Українські заручники “ДНР” отримали посилки від рідних. Але Червоний Хрест до них знов не пустили, – Геращенко

 

У вівторок, 4 липня, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста передали українським полоненим на Донеччині посилки від їхніх родин.
Як інформує “Новинарня“, про це повідомила уповноважена президента з питань Донбасу, перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко.

“Сьогодні МКЧХ вдалося передати посилки від родичів заручників в Макіївську колонію. Посилки передали керівництву колонії і так званим представникам ОРДО”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

При цьому, за її словами, самі представники Червоного Хреста не отримали доступу до незаконно ув’язнених.

“За всі роки війни, інспірованої РФ на Донбасі, місії МКЧХ вдалося лише двічі передати керівництву тюрми передачі для хлопців (вперше – перед цьогорічним Великоднем , вдруге – сьогодні). Але ЖОДНОГО разу МКЧХ не допустили до тюрем і заручників”, – заявила Геращенко.
За її словами, про це вона говорила сьогодні на семінарі Роуза-Рота в Києві, інформуючи колег-парламентаріїв з країн-членів НАТО про безпекову, гуманітарну, екологічну ситуацію на окупованому РФ Донбасі.

“Політики європейських країн були шоковані таким порушенням міжнародного гуманітарного права. Три роки заручники залишаються в тюрмах на окупованому Донбасі і [в] РФ без допуску гуманітарних місій, зокрема й МКЧХ”, – додала вона.

“Чесно кажучи, я не розумію, чому про це публічно говорить тільки Україна, а Міжнародний комітет Червоного Хреста весь час боїться “не зробити гірше” і мовчить про ці порушення. Куди гірше? Їх жодного разу не допустили до заручників!
Так само дивним виглядає публічне мовчання з цього приводу координаторів від ОБСЄ в мінських групах. Так, вони мають бути над процесом, неупередженими і аполітичними. Але не помічати два роки кричущого порушення гуманітарного права, не говорити про це публічно – не думаю, що це допомагає в імплементації мінських угод”, – підкреслила учасниця переговорів.

Ірина Геращенко нагадала, що станом на сьогодні на окупованих територіях Донбасу перебувають 132 заручники.

“Цифра зростає, додаються цивільні, а ОРДЛО не дають нам жодної відповіді на наші запити про долю українців (зокрема й про місце утримання Стаса Асєєва, інших). Натомість [представники “ДНР/ЛНР” на переговорах з Україною] продовжують наполягати на звільненні злочинців, які не мають жодного відношення до АТО, наприклад, “беркутівців”, що вбивали Небесну Сотню. Це для розуміння, що відбувається в Мінську”, – написала Геращенко.

За ї словами, Україна наполягає на негайному розблокуванні процесу звільнення заручників на всіх доступних міжнародних майданчиках.

“Президент піднімав це питання на зустрічах в Вашингтоні, Парижі, Берліні, і ми сподіваємося, що наші міжнародні партнери також наполягатимуть в діалозі з РФ, що безпекова і гуманітарна, екологічна складова мінських угод є пріоритетними”, – зазначила вона.

Також пані Ірина покладає надії на Парламентську асамблею Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

“Цими днями в Мінську відбудеться ПА ОБСЄ. Це єдиний міжпарламентський майданчик, де присутня делегація Держдуми, адже РФ сама загнала себе в міжнародну самоізоляцію. Звернулася до всіх міжнародних колег і партнерів, щоб делегації національних парламентів на ПА ОБСЄ вимагати від російських депутатів звільнення українців. І бажано росіянам нагадати про їхніх російських військових, яких влада РФ загнала на Донбас. Всіх цих агєєвих, від яких сьогодні відмовляються російські генерали, що послали солдатів на війну, на Донбас , вбивати українців”, – заявила Ірина Геращенко.

Читайте також:
В управлінні ЗСУ пояснили, чому українські військові в ОРДЛО
– не полонені, а заручники

За останні півтора року в полон до бойовиків ОРДЛО
потрапили 42 українці, – СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна