Український політв’язень Балух у Криму припинив голодування, – омбудсмен

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що, за інформацією її російської колеги Тетяни Москалькової, український політв’язень Володимир Балух у Сімферопольському СІЗО “харчується за спеціальною схемою”.

“Щойно переговорила з уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою. Вона розповіла про свій візит до Симферопольського СІЗО.
Тетяна Москалькова відвідала і переговорила з усіма 12 ув’язненими, стан яких я просила її перевірити. Остання інформація про стан здоров’я Володимира Балуха з її слів така: “Нині це не повне голодування, а харчування за спеціальною схемою”, – написала Денисова на своїй сторінці у “Фейсбуці” в п’ятницю ввечері, 18 травня.

За її словами, Балух попросив Москалькову доробити туалет у камері, що було зроблено.

“Виглядає непогано як для людини, яка голодує майже два місяці”, – процитувала Денисова Москалькову.

Стосовно ще одного політв’язня – Узеїра Абдуллаєва, то, за словами омбудсмена РФ, вона особисто обстежила його ноги.
“Узеір підтвердив, що зараз почувається значно краще, і додав, що не розуміє причини виникнення загострення. Медичну допомогу таки було надано своєчасно. Сьогодні жодних вимог не висловив. Лікування за необхідності буде продовжено”, – повідомила Денисова.

Вона зазначила, що детальнішу інформацію омбудсмен РФ пообіцяла викласти вже в офіційному листі.

Як відомо, Володимир Балух почав голодувати в середині березня, коли набув чинності незаконний вирок у сфабрикованій проти нього справі. Балух пояснив, що голодування було “виявом його особистого презирства до окупаційного режиму”.

15 травня стало відомо, що Балух почав вживати їжу, щоб уникнути примусового годування.

“На 25-й день голодування після консультації з архієпископом Кримським (УПЦ КП – “Н”) Климентом, щоб максимально унеможливити ймовірність насильницького годування… прийняв рішення перейти на інший режим протесту. З цього дня я щодня вживаю дві склянки вівсяного киселю, 50-70 г сухарів із чорного хліба і п’ю чай з медом”, – йдеться у відкритому зверненні Балухав, фотокопію якого оприлюднив сайт Кримської правозахисної групи.

Читайте також:
Голодуючому Балуху погрожують розправою в кримському СІЗО, – КПГ

Як писала “Новинарня“, 14 березня 2018 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирок громадянину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

У ході засідання суд відмовив у задоволенні клопотань про виклик свідків, яких не допитали під час судового слідства, а також у проведенні додаткових експертиз, витребування додаткових документів тощо.

19 березня Балух оголосив голодування.

Раніше, в січні 2018 року, окупаційний Роздольненський районний суд засудив Балуха до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень).

ФСБ РФ затримала фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку (90 патронів і кілька тротилових шашок).
Балух свою провину не визнав.

Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”.
Захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

Під час свого заключного слова на засіданні суду 15 січня Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

4 серпня 2017 року Роздольненський райсуд виніс вирок Балуху – 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також ухвалив стягнути з нього штраф в розмірі 10 тисяч рублів.
При розгляді апеляційної скарги вирок Балуху був скасований, справу відправили на повторний розгляд.

7 листопада той самий райсуд розпочав повторно розглядати справу Балуха.

20 квітня адміністрація Сімферопольського СІЗО прийняла рішення про переведення Балуха на три дні до карцера за нібито “порушення правил внутрішнього розпорядку”.

Читайте також:
Напишіть листа Володі Балуху, ув’язненому в Криму
за український прапор над хатою!

Держдеп США вимагає від російських окупантів Криму
звільнити голодуючого Балуха

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна