У Криму політв’язень Володимир Балух відмовився припинити голодування

 

Засуджений в окупованому Криму український активіст Володимир Балух відмовився припиняти голодування.
Про це повідомив кореспондент “Крим.Реалії” із залу Роздольненського суду, де проходить чергове засідання у справі Балуха.

За словами кореспондента, активіст виглядає хворобливо і тримається за ґрати.

Як інформувала “Новинарня“, Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти вироку в одній із порушених проти нього справ.

22 народні депутати України 6 квітня підписали звернення до Володимира Балуха з проханням припинити голодування.

“У нас немає сумнівів, що ви готові йти до кінця. Але Україні потрібні живі герої. Ваше життя і здоров’я будуть найкращою частиною перемоги України”, – сказано в листі.
Звернення підписали Рефат Чубаров, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Єгор Соболєв, Владислав Голуб, Сергій Лещенко, Валерій Карпунцов, Юрій Соловей, Іван Спориш, Олег Мусій, Віктор Кривенко, Володимир Арешонков, Юрій Дерев’янко, Леонід Ємець, Тетяна Острікова, Михайло Головко, Юрій Павленко, Андрій Білецький, Борислав Береза, Ігор Шурма, Віктор Вовк, Геннадій Кривошея.Раніше з таким проханням до Балуха звернулася перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко.

Читайте також:
Голодуючого українця Балуха в суді побив конвой, він у поганому стані

Як писала “Новинарня“, 14 березня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирок громадяину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

У ході засідання суд відмовив у задоволенні клопотань про виклик свідків, яких не допитали під час судового слідства, а також у проведенні додаткових експертиз, витребування додаткових документів тощо.

Раніше, в січні 2018 року, окупаційний Роздольненський районний суд засудив Балуха до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень).

ФСБ РФ затримала фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку (90 патронів і кілька тротилових шашок).
Балух свою провину не визнав.

Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”. Захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

Під час свого заключного слова на засіданні суду 15 січня Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

4 серпня 2017 року Роздольненський райсуд виніс вирок Балуху – 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також ухвалив стягнути з нього штраф в розмірі 10 тисяч рублів.
При розгляді апеляційної скарги вирок Балуху був скасований, справу відправили на повторний розгляд.

7 листопада той самий райсуд розпочав повторно розглядати справу Балуха, а 1 грудня змінив запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт строком на два місяці.

5 квітня підконтрольний РФ Верховний суд Криму відмовив у зміні запобіжного заходу для Балуха. Він відмовився виступати у дебатах через погане самопочуття (оголосив голодування 19 березня).

Читайте також:
Напишіть листа Володі Балуху, ув’язненому в Криму
за український прапор над хатою!

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна