“ЄС” вимагає створення ТСК для розслідування причетності посадовців України до екстрадиції “вагнерівців”

 

Фракція “Європейська солідарність” вимагає негайно створити тимчасову слідчу комісію для розслідування фактів причетності найвищих посадовців України до екстрадиції “вагнерівців” із Білорусі в Російську Федерацію.

Про це в п’ятницю, 4 вересня, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Ми вимагаємо негайно створити ТСК. Просто зараз поставте це на голосування. Створіть тимчасову слідчу комісію, щоб родичі (загиблих від рук “вагнерівців”, – “Н”) могли дізнатися правду. Якщо ні, то ці документи буде негайно оприлюднено”, – заявив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв на засіданні парламенту.

Депутат нагадав, що представники офісу президента України спростовували причетність українських спецслужб до операції, внаслідок якої “вагнерівці” мали опинитися в Україні, де їх планували потім затримати.

Ар’єв стверджує, що представники ОП кажуть неправду.

Він повідомив, що “Європейська солідарність” має неспростовні докази, що представники України причетні до екстрадиції “вагнерівців” із Білорусі в РФ.

“Ми маємо неспростовні докази того, що це справді була спецоперація українських спецслужб”, – сказав Ар’єв.

“Європейська солідарність” пропонує створити тимчасову слідчу комісію парламенту в цій справі на чолі з представником “ЄС” Олексієм Гончаренком, а також за участі депутатів із “Голосу” Романа Костенка (бійця СБУ, учасника АТО) та Сергія Євтушка з “Батьківщини”.

Він також нагадав, що на сайті Верховної Ради зареєстровано петицію від родичів загиблих військовослужбовців України з проханням розібратися із вбивцями їхніх близьких.

Читайте також:
“Не розумію, чому було зірвано спецоперацію”. Родичі загиблих воїнів вимагають створити ТСК щодо видачі “вагнерівців”

Як писала “Новинарня”, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

Україна просила Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків. У Києві їм було оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі.

14 серпня Білорусь вида 32 бойовиків ПВК “Вагнер” Росії, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.
Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що виманювання в Білорусь групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України. Проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.

Читайте також:
СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”, – Луценко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна