Засуджений в Криму український активіст Балух оголосив безстрокове голодування

 

Засуджений в анексованому Росією Криму український активіст Володимир Балух оголосив безстрокове голодування.

Як повідомляє 19 березня Кримська правозахисна група, таким чином українець висловлює протест проти вироку окупаційного суду.

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити Балуха. Про це написала у “Твіттері” речниця МЗС України Мар’яна Беца.

“Вкотре вимагаємо від окупанта звільнити Володимира Балуха, незаконно засудженого за політичними мотивами. Фактично – за прапор України”, – написала Беца.

Як писала “Новинарня“, за кілька днів до цього підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирок Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

При цьому в ході засідання суд відмовив у задоволенні клопотань про виклик свідків, яких не допитали під час судового слідства, також у проведенні додаткових експертиз, витребування додаткових документів і здійсненні аудіозапису силами суду.

У січні 2018 року підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд засудив Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисячі гривень).

ФСБ РФ затримала фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку. Громадянин України Балух свою провину не визнав.

Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18” – захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

Співробітники ФСБ стверджували, нібито знайшли на горищі будинку, де живе Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Під час свого заключного слова на засіданні суду 15 січня Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

4 серпня 2017 року так званий Роздольненський районний суд Криму виніс вирок Балуху – 3 роки і 7 місяців колонії загального режиму, а також ухвалив стягнути з нього штраф в розмірі 10 тисяч рублів.
При розгляді апеляційної скарги вирок Балуху був скасований, справу відправили на повторний розгляд.
7 листопада той самий райсуд розпочав повторно розглядати справу Балуха, а 1 грудня змінив запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт строком на два місяці.

Раніше проти українця відкрили третю кримінальну справу проти – після того, як Балух та його адвокат подали скаргу в поліцію на незаконні дії начальника Роздольненського ІТТ Валерія Ткаченка, який ображав і вдарив Володимира.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна