“Вагнергейт”: Зеленський запропонував ексголові ГУР ганебну угоду за мовчання та виселив із Кончі-Заспи, – ЗМІ

 

Президент Володимир Зеленський пропонував “ганебну угоду” колишньому начальникові Головного управління розвідки МОУ Василю Бурбі, аби тільки той відмовився давати свідчення про провал Банковою операції із захоплення “вагнерівців”. А коли Бурба відмовився, президент розпорядився виселити його з урядового будинку в Кончі-Заспі та позбавити секретоносія “прикриття”.

Про це пише журналіст, редактор сайту “Цензор” Юрій Бутусов, який раніше також давав свідчення у справі про “вагнергейт”.

“26 лютого Федеральне бюро розслідувань США оголосило винагороду за розшук Євгена Пригожина – власника російської приватної військової компанії “Вагнер”, яка фактично є терористичною організацією, що веде війну в Україні й інших країнах світу. (…)
А в Україні 22 лютого без попередження та оповіщення сім’я генерал-полковника ГУР МО Василя Бурби була виселена з охоронюваного селища в Кончі-Заспі. Бурбу, який володіє інформацією особливої ​​державної важливості, ГУР МО і СБУ також позбавили документів прикриття. Його єдиним захистом є на даний момент машина, надана посольством США”, – розповів Бутусов у фейсбуці.

За його даними, президент Зеленський “наказав змусити замовкнути свідків” провалу спецоперації із захоплення російських терористів ПВК “Вагнера”, яку проводило Головне управління розвідки Міноборони спільно зі спецслужбами США і Туреччини в липні 2020 року.

“Це відбулося незабаром після того, як ексначальник ГУР МО, а також кілька інших високопоставлених офіцерів військової розвідки дали свідчення в Державному бюро розслідувань і в Генеральній прокуратурі та цілковито підтвердили факт зради і зриву спецоперації проти терористів “Вагнера” ​​після наради в офісі президента 24 липня”, – пише Бутусов.

“…Напередодні виселення з Кончі-Заспи з Бурбою провів зустріч співробітник спецслужб, довірена особа президента Зеленського, який запропонував Бурбі призначення послом України в Австралії, в обмін на публічне спростування скандалу з “вагнерівцями”, відмову від інтерв’ю і всілякої співпраці з розслідувачем Bellingcat Христо Грозєвим. В іншому випадку Бурба отримав прямі погрози – виселення з охоронюваного будинку, позбавлення документів, звільнення з роботи в МЗС рідного брата, відкриття кримінальних справ”, – розповів журналіст.

“Бурба відмовився від такої ганебної угоди. І перші погрози були негайно реалізовані”, – пише Бутусов.

Він оприлюднив скан-копію листа Бурбі від директора будинку відпочинку “Конча-Заспа” ДУС Олександра Гурина від 18 лютого, в якому той обґрунтовує виселення колишнього керівника ГУР.

“Офіційна причина виселення з будинку – перебудова будки пропускного пункту на в’їзді у двір, що послужило причиною миттєвого розірвання договору.
Президент Зеленський, видавши наказ про виселення, таким чином сам задокументував спробу чинити тиск на ключового свідка. Тобто офіс президента показав, що несе відповідальність за зраду і намагається замести сліди злочину”, – вважає Бутусов.

Він пише, що “такий безпрецедентний шантаж пов’язаний із виходом незабаром першої частини розслідування Христо Грозєва про ПВК “Вагнера” ​​і, зокрема, про провал спецоперації із захоплення терористів”.

За даними джерел Бутусова, Грозєву особисто телефонував керівник ОП Андрій Єрмак – “обговорював, як можна пояснити свою позицію, дізнатися, що буде у фільмі. Його почули, але на терміни виходу фільму це ніяк не вплине”.

Бутусов дізнався, що перша частина фільму Bellingcat про “Вагнергейт” вийде в березні, а другий, великий фільм – улітку.

“Виселення Бурби і спроба приховати сліди зради, мені здається, стануть тим очевидним фактам, який покаже кожному глядачеві “Нетфлікс” у США, наскільки адекватно президент Зеленський керує питаннями національної оборони”, – зазначає Юрій Бутусов.

“Яка принизлива дріб’язковість… Вам може не подобається Бурба, але ж в інтересах держави забезпечити йому охорону, він же секретоносій по багатьох операціях, які тривають у даний час. Якщо не в курсі, так запитайте, що там до нас недавно надійшло… Парадокс. Безпеку ексначальника військової розвідки в Україні забезпечують американці, які за це взагалі не відповідають і просто виявляють добру волю”, – пише журналіст.

Бутусов “попередив президента про наслідки”, наголосивши, що Зеленський розпорядився зняти охорону з керівників ГУР МО, які працювали по “вагнерівцях”, і відтак усіх їх підставив під ймовірні російські диверсії.

“Мені здається, саме такого результату очікує російський шпигун і зрадник України Руслан Демченко (був радником президента, надалі – перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони – “Н”), якого президент призначив начальником комітету з розвідки. Але якщо щось із ГУРівцями станеться, вся відповідальність за їхні долі буде повністю на Зеленському. І демонстрація у під офісом буде, в такому випадку, зовсім не мирною. І ось тоді фільм про “Вагнергейт” із президентом України в головній ролі подивиться весь світ”, – підкреслив Бутусов.

Зеленский выселил из дома и снял охрану с экс-начальника ГУР Василия Бурбы, который дал показания о провале операции по…

Опубліковано Юрієм Бутусовим Субота, 27 лютого 2021 р.

Також він нагадав, що Василь Бурба жив у тому ж селищі в Кончі-Заспі Державного управління справами президента України, сам Зеленський уже вісім місяців “тимчасово проживає” в держрезиденції площею 2000 кв. метрів.

Читайте також:
Порошенко санкціонував спецоперацію із затримання “вагнерівців” ще 2018 року, – заява

Як писала “Новинарня”, 29 липня 2020 року білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер”. Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

Україна просила Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків. У Києві їм було оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі.

Проте 14 серпня Білорусь видала 32 бойовиків ПВК “Вагнер” Росії, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію. Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що виманювання в Білорусь бойовиків групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України. Її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Журналіст Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва ОП до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За даними, які отримала також “Новинарня“, українські спецслужби вербували “вагнерівців” нібито на роботу з охорони вишок у Венесуелі, з цього приводу відбувалися телефонні співбесіди, і частина найманців визнавали, що були причетні до збиття українських літаків улітку 2014 року. Розмови були записані.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Публічно заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.
Водночас колишній генпрокурор Луценко заявив, що СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”.

4 вересня Володимир Ар’єв на інші нардепи від “ЄС” у Верховній Раді оприлюднили нові документи на докази проведення спецоперації СБУ із затримання “вагнерівців” та виступили з вимогою створити слідчу комісію з цього приводу.

9 вересня Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Службу безпеки України розслідувати справу про ймовірну державну зраду керівник офісу президента України Андрія Єрмака щодо звільнення “вагнерівців”.

13 вересня петиція з вимогою створити в Раді ТСК щодо “справи вагнерівців” набрала необхідні 25 тис. голосів. Однак влада її проігнорувала.

14 вересня до ДБР на допит у цій справі  викликали колишнього керівника офісу президента Андрія Богдана, який заявляв, що операція із затримання “вагнерівців” була зірвана через дзвінок з ОП. Богдан сказав, що справа має судову перспективу.

Читайте також розслідування “Новинарні“:
Хронологія спецоперації “Вагнерівці”: жива історія в документах, відео та свідченнях учасників. ЧАСТИНА 1

Ціна зради – $40 мільйонів.
Чому влада заперечує проведення “вагнерівської” спецоперації та до чого тут Єрмак. ЧАСТИНА 2

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна