Усе про виселення собору УПЦ КП в Криму: винесли начиння, побили архієпископа

 

В окупованому Сімферополі російські силовики блокували кафедральний собор УПЦ Київського патріархату, в результаті чого був травмований архієпископ Климент (Кущ), та вивезли церковне начиння на підставі рішення підконтрольного РФ суду про виселення.

Про четвергові події в храмі повідомляє сайт “Крим. Реалії”.

“Вранці 31 серпня російські спецслужби заблокували храм святих рівноапостольних князів Ольги та Володимира Української православної церкви Київського патріархату в Сімферополі. При блокуванні храму (…) пошкодили руку архієпископу Сімферопольському і Кримському УПЦ КП Климента”, – зазначило видання.

Владика Климент, архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського патріархату Климент (Кущ)

“Ніякі доводи про те, що територія першого поверху згідно з договором оренди належить управлінню єпархії, не діють. Вони показують якісь рішення суду, які зобов’язують Духовний центр виселитися з приміщення, хоча Духовного центру в управлінні єпархії немає більше двох років”, – сказав журналістам владика.

За даними джерел “Новинарні” в Сімферополі, у росіян “претензія не до храму, а так званого Духовного центру, якому належала крамниця. Вона була в тому ж приміщенні (у 1996 році це приміщення колишнього адмінкорпусу військового училища міністр оборони України Шмаров передав УПЦ КП через місцевий фонд майна)”.

“Перший поверх заблокований, стоїть охорона в чорному камуфляжі – спецназ, ходить представник “фонду майна”, зламані двері з боку каплиці храму Христа Спасителя, з боку вулиці зламали вже двері.
Зустрівся з помічником [так званого голови уряду Криму] Аксьонова, написав лист з проханням на зустріч завтра, завтра буде відомо, чи відбудеться зустріч”, – розповів архієпископ Климент, який тривалий час чекав приїзду медиків.

“Швидка приїжджала. Вивиху немає, але є сильне розтягнення. Наробили уколів. Молода лікарка сказала, що вона передасть заяву в поліцію з цього приводу”, – розповів згодом архієпископ.

Після блокування сімферопольського собору УПЦ УП російські судові пристави за підтримки силовиків вивезли з приміщення храму різне начиння – хрест, церковний посуд, ікони, столовий посуд із порцеляни та богемського кришталю, який був подарований церкві, килими тощо.

При цьому опис речей не складався, архієпископу не пропонували підписати якийсь акт про вилучення церковного майна.

Серед вилученого було також майно з каплиці в ім’я Христа Спасителя та майно із закритого раніше севастопольського храму КП, зазначив архієпископ Климент.

У п’ятницю, 1 вересня, архієпископ планує зустрітися з підконтрольним Кремлю главою Криму Сергієм Аксьоновим та обговорити інцидент, про що він повідомив в коментарі “Крим. Реалії”.

Владика закликав світову спільноту стати на захист національних, культурних і релігійних прав громадян України в Криму.

Кафедральний собор Святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги УПЦ КП у Сімферополі

В Українській православній церкві Київського патріархату висловили обурення діями російських силовиків у Сімферополі. Про це йдеться в заяві Патріархії, яка назвала дії російських силовиків “нечестивими” та  висловила в зв’язку з цим рішучий протест.

“Наша Церква оцінює дії російських силовиків як беззаконня, порушення права на свободу совісті, гарантованого міжнародними угодами, обов’язковими і для Росії. Патріархія вважає ці події продовженням тиску окупантів на українську релігійну і національну меншину в Криму, залякуванням і спробою повністю ліквідувати Київський патріархат на півострові. Вважаємо це також помстою спецслужб окупантів за позицію особисто архієпископа Климента і за його виступи на захист політв’язнів кремлівського режиму, в тому числі кримськотатарських і українських активістів”, – йдеться у відозві УПЦ КП.

Київська патріархія звертається до державної влади України, до міжнародного співтовариства, зокрема Євросоюзу і його країн-членів, до США, Канади та інших демократичних країн, міжнародних організацій, включаючи ООН і ОБСЄ, церков і релігійних організацій з проханням “засудити напад окупаційної адміністрації на український храм у Сімферополі і вимагати від Росії припинити переслідування УПЦ КП в Криму”.

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров назвав напад російських силовиків на храм УПЦ КП черговим посиленням російської політики етнічних чисток на півострові.

“Варварське ставлення російської окупаційної влади до священиків і парафіян Української православної церкви Київського патріархату в тимчасово окупованому Криму, як і постійні репресії та гоніння проти мусульман Криму, є свідченням посилення Росією політики цілеспрямованого витіснення кримських татар і етнічних українців за межі Криму та їх заміни етнічними росіянами, ввезеними з материкової Росії”, – заявив Чубаров.

Як відомо, після анексії Криму підконтрольна Кремлю влада півострова захопила частину храмів Кримської єпархії Української православної церкви Київського патріархату та провела конкурс на оренду частини приміщень церкви.

Ще в червні 2016 року окупаційний апеляційний суд зобов’язав Кримську єпархію УПЦ Київського патріархату сплатити так званому “міністерству майнових та земельних відносин Республіки Крим” півмільйона рублів та звільнити 112 кв. метрів на першому поверсі Кафедрального собору УПЦ КП в Сімферополі.
У жовтні при перетині адмінкордону з окупованим Кримом на контрольно-пропускному пункті “Чонгар” російськими службовцями був затриманий на деякий час архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського патріархату Климент (Кущ).

Читайте також:
У Криму помолилися за Небесну Сотню та загиблих воїнів АТО

Як у Криму виживають наші церкви:
УГКЦ визнає російське законодавство, УПЦ КП – ні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна