Кримського політв’язня Балуха знайшли сильно побитим, він госпіталізований

доповнено

Невідомі побили колишнього політичного в’язня з Криму, громадського активіста Володимира Балуха.

Про це у вівторок, 8 вересня, повідомив інший кримський активіст Олег Сенцов.

“Володимир Балух був побитий сьогодні вночі. Його знайшли лише вранці. Зараз він у лікарні. Стан важкий“, – написав Сенцов у фейсбуці близько 15-ї години.

Згодом він додав, що Балух перебуває при тямі, в нього зламані рука і ключиця. Загрози для його життя немає.

Колишній кримський політв’язень Ахтем Чийгоз у коментарі “Прямому каналу” розповів, що вчора колишні політв’язні збиралися в ресторані в київському Гідропарку, Балух був у футболці із зображенням козака. Після цього Володимира знайшли побитим. Чийгоз висловив думку, що побиття Балуха безсумнівно пов’язане з його патріотичною проукраїнською позицією.

Зі слів Чийгоза, зараз Балух не може розмовляти. Відповіді на запитання щодо нападу має дати слідство.

ОНОВЛЕНО. Відділ комунікації поліції Києва поінформував, що правоохоронці отримали інформацію від лікаря про госпіталізацію 49-річного Балуха з тілесними ушкодженнями у вівторок о 12-й годині.

“Для з’ясування всіх обставин події за викликом виїхала слідчо-оперативна група Дніпровського управління поліції. Попередньо встановлено: потерпілого госпіталізовано з тілесними ушкодження з ПКіВ “Гідропарк”. Окрім цього, в чоловіка виявили відсутність мобільного телефона та банківської картки.
Створена слідча група з найбільш досвідчених та висококваліфікованих працівників поліції, які встановлюють усі обставини правопорушення.
Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків та очевидців цієї події. Окрім цього, поліцейські перебувають у лікарняному закладі, аби поспілкуватися з потерпілим, як тільки отримають дозвіл лікарів, щодо обставин вчинення правопорушення”, – ідеться в повідомленні.

Матеріали зареєстровані у Дніпровському управлінні столичної поліції. Проводиться перевірка, за результатами якої буде надана правова кваліфікація цій події, зазначили в поліції.

Народна депутатка від “Європейської солідарності” Ірина Геращенко повідомила у фейсбуці, що Володимир Балух зараз перебуває в реанімації.

“За попередньою інформацією, політв’язні Кремля зібралися разом, щоби привітати одне одного з річницею звільнення. Поряд знаходилася російськомовна компанія. Володя зробив зауваження, схоже, ці люди могли потім його відстежити”, – зазначила Геращенко і додала, що в Балуха “важка черепно-мозкова травма, операція була на голові”.

За інформацією від лікарів, реабілітація Володимира Балуха буде тривалою.

Як інформувала “Новинарня“, Володимира Балуха звільнили 7 вересня 2019 року, коли відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну тоді повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Володимир Балух, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Артур Панов, Едем Бекіров.

Читайте також:
До “ЄС” на місцевих виборах приєдналися колишні політв’язні Сущенко та Балух

Нагадаємо, ФСБ РФ в Криму затримала фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року.

Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”. Тож захисники Балуха та сам підсудний вважали, що його карають саме за українську символіку.

14 березня 2018 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив перший вирок громадянину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

У заключному слові на суді Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

19 березня 2018 року Балух уперше оголосив голодування. Згодом стало відомо, що архієпископ Кримський УПЦ КП Климент схилив Володимир під час голодування приймати вівсяний кисіль, мінімальну кількість сухарів і чай з медом (цей режим підтримує “балансування на нульовій позначці”). Влада РФ не вважала Балуха голодуючим, хоча стан його здоров’я значно погіршився.
22 червня 2018 року стало відомо, що Володимир перейшов на жорсткіший режим голодування.
Тоді Балух написав листа Петру Порошенку.

5 липня Роздольненський райсуд в окупованому РФ Криму засудив Балуха додатково до 5 років колонії загального режиму і 10 тис. рублів штрафу у другій кримінальній справі – нібито про його “напад” на начальника ІТТ. Сам українець заявляє, що це тюремник вдарив його у спину, а сам він лише відмахнувся.
10 вересня Верховний суд окупованого Криму відмовив у звільненні Балуха.

8 жовтня 2018 року, перед етапуванням до колонії, Володимир Балух написав листа із заявою про припинення голодування. Про це Володимир оголосив через три дні після аналогічного рішення іншого українського політв’язня РФ із Криму, Олега Сенцова.

У березні 2018 року Балуха етапували у виправну колонію №4 міста Торжок у Тверській області РФ. Там Балуха поміщали в ШІЗО, де він провів, в цілому, близько двох місяців. Після цього його перевели в тюремну лікарню.

25 червня він оголосив нове голодування в колонії у Торжку (Тверська область РФ), не п’ючи також воду.

По поверненні в Україну Балух оселився в Києві та зайнявся активною громадською діяльністю, брав участь у багатьох патріотичних протестних акціях.

Читайте інтерв’ю “Новинарні“:
“Відпочивати в Криму – як у крові купатися”. Як живе і що думає політв’язень Балух після звільнення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна