Путін назвав затримання вагнерівців у Білорусі спецоперацією України та США

 

Президент Росії Володимир Путін назвав затримання групи з понад трьох десятків росіян у Білорусі спільною операцією українських і американських спецслужб.

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу “Россия 24”, показаному в четвер, 27 серпня.

“Просто їх затягли на територію Білорусії і представили як можливу ударну силу для розгойдування ситуації під час передвиборної кампанії. Що абсолютно не відповідало дійсності. Люди їхали на роботу в третю країну. Їх просто заманили туди, перетягнули через кордон. Наші прикордонники-то їх не випускали, до речі кажучи. Вони ж не могли в’їхати. Але за підробленими документами їх фактично ввезли. Це операція українських спецслужб спільно з американськими. Зараз це достовірно відомо”, – розповів Путін.

Як писала “Новинарня“, 17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що затримання в Білорусі групи ПВК “Вагнер” було спланованою і тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України, проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Згодом журналіст Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.
За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Читайте також:
Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”

Оприлюднено записи вербування СБУ “вагнерівців”, які воювали на Донбасі. ВІДЕО

Нагадаємо, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрює затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів. Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав це “надзвичайною подією”, зібрав Раду безпеки країни і звинуватив Росію у “брудних намірах”. Також Лукашенко викликав українського та російського дипломатів через затримання “вагнерівців”.
Секретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков 30 липня повідомив, що на території країни триває пошук ще близько 200 бойовиків. Росія такі версії білоруської сторони заперечує.

Усі затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – також є українськими громадянами (раніше називали сім прізвищ, надалі в офісі генпрокурора України заявили про дев’ятьох).

В ОГП заявили, що Україна проситиме Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків, яким оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації.

Центр “Миротворець”, який документує дані про учасників російських незаконних збройних формувань на Донбасі, раніше реєстрував 24 із затриманих у Білорусі як учасників таких формувань у різні часи. Надалі в ОГП говорять, що серед затриманих є 28 колишніх бойовиків із Донбасу.

14 серпня Білорусь видала Російській Федерації 32 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”, проігнорувавши таким чином запит України на їхню екстрадицію.

Читайте також:
Затримані під Мінськом “вагнерівці” кажуть, що летіли в Стамбул “подивитися на Собор Святої Софії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна