МЗС Білорусі каже, що Лукашенко не потребує “легітимації зовні”. Але Китай – визнав

 

Дипломатичне відомство Китаю заявило про визнання президентом Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

“Ми поважаємо вибір, зроблений народом Білорусі”, – заявив на брифінгу в четвер, 24 вересня, представник МЗС Китаю Ван Веньбінь, коментуючи церемонію так званої інавгурації Лукашенка, що відбулася напередодні.

“Ми сподіваємось та віримо, що під керівництвом Лукашенка Білорусь зможе відновити політичну стабільність”, – сказав речник.

Дипломат також зазначив, що “Китай рішуче підтримує зусилля Білорусі щодо підтримки національної безпеки, суверенітету та розвитку”.

За його словами, Китай “рішуче виступає проти того, щоб зовнішні сили провокували розкол та заворушення у білоруському суспільстві”.

У свою чергу міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що влада Лукашенка не потребує “легітимізації” ззовні.

“Білоруський народ не потребує “легітимізації” своєї влади з боку самоназваних факультативних “легітиматорів”. Це питання є надуманим і штучним. Спроби окремих країн Заходу поставити під сумнів легітимність глави держави жодною мірою не відображають думку переважної більшості міжнародної спільноти”, – ідеться в пресрелізі МЗС РБ.

У відомстві додали, що заборона втручання у внутрішні справи інших країн є одним із наріжних принципів міжнародного права, який закріплений у статті 2 Статуту ООН.

Як повідомляла “Новинарня“, 23 вересня в Мінську відбулася неанонсована інавгурація Олександра Лукашенка як президента Білорусі, хоча результати виборів 9 серпня були вочевидь сфальшовані. Про інавгурацію стало відомо вже після завершення процедури в Президентському палаці.
Надвечір у столиці Білорусі відбулися нечисленні протестні виступи, які були придушені силовиками.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна не вважає Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Таким чином, офіційний Київ пристав на позицію країн ЄС.

Читайте також:
Тіхановська назвала себе білоруським лідером після таємної інавгурації Лукашенка

Як інформувала “Новинарня“, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів, заявивши, що за Лукашенка, який залишається при владі 26 років, буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за опозиціонерку Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви. Згодом Литва визнала її, а не Лукашенка, обраним лідером.

У перші дні протестів силовики застосовували проти демонстрантів світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери спершу використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про трьох загиблих громадян. 22 серпня в Мінську знайшли повішеним ще одного учасника акцій протесту. Число затриманих сягнуло семи тисяч. Надалі протести стали мирними.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво в діалозі з опозицією.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк із 17 серпня. До нього приєднувалися великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки, ЗМІ, театри тощо. Однак згодом режим Лукашенка придушив страйки.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися.

16 серпня в центрі Мінська відбулися два мітинги. Мітинг на підтримку Лукашенка зібрав переважно бюджетників – загалом 10-12 тисяч. Натомість Марш свободи, влаштований опозицією, став наймасовішою акцією в новітній історії Білорусі – близько 200 тисяч учасників.

На тлі цих виступів Лукашенко щонайменше двічі зідзвонювався з президентом РФ Путіним і говорив про можливу допомогу з боку Росії у протистоянні з опозицією.

На цьому тлі Лукашенко виступав із заявами про нарощення військової активності НАТО біля білоруських кордонів, оголосив про розгортання військ на західному кордоні  та не виключив перетворення Білорусі “на театр військових дій”.

21 серпня люди в Мінську утворили живий ланцюг завдовжки 13 кілометрів, щоб висловити протест проти  дій силовиків і солідарність із постраждалими.

23 серпня відбувся черговий марш протесту, який зібрав десятки тисяч учасників. Силовики перекрили демонстрантам підходи до Президентського палацу.
30 серпня відбувся ще один 200-тисячний опозиційний марш, учасники якого своєрідно привітали диктатора Лукашенка з днем народження.
Марш 6 вересня зібрав, за оцінками, близько 100 тисяч людей. Після нього знову відбулися масові затримання учасників та організаторів.
Під час маршу 13 вересня демонстранти в Мінську ходили в елітне селище Дрозди, де розташована одна з резиденцій Лукашенка та живуть багато високопоставлених чиновників. Були затримані сотні людей, силовики застосовували світлошумові гранати, а в Бресті – водомети.

14 вересня Лукашенко зустрівся з президентом РФ Путіним у Сочі, подякував за підтримку та домовився про позику на $1,5 млрд.

Читайте також:
“Пропонуємо нові вільні вибори”: Рада ухвалила заяву щодо Білорусі, попри спротив “слуг”. ТЕКСТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна