“Найбільше Балух боїться етапування”. Політв’язня в Криму відвідав священик УПЦ КП

 

Засуджений в окупованому РФ Криму український активіст Володимир Балух напише заповіт на випадок своєї смерті.
Про це повідомила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова.

“Зараз Володимир Балух непокоїться: попросив привести до нього нотаріуса. Як і Сенцов, напише заповіт на випадок смерті. Відчуває, що погрози розправи лише погрозами не залишаться, і в колонію він вже не доїде”, – написала Денисова 18 вересня у “Фейсбуці”.

Омбудсмен повідомила, що вона має дві “конкретних вимоги” до російської колеги Тетяни Москалькової: надати Балухові, який голодує, кваліфіковану медичну допомогу й організувати їй зустріч із ним.

Цього ж дня громадський захисник політв’язня, архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент розповів виданню “Гордон” про фізичний стан Володимира Балуха, з яким він зустрічався напередодні.

“Із Володею я спілкувався вчора (17 вересня) в сімферопольському СІЗО з 14.00 до 17.00. Він сказав, що у нього серйозні болі в ділянці серця. А під час загострення підходить клубок до горла, що викликає блювотний рефлекс. Можливо, з огляду на ці симптоми, медики зможуть сказати, що це таке. Адже місцевих лікарів Володя до себе не пускає. А місія Червоного Хреста не поспішає відвідувати наших політв’язнів”, – сказав священик.

“Також ми багато говорили про його родину, особливо він цікавився, як справи у мами. Обговорили перспективу одержання УПЦ томосу. Після бесіди Балух хоч трохи заспокоївся”, – зазначив владика Климент.

Водночас він зазначив, що не може підтвердити інформацію про побиття політв’язня в СІЗО.

“[Український омбудсмен Людмила] Денісова говорила про побиття Балуха в СІЗО. Я не можу це підтвердити. Річ у тому, що у нас не було можливості обговорити цю тему. Коли ми спілкувалися, біля нас стояли охоронці. Ніколи раніше так багато не було. Вони стежили не тільки за тим, що ми говоримо і пишемо. Тому від гострих тем ми відійшли. І мені незрозуміло, з чого це у пресі з’явилася інформація про те, що Балух хоче скласти заповіт. Це його особиста справа, яка не стосується суспільства.
24 вересня, коли адвокати будуть у Криму, вони прокоментують інформацію про побиття Володі. Не потрібно спекулювати на цій темі. Голодування він припиняти не збирається. Великі побоювання у нього викликає етап. Балух боїться, що після суду 24-го числа його відправлять у колонію, і він не зможе продовжувати голодування”, – сказав архієпископ.

“Коли я мазав Володю маслом, на його тілі не було синців. Тому відомостей про його побиття не підтверджую. Про це я написав зокрема і Денісовій”, – розповів Климент.

“Балух дуже схуд – залишилися шкіра та кістки. До фізичного виснаження додається психологічний стрес. І я побоююся ситуації, у якій ніхто не зможе надати допомогу Володі. Ні я, ні адвокат”, – зазначив Климент.

За його словами, етапування може затягнутися на кілька тижнів.

“Я не знаю, як Балух зможе витримати голодування у таких умовах”, – сказав священик.

Читайте також:
Верховний суд окупованого Криму відмовив у звільненні Балуха

“Сподіваюся, моя Правда допоможе країні”,
– проникливий лист Балуха українцям

Як писала “Новинарня“, ФСБ РФ затримала фермера Балуха 8 грудня 2016 року.
Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”.
Тож захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

14 березня 2018 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив перший вирок громадянину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

19 березня Балух оголосив голодування.

У заключному слові на суді Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова 18 травня повідомила, що, за інформацією її російської колеги Тетяни Москалькової, Балух у Сімферопольському СІЗО “харчується за спеціальною схемою”.
Стало відомо, що архієпископ Кримський УПЦ КП Климент схилив Володимир Балуха під час голодування їсти мед і мінімальну кількість сухарів, тому РФ не вважає його голодуючим – хоча стан його здоров’я значно погіршився.

Однак 22 червня стало відомо, що Володимир перейшов на “сухе” голодування. Пізніше з’ясувалося, що він не вживає їжу, лише п’є воду.

Тоді Балух написав листа Петру Порошенку.

5 липня Роздольненський райсуд в окупованому РФ Криму засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і 10 тис. рублів штрафу у другій кримінальній справі – нібито про його “напад” на начальника ІТТ. Сам українець заявляє, що це тюремник вдарив його у спину, а сам він лише відмахнувся.

Влада України і міжнародні правозахисні організації наполягають на звільненні Балуха.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна