СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”, – Луценко

 

Українські спецслужби справді проводили масштабну спецоперацію щодо затримання бойовиків російської ПВК “Вагнер” ще з минулого року, і вона могла мати величезний успіх у протистоянні з Росією.

Про це колишній генеральний прокурор Юрій Луценко розповів в ефірі ток-шоу “Право на владу” каналу “1+1” 27 серпня, передає “Обозреватель“.

“Я знаю, що всі ці розмови (щодо виманювання СБУ “вагнерівців” через Білорусь в Україну – “Н”) були задокументовані у минулому році в рамках одного кримінального провадження і в рамках співпраці українських спецслужб із західними та близькосхідними партнерами”, – сказав Луценко.

“Ці “вагнерівці” були знайдені, їм було поставлено запитання про участь у військових злочинах на території України. У Міністерстві оборони та СБУ проводили оперативні записи, які надсилали до Генеральної прокуратури України. Ця спецоперація могла стати глобальним успіхом України”, – заявив глава ГПУ часів президента Порошенка.

За словами Луценка, операція могла б і не вдатися, однак у будь-якому випадку доводила, що українські спецслужби вийшли на високий рівень, коли її проводили.

“Це був би доказ перед усім світом, хто розв’язав війну проти України, хто сам визнається у процесуальному порядку і цьому, що збивав українські та міжнародні літаки, хто є військовим злочинцем. Ця операція могла бути головним козирем України у нашому протистоянні в тому числі у боротьбі за мир”, – зауважив Юрій Луценко.

За його словами, російських найманців, цікавих Україні через причетність до збиття малайзійського “Боїнга” та до війни на Донбасі, збирали в одну групу навмисно.

Читайте також:
Путін назвав затримання вагнерівців у Білорусі спецоперацією України та США

Як писала “Новинарня”, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

В офісі генпрокурора заявили, що Україна проситиме Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків, яким оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі.

14 серпня Білорусь видала Російській Федерації 32 бойовиків ПВК “Вагнер”, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.
Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що затримання в Білорусі групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України, проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Згодом журналіст Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.

Читайте також:
Оприлюднено записи вербування СБУ “вагнерівців”, які воювали на Донбасі. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.