“Поховайте мене в селі на Дніпрі, під Києвом”: Балух припинив голодування

 

Засуджений у Криму український активіст Володимир Балух вирішив припинити голодування, яке тривало ще з березня.
Про це йдеться в зверненні Балуха, яке на прес-конференції в Києві у вівторок, 9 жовтня, зачитав архієпископ УПЦ КП Климент.

“Використавши останній шанс знайти в каральній системі окупанта хоча б шпарину, де б горіли паростки здорового глузду або натяк на честь, я вирішив припинити режим голодування”, – написав Балух.

В оприлюдненому листі Володимир зазначає, що спливають останні дні його перебування в Сімферопольському СІЗО, “далі – колонія”.

“Намагатимусь зберегти себе в цьому оксюмороні, але в жодному разі не робитиму це за будь-яку ціну. Честь і гідність мого народу, відстояні на Майдані ціною життів Героїв Небесної сотні, вартують більше, ніж життя окремо взятого мене”, – пише кримський політв’язень.

Фото листа Володимира Балуха поширила Кримська правозахисна група.

Він дякує українцям за підтримку і просить виконати “свою останню волю”: “в разі фізичної або психічної смерті не залишити моє тіло на окупованій території”.
Володимир просить, щоб його поховали “в сільській місцині на березі Дніпра неподалік Києва”.  

Варто зазначити, що Балух припинив голодування через три дні після аналогічного рішення іншого українського політв’язня РФ із Криму, Олега Сенцова.

Читайте також:
“Найбільше Балух боїться етапування”.
Політв’язня в Криму відвідав священик УПЦ КП

Як писала “Новинарня“, ФСБ РФ затримала фермера Балуха 8 грудня 2016 року.
Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”.
Тож захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

14 березня 2018 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив перший вирок громадянину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

19 березня Балух оголосив голодування.

У заключному слові на суді Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова 18 травня повідомила, що, за інформацією її російської колеги Тетяни Москалькової, Балух у Сімферопольському СІЗО “харчується за спеціальною схемою”.
Стало відомо, що архієпископ Кримський УПЦ КП Климент схилив Володимир Балуха під час голодування приймати вівсяний кисіль, мінімальну кількість сухарів і чай з медом (цей режим підтримує “балансування на нульовій позначці”).

Влада РФ не вважає Балуха голодуючим – хоча стан його здоров’я значно погіршився.

22 червня стало відомо, що Володимир перейшов на жорсткіший режим голодування.

Тоді Балух написав листа Петру Порошенку.

5 липня Роздольненський райсуд в окупованому РФ Криму засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і 10 тис. рублів штрафу у другій кримінальній справі – нібито про його “напад” на начальника ІТТ. Сам українець заявляє, що це тюремник вдарив його у спину, а сам він лише відмахнувся.

10 вересня Верховний суд окупованого Криму відмовив у звільненні Балуха.

Влада України і міжнародні правозахисні організації наполягають на звільненні Володимира Балуха.

Читайте також:
Верховний суд окупованого Криму відмовив у звільненні Балуха

“Сподіваюся, моя Правда допоможе країні”,
– проникливий лист Балуха українцям

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна