120 днів голодування Сенцова: він згасає, написав заповіт, але не спиняється

 

Після 120 днів голодування здоров’я українського політв’язня Олега Сенцова, який перебуває в колонії у Лабитнангі, зазнало незворотних змін.
Про це в коментарі агенції Associated Press повідомив адвокат Сенцова Дмитро Дінзе.

Він зазначив, що стан українця постійно погіршується, що призводить до “незворотних змін, які впливають на серцево-судинну систему, нирки та печінку”.

За словами Дінзе, Сенцов дедалі слабне, йому важко вставати з ліжка.

“Він схильний до повільного згасання, незважаючи на підтримувальну терапію”, – сказав захисник.

Також Сенцов написав заповіт на свою творчість у разі смерті. Про це 10 вересня повідомила його двоюрідна сестра Наталія Каплан у “Фейсбуці”.

“Він написав заповіт на свою творчість в разі смерті, і це сильно лякає”, – йдеться в повідомленні.

Каплан також оприлюднила фрагмент листа від Олега Сенцова, у якому він повідомив, що не вірить у повернення в Україну. Попри це, він заявив, що не збирається здаватися й припиняти голодування.

“У те, що я скоро вийду й ми всі щасливо заживемо в Києві, я вже не вірю. Як і в багато чого іншого. Але це не означає, що я розклеївся або збираюся зніматися [з голодування]. Я не здався в будь-якому випадку, просто я не вірю вже у щасливий кінець усієї цієї історії”, – йдеться в листі Сенцова.

Також український режисер повідомив, що у нього виникла гіпоксія – нестача кисню в органах, “в основному серці і мозку”.

“Туман в голові, все крутиться, тіло, голова і кінцівки німіють. Кровоносна система взагалі не справляється з живленням киснем організму. Ось я який став просунутий в медицині!” – написав політв’язень.

Читайте також:
Петиція за звільнення Сенцова набрала 100 тисяч голосів,
попри закриття сайту Білого дому

Як інформувала “Новинарня“, українського режисера Олега Сенцова затримали в окупованому РФ Криму 10 травня 2014 року. Російські силовики звинуватили його в підготовці терактів, засудивши до 20 років позбавлення волі.

14 травня 2018 року в колонії ВК-8 “Білий ведвідь” у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ Сенцов оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв’язнів Кремля. Він заявив, що йтиме до кінця.

У червні російська влада двічі не пустила на побачення з Сенцовим українську уповноважену з прав людини Людмилу Денисову.

Тривалий час його фото чи відео не поширювали ні адвокати, ні офіційні особи РФ. Були припущення щодо його примусового годування, поганого стану здоров’я чи навіть смерті.

12-13 липня в інтернеті з’явилися перші за два з половиною роки кадри відео, на яких можна побачити українця Олега Сенцова в російській тюрмі.

19 липня адвокат розповів, що після другої кризи фізичного стану Олег почав приймати дві ложки поживної суміші на день.

Також стало відомо, що мати Сенцова подала президенту РФ прохання про помилування сина.

Раніше генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд подав офіційне прохання до президента Росії Володимира Путіна помилувати Сенцова, але Кремль відмовив.

Адвокат Сенцова розповідав, що в ув’язненого українського режисера погіршився стан здоров’я, та він відмовляється припиняти голодування.

9 серпня на запит української колеги омбудсман РФ оприлюднила фото Олега Сенцова в колонії (на 88-й день голодування).

11 серпня у ФСІН Росії цинічно порахували, скільки витрачають у колонії в Лабитнангі на лікарське забезпечення та медичний супровід Сенцова.

Тривалий час російська влада вважала його лише громадянином РФ.

Читайте також:
Сенцов: Якщо визволять лише одного мене – це буде провал

ЄСПЛ виніс ухвалу до Росії надати Сенцову меддопомогу,
а його просить припинити голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна