СЗР: Інформаційна операція щодо “вагнерівців” у Білорусі має російське походження

 

Служба зовнішньої розвідки України заявила про російське походження спецоперації, яка передбачала появу та затримання російських бойовиків приватної військової компанії “Вагнера” в Білорусі.

Про це в середу, 19 серпня, інформує пресслужба СЗР.

У Службі зазначають, що завданнями операції була дестабілізація ситуації в Білорусі напередодні й під час президентських виборів та звинувачення в причетності українських спецслужб до організації та проведення операції на території Білорусі “і, як результат, залучення України в міжнародний скандал і підрив її міжнародного авторитету”.

Метою операції, як зазначають у СЗР, була також дискредитація українського керівництва “з метою зниження рейтингу влади напередодні місцевих виборів”.

“Звертаємо увагу громадянського суспільства та ЗМІ України на обережне поводження з контентом, створеним російськими спецслужбами, що має відвертий антиукраїнський характер і завдає шкоди національній безпеці держави”, – йдеться в заяві.

Як писала “Новинарня“, 17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що затримання в Білорусі групи ПВК “Вагнер” було спланованою і тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України, проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Згодом журналіст Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.
За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Читайте також:
Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”

Оприлюднено записи вербування СБУ “вагнерівців”, які воювали на Донбасі. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна