“Планую стати полковником ССО”: рішення суду щодо Андрія Антоненка відклали до 9 липня. Він запевнив, що не думає про самогубство

 

автор: Олена Максименко
фото: Олена Максименко, Ірина Семеняка

Київський апеляційний суд на своєму засіданні 6 липня переніс рішення щодо Андрія Антоненка “Ріффмастера”, підозрюваного у “справі Шеремета”, на 9 липня.
Тим часом 7 липня у Шевченківському суді заслухають лікаря Антоненка – у Ріфа погіршився стан здоров’я, і подальше тримання під вартою може йому зашкодити.

Про все це “Новинарні” розповів захисник Андрія Дмитро Круговий (окрім нього, інтереси Ріфа захищав Станіслав Кулик).

Адже на саме засідання не допустили ані медіа, ані поручителів (окрім чинних народних депутатів). Щоправда, в залу дозволили зайти матері та дружині Антоненка.

Тим часом на вулиці “група підтримки” запалила фаєри й зробила спільне фото на тлі банерів – спеціально для Андрія Антоненка.

Чергове засідання завершилося швидко. Круговий пояснив: така оперативність зумовлена тим, що прокурори не переглядають свою електронну пошту, на яку просять відправляти їм всі документи.

“Ми направили за три дні доповнення до апеляційної скарги. Бо під час ознайомлення з матеріалами справи виявили, що слідчий суддя Писанець просто підкинув у матеріали справи документ, який прокурор не просив долучити, стороні захисту його не показували”, – розповів захисник Антоненка.

За його словами, документ, про який ідеться, не є вирішальним, але є “важливим для процесу”.

“Він з’явився в матеріалах справи в обхід процедури, передбаченої законом. Сьогодні головуючий згадував, як важливо дотримуватися процесу, тому він надав час прокурорам ознайомитися з матеріалами, які є в апеляційному суді”, – зазначив Круговий.

Захисники висловили полегшення щодо того, що засідання перенесено всього на три дні (бо ж могло бути й більше), і закликали всіх небайдужих приходити до будівлі Київського апеляційного суду 9 липня о 16:00.

Дмитро Круговий також розповів, що в Андрія Антоненка ускладнилися деякі хронічні захворювання, через що є проблеми зі здоров’ям.

“Ми заявили клопотання, щоб викликали і допитали його лікаря. Але суд нам відмовив. Сказали звертатися в Печерський районний суд: мовляв, нехай там допитують лікарів і вирішують зміну запобіжного заходу.

Ми вже звернулися, але такий сюрприз – слідчий суддя призначає засідання по цій справі в останній день спливу строку тримання під вартою по ухвалі, яка оскаржується зараз в апеляційному суді. Тому самі розумієте – на той час буде або змінений запобіжний захід в результаті перегляду ухвали, яка зараз оскаржується, або… вже не буде ніякого розгляду, бо не буде підстав, щоб щось переглядати”, – зауважив адвокат.

Тому, за його словами, захист Антоненка звернувся до слідчого судді, під юрисдикцією якого перебуває Ріффмастер – це Шевченківський районний суд.

“На вівторок, 13:00, призначене судове засідання. Ми плануємо допитати лікаря, він надасть нам показання і пояснення з приводу хвороби, наскільки впливає перебування Андрія в ІТТ на його стан і чи можливо цей стан підтримувати на задовільному рівні в такий умовах, в яких він перебуває”, – розповів Круговий.

У зв’язку з чутками про критичний моральний стан, Андрій наприкінці засідання попросив Оксану Корчинську (її пропустили всередину буквально на хвилину) передати його заяву.

“Я не збираюся нічого робити зі своїм життям. Це офіційна заява”, – зацитувала Ріфа Корчинська.

“Тому що почалися розмови в нашому міністерстві внутрішніх справ, і військова контррозвідка починає розповідати, що начебто підозрювані в такому важкому моральному стані… Само собою, їм важко. Але ми з Ріфом переговорили, і він сказав, що за жодних обставин не збирається нічого з собою робити”, – розповіла Оксана.

Я збираюся стати полковником Сил спеціальних операцій!” – передала слова Антоненка Корчинська.

І додала від себе: “Я переконана, що він ще стане генералом”.

“Андрій відчуває підтримку, він всім дуже дякує! Сподіваюся, 9-го числа ви вже з Андрієм поспілкуєтеся, а ми з паном Куликом відпочинемо”, – додав Дмитро Круговий.

Під будівлею суду

Читайте також:
“За пів року Юля лише тричі бачила сина”.
Репортаж із суду, який лишив під вартою підозрювану у “справі Шеремета”

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня 2019 року слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка та бойового 25 опдбр Яну Дугарь.

Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на великому брифінгу за участі президента Володимира Зеленського.

За першою версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку, відзначаючи камери відеоспостереження.

У контексті справи згадували також добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”. Нібито вибухівка, виготовлена Грищенком під час виконання іншого злочину, була подібна до вибухового пристрою, застосованого для підриву авто з Шереметом у липні 2016-го.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Прокуратура й поліція називали Андрія Антоненка організатором злочину та в підозрах і матеріалах досудового розслідування вказували для всіх трьох імовірні “мотиви” вбивства журналіста, взяті з інших справ п’ятирічної давності: “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”

Однак 21 травня 2020 року стало відомо, що всім трьом підозрюваним у вбивстві Шеремета. Тепер слідство називає організаторами злочину “невстановлених осіб”, а не Антоненка.

Із нової підозри зникли “арійська раса” та “ультранаціоналістичні погляди” – тепер, за оновленою версією слідства, мотивом були особисті мотиви “невстановлених організаторів та замовників”, які вирішили створити “вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту”.

Поліція тепер вважає, що організатори були “обізнані, серед іншого, з методами роботи правоохоронних органів”. Речник МВС Артем Шевченко в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, нібито до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.

У новій підозрі Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко є “виконавцями”, а Яна Дугарь – “пособником”.

Згідно з уточненою версією, Кузьменко лише підкладала вибухівку під автомобіль журналіста, але не активувала її, як ішлося в підозрі раніше.

Також до підозр додали дві нові статті: про знищення майна (автомобіля, на якому їхав Шеремет) та незаконне поводження зі зброєю (вибухівкою, яку підклали під авто).

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Ліса” – походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк уперше відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Надалі Київський апеляційний не задовольняв клопотання захисту та не змінював міру запобіжного заходу для “Ріффмастера” і Кузьменко. Дугарь перевели під нічний домашній арешт у Києві, а згодом визначили грошову заставу, яка була швидко зібрана 26 травня та внесена.

Судові засідання та інші процесуальні дії в цій справі супроводжуються мітингами й іншими акціями протесту. Значна частина громадськості вважає докази щодо Антоненка, Кузьменко і Дугарь недостатніми, а саму справу – тиском на ветеранське і військове середовище.

Читайте також:
“Скоро бахне”: Києвом пройшов мегамарш на підтримку в’язнів у “справі Шеремета”. РЕПОРТАЖ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.