Суд у Сімферополі розгляне дострокове звільнення Балуха. Він написав Порошенкові

 

У Залізничному районному суді окупованого Сімферополя в понеділок, 25 червня, відбудеться судове засідання, на якому мають розглянути клопотання захисту про умовно-дострокове звільнення українського активіста Володимира Балуха, що голодує в СІЗО.
Про це повідомляє “Кримська правозахисна група”.

“Балух свою провину не визнав. Суддя при повторному розгляді знову проігнорувала докази невинуватості українця і факти фальсифікації доказів у справі проти нього… Щодо Балуха справи мають явні ознаки політичного переслідування. Початок засідання об 11-й годині”, – ідеться в повідомленні КПГ.

Засіданню суду передували повідомлення про посилення голодування Балуха та його лист президентові Петру Порошенку.

Фото листа, датованого 22 червня, опублікував на своїй сторінці в Facebook заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

“Мені випала честь бути одним із тих, за визволення кого із московитського полону зараз бореться Україна”, – написав політв’язень.

Балух, зокрема, розповів, як 12 червня, коли в РФ відзначається “День Росії”, у СІЗО Сімферополя вигукували “Слава Україні!”

“Показово, що 12 червня, день, на який Кремль нещодавно призначив “день расії”, коли ввечері в Сімферополі гримів китайський салют, з вікон СІЗО дружньо лунало “Слава Україні” і непоодинокі арештанти співали український гімн”, – пише політв’язень.

Він додав, що не розчув при цьому жодного схвального вигуку на честь “винуватиці торжества”.

Водночас Балух застеріг від “дзеркальної відповіді” на агресію Росії.

“Практика терору, яку неодмінно використовують правителі 1/7 частини суші планети Земля, як виявляється, є найживучішою з усіх політичних “традицій”, незалежно від кольору прапора над Кремлем. Та понад усе я хотів би вберегти Україну від скочування до “дзеркальної” відповіді на дії агресора! Зла на благо не буває”, – написав він.

“З нами Правда! З нами Доля! І Воля святая!” – написав він у листі українською мовою.

Президент Петро Порошенко подякував у Володимиру Балуху за мужність.

“Ніхто не здолає народ, який співає український гімн навіть в кремлівських застінках – попри заборони та під загрозою жорстокого покарання… Дякую нескореному Володимирові Балуху за його лист та ще більше – за мужність”, – написав глава держави на своїй сторінці у Facebook.

Порошенко пообіцяв продовжити роботу зі звільнення Балуха та інших політв’язнів Кремля.

Читайте також:
Начальник ізолятора знущається над Балухом та принижує його
за національною ознакою, – Денісова

Як писала “Новинарня“, 14 березня 2018 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирок громадянину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротилина два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

19 березня Балух оголосив голодування.

ФСБ РФ затримала фермера Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Його звинуватили в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухових речовин, які нібито були знайдені на горищі його будинку (90 патронів і кілька тротилових шашок). Балух свою провину не визнав.

Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”.
Захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

Під час свого заключного слова на суді Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова 18 травня повідомила, що, за інформацією її російської колеги Тетяни Москалькової, Балух у Сімферопольському СІЗО “харчується за спеціальною схемою”.
Стало відомо, що архієпископ Кримський УПЦ КП Климент схилив Володимир Балуха під час голодування їсти мед і мінімальну кількість сухарів, тому РФ не вважає його голодуючим – хоча стан його здоров’я значно погіршився.

8 червня родичі українських політв’язнів Кремля зустрілися з президентом Петром Порошенком.
Президенту передали листа від кримського політв’язня Володимира Балуха, який на той момент голодував уже 82-й день. Балух просив посприяти створенню координаційної громадської ради, яка б регулювала процес звільнення всіх українських політв’язнів у Росії та в Криму й заручників на Донбасі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна