“Свідоме затягування справи”: засідання апеляційного суду щодо Яни Дугарь перенесли через неявку прокурорів

 

автор: Ірина Семеняка
фото автора

Київський апеляційний суд відклав на 13 липня розгляд апеляції захисників на продовження запобіжного заходу підозрюваної у справі про вбивство Павла Шеремета, військової медсестри Яни Дугарь.

Таке рішення суд ухвалив на засіданні у вівторок, 7 липня. Уже тричі засідання переносять через неявку прокурорів.

“У справі – 13 прокурорів з 20 травня. Сьогодні в черговий раз прокурори не з’явилися в засідання. За півтора місяця не ознайомилися з матеріалами”, – зауважив адвокат Дугарь Віталій Коломієць.

Адвокати Яни подали клопотання про зміну групи прокурорів, мотивуючи суд надати підстави неявки сторони обвинувачення.

“Іде свідоме затягування справи!” – наголосила в коментарі “Новинарні” депутатка попереднього, 8-го скликання Верховної Ради Оксана Корчинська.

“Коли адвокати звернулися до суду щодо звернення до Ради правосуддя з приводу зловживання прокурорів, судді відповідали некоректно, в стилі «нас не цікавить думка адвокатів»: ось лист від прокурорів, вони написали, що знову не прийдуть.

Оксана Корчинська

Якщо на засідання не з’являється підзахисний чи адвокат, він зобов’язаний надати пояснення, чому саме відсутній – і це може бути тільки з поважної причини. У листі прокурорів причини не зазначено. І суддя сказав, що суд це не цікавить – мовляв, можливо, коли наступного разу вони з’являться, тоді їх запитають, чому не приходили”, – обурюється Корчинська.

Вона також наголосила на тому, що судова влада по суті перешкоджає роботі народних депутатів, які беруть на поруки Дугарь та інших підозрюваних у “справі Шеремета”.

“Знаючи, що Яну беруть на поруки депутати від «Європейської солідарності», суди зумисне призначають в один час. Наприклад, на понеділок, 13 липня, майже одночасно призначено два засідання в різних інстанціях: щодо Дугарь – тут, в Апеляційному, а щодо Юлії Кузьменко – в Печерському суді”, – наголосила ексдепутатка.

У центрі – народна депутатка Яна Зінкевич

Оскільки для того, щоб узяти підозрюваного на поруки, в суді мають бути присутні не менше двох нардепів, їм “хоч розірвися” по різних кінцях Києва.

“Люди не можуть нормально виконувати свої депутатські обов’язки, бо мусять постійно проводити час на судах. А це, до речі, відбивається і на їхній зарплаті”, – зауважила Корчинська.

 

Попри це, як запевнила “Новинарню” народна депутатка від “Євросолідарності” Яна Зінкевич, ні вона, ні її колеги відступати не збираються.

“Як показав приклад Яни (Дугарь), якій спершу призначили цілодобовий домашній арешт, а потім щоразу послаблювали запобіжний захід, аж до застави, присутність депутатів на судах – це важливо. І хоча щодо Юлі (Кузьменко) й Андрія (Антоненка) суд узагалі не хоче йти на жодні поступки, ми все одно будемо присутні на засіданнях і надалі”, – наголосила Зінкевич.

Підтримати Яну прийшов і колишній політв’язень Кремля Олег Сенцов

Засідання Київського апеляційного суду у справді Яни Дугарь перенесено на 15:15 понеділка, 13 липня.

“Приходьте, запитаємо прокурорів, чи вони хоч в очі бачили тих 38 томів макулатури від Нацполіції”, – закликає всіх небайдужих адвокат Коломієць.

І наголошує: “Коли вам кажуть, що матеріали у «справі Шеремета» готові для передачі в суд, то вам відкрито брешуть”.

Читайте також:
“Планую стати полковником ССО”: рішення суду щодо Андрія Антоненка відклали до 9 липня. Він запевнив, що не думає про самогубство

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня 2019 року слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка та бойового 25 опдбр Яну Дугарь.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на великому брифінгу за участі президента Володимира Зеленського.

За першою версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку, відзначаючи камери відеоспостереження.

У контексті справи згадували також добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”. Нібито вибухівка, виготовлена Грищенком під час виконання іншого злочину, була подібна до вибухового пристрою, застосованого для підриву авто з Шереметом у липні 2016-го.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Прокуратура й поліція називали Андрія Антоненка організатором злочину та в підозрах і матеріалах досудового розслідування вказували для всіх трьох імовірні “мотиви” вбивства журналіста, взяті з інших справ п’ятирічної давності: “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”

Однак 21 травня 2020 року стало відомо, що всім трьом підозрюваним у вбивстві Шеремета. Тепер слідство називає організаторами злочину “невстановлених осіб”, а не Антоненка.

Із нової підозри зникли “арійська раса” та “ультранаціоналістичні погляди” – тепер, за оновленою версією слідства, мотивом були особисті мотиви “невстановлених організаторів та замовників”, які вирішили створити “вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту”.

Поліція тепер вважає, що організатори були “обізнані, серед іншого, з методами роботи правоохоронних органів”. Речник МВС Артем Шевченко в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, нібито до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.

У новій підозрі Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко є “виконавцями”, а Яна Дугарь – “пособником”.

Згідно з уточненою версією, Кузьменко лише підкладала вибухівку під автомобіль журналіста, але не активувала її, як ішлося в підозрі раніше.

Також до підозр додали дві нові статті: про знищення майна (автомобіля, на якому їхав Шеремет) та незаконне поводження зі зброєю (вибухівкою, яку підклали під авто).

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Ліса” – походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк уперше відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Надалі Київський апеляційний не задовольняв клопотання захисту та не змінював міру запобіжного заходу для “Ріффмастера” і Кузьменко. Дугарь перевели під нічний домашній арешт у Києві, а згодом визначили грошову заставу, яка була швидко зібрана 26 травня та внесена.

Судові засідання та інші процесуальні дії в цій справі супроводжуються мітингами й іншими акціями протесту. Значна частина громадськості вважає докази щодо Антоненка, Кузьменко і Дугарь недостатніми, а саму справу – тиском на ветеранське і військове середовище.

Читайте також:
“Скоро бахне”: Києвом пройшов мегамарш на підтримку в’язнів у “справі Шеремета”. РЕПОРТАЖ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна