Порошенко вперше скликав рідних усіх заручників та підтримав створення коордради

 

В адміністрації президента вперше пройшла зустріч Петра Порошенка з рідними всіх українських полонених і заручників – як в ОРДЛО й Криму, так і в Росії.
Про це повідомила представниця України в ТКГ, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Зустріч президента Порошенко, Геращенко, голів СБУ Василя Грицака, МЗС – Павла Клімкіна із родичами заручників ОРДЛО та політв’язнів Кремля відбулася ввечері 8 червня.

“Вперше в такому розширеному форматі, коли за одним столом зібралися і дружини наших військових, яких більше трьох років бойовики тримають на окупованому Донбасі, і дружини та мами кримських татар, яких катують в окупованому Криму, і родини бранців Кремля, утримуваних в російських тюрмах.
Всіх цих чоловіків і жінок об’єднує спільний біль і невідомість: що з їхніми рідними, коли вдасться їх витягнути”, – написала Ірина Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, на зустрічі президент Порошенко розповів про зусилля і кроки, які робить він і члени його команди для звільнення бранців.

“Ключові сигнали: українська влада ставиться до питання звільнення заручників як пріоритетного. Ми не поділяємо бранців на категорії, ми боремося за те, аби витягти всіх, і з тюрем РФ, і з тюрем окупованих територій.

На зустрічі міністрів закордонних справ у нормандському форматі 11 червня тему заручників міністр Клімкін підніматиме як пріоритетну. Ми закликаємо країни- партнери посилити тиск на РФ задля звільнення заручників.

Під час зустрічі президентові передали послання від Володимира Балуха, й Петро Порошенко підтримав ідею створення координаційної ради про президентові з питань заручників, до якої також увійдуть обмудсмен Людмила Денисова, представники родин і громадські організації. Рада створюється для координації зусиль по звільненню заручників і підтримці їх родин.

Також президент висловив готовність винести на розгляд РНБО для розширення санаційного списку прізвища тих осіб, що причетні до незаконних судилищ над українцями і катувань.

Під час зустрічі присутні висловили рішучий протест заявам нардепа Мураєва, який в образливій формі висловився про Олега Сенцова, і заявили, що держава має реагувати на подібні провокації.
Президент з цим погодився й назвав такі заяви неприпустимими, доручив відповідним органам дати оцінку, відреагувати.

Особливу увагу було приділено Міжнародному комітету Червоного Хреста, представників якого не допускають до бранців на окупованих територіях і в РФ. Ми активізуємо це питання на всіх міжнародних переговорах.

Також президент підкреслив, що Україна вимагає допуску обмудсмена Денисової до українців на окупованих територіях і в Росії, і ми готові, натомість, дати дозвіл на відвідання російським обмудсменом росіян в українських тюрмах”, – розповіла член ТКГ.

Читайте також:
Як вижити в полоні та після нього

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.