Держдеп США вимагає від російських окупантів Криму звільнити голодуючого Балуха

 

Російські окупанти в Криму повинні звільнити політв’язня Володимира Балуха, який голодує вже 43 дні.
Про це заявила офіційний представник Державного департаменту США Хізер Нойєрт.

“Російська окупаційна влада в Криму повинна звільнити політичного в’язня Володимира Балуха, який вже протягом 43 днів голодує. Неприйнятно, що Росія садить у в’язницю громадянина України за підняття українського прапора в Криму і відмовляє йому у медичному обслуговуванні”, – написала Нойєрт у “Твіттері” в ніч на 3 травня за київським часом.

Читайте також:
Голодуючого Балуха в Криму відправлять у карцер, – КПГ

У Криму політв’язень Володимир Балух відмовився припинити голодування

Як писала “Новинарня“, 14 березня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирок громадянину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

У ході засідання суд відмовив у задоволенні клопотань про виклик свідків, яких не допитали під час судового слідства, а також у проведенні додаткових експертиз, витребування додаткових документів тощо.

19 березня Балух оголосив голодування.

Раніше, в січні 2018 року, окупаційний Роздольненський районний суд засудив Балуха до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень).

ФСБ РФ затримала фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку (90 патронів і кілька тротилових шашок).
Балух свою провину не визнав.

Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”.
Захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

Під час свого заключного слова на засіданні суду 15 січня Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

4 серпня 2017 року Роздольненський райсуд виніс вирок Балуху – 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також ухвалив стягнути з нього штраф в розмірі 10 тисяч рублів.
При розгляді апеляційної скарги вирок Балуху був скасований, справу відправили на повторний розгляд.

7 листопада той самий райсуд розпочав повторно розглядати справу Балуха, а 1 грудня змінив запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт строком на два місяці.

5 квітня підконтрольний РФ Верховний суд Криму відмовив у зміні запобіжного заходу для Балуха. Він відмовився виступати у дебатах через погане самопочуття.

Володимир лише п’є воду і чай.

20 квітня адміністрація Сімферопольського СІЗО прийняла рішення про переведення Балуха на три дні до карцера за нібито “порушення правил внутрішнього розпорядку”.

Читайте також:
Напишіть листа Володі Балуху, ув’язненому в Криму
за український прапор над хатою!

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна