Суд у Києві зобов’язав СБУ порушити справу про держзраду Єрмака щодо “вагнерівців”

 

Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Службу безпеки України розслідувати справу про ймовірну державну зраду керівник офісу президента України Андрія Єрмака щодо звільнення “вагнерівців”.

Про це в середу, 9 вересня, повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв.

“Щойно Шевченківський суд зобов‘язав СБУ відкрити провадження по ст. 111 (державна зрада) і 114 (шпигунство) [Кримінального кодексу України] щодо Єрмака! Заяву подав Дмитро Штанько. Справа пов‘язана зі зливом операції щодо “вагнерівців”, – написав нардеп у соцмережі, поширивши скани ухвали суду.

“На чесне слідство від Баканова надій, звісно, мало. Тому ми продовжуємо вимагати створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді”, – додав Ар’єв.

⚡️ Щойно Шевченківський суд зобов‘язав СБУ відкрити провадження по ст.111 (державна зрада) і 114 (шпигунство) щодо…

Опубліковано Volodymyr Ariev Середа, 9 вересня 2020 р.

Як відомо, 14 липня 2020 року співробітники СБУ затримували Дмитра Штанька у справі про шахрайство. Він відомий записами розмов брата глави офісу президента Андрія Єрмака – Дениса Єрмака, які були оприлюднені 2019 року і свідчили нібито про “продаж” посад командою президента Зеленського. Тоді Зеленський назвав справу “порожньою”.

Читайте також:
Лукашенко розповів, чому віддав “вагнерівців” Росії і змінив через це голову КДБ

Як писала “Новинарня”, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

Україна просила Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків. У Києві їм було оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі.

14 серпня Білорусь вида 32 бойовиків ПВК “Вагнер” Росії, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.
Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що виманювання в Білорусь групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України. Проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.
Водночас колишній генпрокурор Луценко заявив, що СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”.

4 вересня Володимир Ар’єв на інші нардепи від “ЄС” у Верховній Раді оприлюднили нові документи на докази проведення спецоперації СБУ із затримання “вагнерівців” та виступили з вимогою створити слідчу комісію з цього приводу.

Читайте також:
“Не розумію, чому було зірвано спецоперацію”.
Родичі загиблих воїнів вимагають створити ТСК щодо видачі “вагнерівців”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна