Дезінформація у справі “вагнерівців” покликана нашкодити спецслужбам України, – ексголова ГУР Бурба

 

Колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба вважає, що “дезінформація і домисли”, поширювані в пресі у так званій справі “вагнерівців”, є спробою нашкодити спецслужбам України.

Про це він заявив у інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”, оприлюдненому в середу, 19 серпня.

“Відразу і прямо хочу заявити, коментувати будь-які реальні або можливі дії спецслужб колишнім начальником військової розвідки вважаю неправильним. У так званій справі “вагнерівців” у пресі надто багато явної дезінформації та домислів. На мій погляд, усі ці домисли спрямовані виключно на спробу завдати значної шкоди репутації спецслужб України”, – сказав Бурба.

“Безумовно, наші оперативні служби уважно спостерігали та спостерігають за системними ворогами країни. І здійснюють відповідне документування тих чи інших дій. Безумовно також, що все це строго таємна інформація, і вона ніколи не стає публічно відкритою. А тому вибудовувати конспірологічні теорії, повністю копіюючи їх із газетних “розслідувань”, придуманих і реалізованих російськими спецтехнологами, неприпустимо”, – наголосив він.

За словами, Василя Бурби “тим паче, абсолютно безглуздими домислами є версії про можливу участь президента України в якій-небудь допомозі “вагнерівцям”. Це неможливо ні з моральних, ні з оперативних даних”.

На прохання прокоментувати поширювану в ЗМІ інформацію про те, що операцію спецслужб України з упіймання “вагнерівців” було зірвано витоком з боку оточення президента, він відповів: “Така інформація відсутня”.

“Як військовослужбовець, я був і залишаюся поза політикою. Скажу одне – діями української розвідки народ України може пишатися. Але не все на війні залежить від нас. З повагою ставлюся до рішення верховного головнокомандувача здійснити ротацію. Наразі перебуваю у відпустці з сім’єю, після закінчення якої служитиму Україні й надалі на іншій ділянці роботи, за рішенням верховного головнокомандувача”, – наголосив Бурба.

Як писала “Новинарня“, 17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що затримання в Білорусі групи ПВК “Вагнер” було спланованою і тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України, проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Згодом журналіст Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.
За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Читайте також:
СЗР: Інформаційна операція щодо “вагнерівців” у Білорусі має російське походження

Оприлюднено записи вербування СБУ “вагнерівців”, які воювали на Донбасі. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна