ініціюватиме екстрадицію з Білорусі тих бойовиків приватної військової кампанії “Вагнера”, які брали участь в бойових діях на Донбасі на боці терористичної організації “ДНР”.

Про це в коментарі “Новинарні” в четвер, 30 липня, повідомили в пресцентрі спецслужби.

В СБУ додали, що запит на екстрадицію російських найманців будуть здійснювати через офіс генерального прокурора.

Офіс генпрокурора поки що офіційно не коментував ситуацію.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України заявляли, що питання можливої екстрадиції чи інших правових дій щодо російських найманців, затриманих КГБ Білорусі під Мінськом, будуть вирішуватися відповідними правоохоронними та спеціальними органами.

Як інформувала “Новинарня“, 29 липня білоруські спецслужби під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”. При собі росіяни мали кожен по невеликій ручній поклажі, і на всіх – три великих важкі валізи. Після прибуття до Мінська в ніч з 24 на 25 липня група заселилася в один з готелів і мала виселитися 25 липня, проте покинула готель 27 липня і переїхала в один з санаторіїв Мінського району.
За даними адміністрації санаторію, приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою та одноманітним одягом в стилі мілітарі.

У правоохоронних органах Республіки Білорусь заявили, що отримали інформацію про ймовірне прибуття в країну більше 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії.

Згодом стало відомо, що серед затриманих в Білорусі  бойовиків є ті, що служили в батальйоні російського письменника-терориста Захара Прилєпіна, коли його підрозділ був на Донбасі і брав участь у війні на боці терористів “ДНР”.

30 липня стало відомо, що проти затриманих у Білорусі бойовиків ПВК “Вагнера” відкрито кримінальну справу за фактом підготовки теракту.

Раніше Служба безпеки України встановила численні факти участі найманців російської ПВК “Вагнера” у війні на Донбасі на боці незаконних збройних формувань та окупаційних військ. Зокрема, є дані про те, що саме “вагнерівці” в липні 2014 року збивали Іл-76 ПС ЗСУ біля Луганська.

Відомо, що ПВК “Вагнер” діє за кордоном – в Україні, Сирії, Африці тощо – за сприяння уряду і військового командування Росії.

Читайте також:
Кривонос пропонує видати Україні “вагнерівців”, яких затримали під Мінськом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна