Політв’язень Балух у російській колонії оголосив протестне голодування. ЗАЯВА

 

Український політв’язень Володимир Балух, якого утримують у виправній колонії в місті Торжок Тверської області РФ, оголосив голодування на знак протесту.

Як інформує російська “Новая газета” з посиланням на адвоката Данила Бермана, кримчанин вимагає допустити до нього українського консула, повернути псалтир, теплу білизну і светр.

Адвокат розповів, що відвідав політв’язня 25 червня і тоді дізнався від нього про голодування.

За його словами, Балух “безвилазно перебуває в штрафному ізоляторі”, постійно мерзне, не отримує необхідного медичного обслуговування.

“Як показала практика, розголос в цьому випадку – найкращий адвокат. Саме тому мій підзахисний і попросив мене довести до громадськості та ЗМІ причини, за якими він почав голодування”, – зазначив Берман.

“Він (Балух) уже знав, що до нього безуспішно намагався пробитися консул його країни. До цього Балух двічі подавав заяву, що якщо до нього не допустять консула України, то він оголосить голодування. Оскільки адміністрація всі ці заяви проігнорувала, Володимир Григорович повідомив мені, що з вечора 25-го числа починає голодування”, – пояснив російський адвокат.

Наступного дня захисник знову відвідав українця. Балух підтвердив, що перестав приймати їжу, і передав письмове повідомлення для адміністрації про початок голодування.

“Я негайно передав його заяву про початок голодування у канцелярію колонії і поїхав до Твері, де точно таку ж заяву передав в УФСИН (службу виконання покарань) по Тверській області. Прокуратуру з нагляду я сповістив електронною поштою, так само як і уповноважених з прав людини по Тверській області і Росії. Сподіваюся, що хоч хтось відгукнеться”, – додав Берман.

Він пояснив, що оголошення голодування Володимиром Балухом і розголос навколо того, що відбувається з кримчанином в колонії, – “це вимушений і, можливо, єдиний засіб, останній спосіб домогтися припинення порушення прав Балуха”.

“Складається враження, що адміністрація колонії навмисно створює всі умови, щоб Балух провів за ґратами якомога більше часу і не вийшов за УДЗ (умовно-достоковим звільненням)“, – зазначив захисник.

Читайте також:
Політв’язня Балуха намагаються позбавити українського громадянства

Як повідомляла “Новинарня“, ФСБ РФ затримала фермера Балуха 8 грудня 2016 року.

Раніше він встановлював синьо-жовтий прапор на даху свого будинку, а також табличку на стіні будинку “вулиця Небесної сотні, 18”.

Тож захисники Балуха та сам підсудний вважають, що його карають саме за українську символіку.

14 березня 2018 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив перший вирок громадянину України Володимиру Балуху. Суддя Тимур Сльозко виключив з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів. У зв’язку з цим вирок скоротили на два місяці – до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні.

У заключному слові на суді Володимир Балух заявив, що справа проти нього “сфабрикована у зв’язку з його політичною позицією” і це не змусить його любити “нову батьківщину”.

19 березня Балух оголосив голодування.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова 18 травня повідомила, що, за інформацією її російської колеги Тетяни Москалькової, Балух у Сімферопольському СІЗО “харчується за спеціальною схемою”.

Стало відомо, що архієпископ Кримський УПЦ КП Климент схилив Володимир Балуха під час голодування приймати вівсяний кисіль, мінімальну кількість сухарів і чай з медом (цей режим підтримує “балансування на нульовій позначці”).

Влада РФ не вважала Балуха голодуючим – хоча стан його здоров’я значно погіршився.

22 червня стало відомо, що Володимир перейшов на жорсткіший режим голодування.

Тоді Балух написав листа Петру Порошенку.

5 липня Роздольненський райсуд в окупованому РФ Криму засудив Балуха додатково до 5 років колонії загального режиму і 10 тис. рублів штрафу у другій кримінальній справі – нібито про його “напад” на начальника ІТТ. Сам українець заявляє, що це тюремник вдарив його у спину, а сам він лише відмахнувся.

10 вересня Верховний суд окупованого Криму відмовив у звільненні Балуха.

8 жовтня, перед етапуванням до колонії, Володимир Балух написав листа із заявою про припинення голодування.
Про це Володимир оголосив через три дні після аналогічного рішення іншого українського політв’язня РФ із Криму, Олега Сенцова.

13 лютого 2019 року “Кримська правозахисна група” повідомила, що Балуха етапували з керченської колонії в СІЗО Сімферополя. Звідти його перевезли до російського Краснодара, щоб надалі відправити “до місця відбування покарання”. Із 29 березня він перебуває у виправній колонії №4 міста Торжок у Тверській області.

Влада України і міжнародні правозахисні організації наполягають на звільненні Володимира Балуха.

Читайте також:
“Сподіваюся, моя Правда допоможе країні”,
– проникливий лист Балуха українцям

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна