“Весна продовжиться війною”. Ініціаторка акції протесту під ОП Ярина Чорногуз пішла на контракт у морську піхоту

 

автор: Олена Максименко

Безстроковий протест під офісом президента під назвою “Весна на граніті” триває, але вже без присутності його ініціаторки Ярини Чорногуз із псевдо “Яра”. Колишній парамедик медбату “Госпітальєри”, киянка Чорногуз підписала контракт зі Збройними силами України, і тепер вона бойовий медик, матрос 503-го окремого батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ та готується до виїзду в сектор. А до акції на Банковій військова з характерними дредами обіцяє долучатися онлайн.

Новинарня” дізналася в Яри про перші враження від служби в армії та подальші плани щодо протестів під ОП.

“Дуже сподобався індивідуальний підхід у батальйоні”

18 травня Ярині виповнилося 25. Це був один з останніх днів перед її виїздом на південь Донеччини.

23 травня могло б виповнитися 23 роки коханому Ярини Миколі Сорочуку – бійцю 10-ї гірсько-штурмової бригади, який у січні загинув від кулі снайпера біля Талаківки. День народження Миколи Яра відзначала вже там, на Маріупольському напрямку, де вони колись були разом.

Ярина Чорногуз із Миколою Сорочуком. Фото з ФБ

У березні Ярина вийшла на Банкову з протестом, вимагаючи від президента Зеленського відмовитися від переговорів із сепаратистами та не створювати “консультативну раду” з “ДНР/ЛНР” – адже смерть Сорочука демонструє ціну домовленостей та переговорів із ворогом. До цієї акції, яка отримала назву “Весна на граніті”, долучилися інші молоді люди, і вона тривала під будівлею ОП цілодобово, з ночівлями та перформенсами.

В інформаційному просторі Ярина Чорногуз з’явилася ще до виступу на Банковій. Їдучи з подругою до Києва з Волині, де відбувався похорон Сорочука, дівчина вчинила резонансний скандал в автобусі, коли водій відмовився вимикати російський серіал. Дівчата демонстративно вийшли напівдорозі – їх не підтримали пасажири, але на їхній захист масово стали українські користувачі соцмереж. А громадські активісти й патріотичні нардепи після цього навіть підготували та зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт “про звукове насильство”.

Реагуючи на критику щодо антуражу “Весни на граніті”, Ярина обіцяла піти служити на контракт у ЗСУ в зону операції Об’єднаних сил. І вона дотримала слово.

Ярина Чорногуз у 503-му батальйоні. Фото з ФБ

У коментарі “Новинарні” Ярина каже, що підрозділ обрала невипадково. Вона переконана, що 503-й окремий батальйон ВМС ЗСУ – один із найкращих в армії, його командир є авторитетом для бійців і офіцерів.

“Я думаю, що армією мали би керувати такі як він, – вважає Яра. – Мене особливо привабило те, що комбатом є Вадим Сухаревський, людина, яка [на початку російської агресії] першою порушила наказ “не стріляти”, відкрила вогонь по окупантах. І в принципі, те, що я бачу в перші дня, те, що відбувається в батальйоні, тут, у частині – все дуже відповідає репутації, яка ходить про нього”.

Вадим Сухаревський “Борсук”, комбат 503 обмп ВМС ЗСУ. Кадр відео

“Тобто це реально бойовий батальйон. створені чудові умови для бійців, я всім дуже задоволена. І я з нетерпінням чекаю виїзду в сектор разом із батальйоном, справді”, – додає новобранка.

За словами Чорногуз, її перша зустріч із військовою частиною відбулася ще в березні.

“Я поїхала по відношенню на співбесіду з комбатом Сухаревським, мене зустрів водій, привіз. Ми оперативно переговорили. Мені дуже сподобалося ставлення, індивідуальний підхід.

Комбат сказав: “Я вас беру, тому що знаю, що ви патріот!” І все.

Уже після цього він почув, що в мене є досвід парамедичний, досвід евакуацій на фронті. Командир сказав, що якраз бойові медики дуже потрібні в підрозділі, бо багато людей, які воювали в попередні роки, позвільнялися”.

Медик із нахилами “замполіта”

Зараз дівчина освоюється серед нового колективу, “обживається” на посаді медика.

“Я зараз живу в казармі разом із взводом. Уже перебрала весь медичний реманент, який є у взводу, запакувала рюкзак, буду щось докуповувати, бо багато речей для виїзду на передову треба дозбирати, щоб у нас була добра комплектація. Бігаю, займаюся спортом, спілкуюся, пізнаю цю структуру, людей, із якими буду тут працювати. Мене прийняли дуже приязно, загалом я приємно вражена батальйоном”, – Ярина не шкодує 503-му бату компліментів.

Медичний реманент Ярини Чорногуз у взводі під час ревізії. Фото з ФБ

Відсутність класичної медичної освіти не стала на заваді в отриманні посади бойового медика в ЗСУ. На користь пішов досвід, набутий у добровольчому підрозділі “Госпітальєри”, парамедичні знання та навички.

У реальних бойових умовах, переконана Яра, потрібні не так глибокі медичні знання, як адекватна реакція на стрес та здатність зберегти базові функції життєдіяльності пораненого. Тому люди, які мають за спиною лише курси парамедика, можуть краще надавати першу допомогу в екстремальних умовах, ніж професійні лікарі й медпрацівники.

“Я рано чи пізно ще пройду додаткову “учебку”, – зазначає Ярина.

Рюкзак бойового медика Чорногуз. Фото з ФБ

“В ЗСУ існує страшна проблема з медиками. Так, у 8-му батальйоні 10 огшбр я бачила некомпетентність начмеда і медиків. І є велика потреба в медичних кадрах, – розповідає Чорногуз. – Нас у батальйоні кілька. В сусіднього взводу також дівчина бойовий медик, є головний медик роти. Є ще медики, але є й вакантні посади, які було би добре, щоб хтось заповнив”.

У 503-му батальйоні морпіхів не викликала питань ані “медійність” новопризначеного бойового медика, ані її імідж. Натомість Ярина переконана, що її досвід громадської діяльності – корисний для війська.

“Мені здається, що повинен сформуватися новий вид бійця і військовослужбовця нерадянського типу. Це не боєць, який не має права на свою позицію та має бездумно виконувати накази, – розмірковує Яра. – Я вважаю, що в сучасну добу при тому, як проти нас ведеться інформаційна війна, бійцям варто бути активнішими, більше проявляти власну позицію на тему політичних подій, більше говорити про свої інтереси, про важливість формування армії. Більше відчувати важливість справи, яку вони роблять. Тому що інформаційний простір намагається все це затерти. Я зі свого боку, своїм прикладом буду показувати, як я це бачу”.

Читайте також:
У курсантів ХНУПС забрали смартфони, щоб не допустити користування соцмережами

“Весна на граніті” триватиме

При цьому Чорногуз – бойовий медик із нахилами офіцера по роботі з особовим складом – не збирається залишати без уваги своє “дітище” – акцію “Весна на граніті”. Невдовзі вона обіцяє записати декілька стрімів на сторінку “Весни” із військової частини.

Ярина Чорногуз під час акції “Весна на граніті”. Фото: Олена Максименко / Новинарня

“Весна на граніті” не зникає, вона продовжується як протест і як рух, – запевняє Ярина в телефонній розмові. – Рух, у першу чергу, за цінності, за принципи “воєнного стоїцизму”. Ми будемо ланкою, яка ніби поєднує громадських активістів і військових та волонтерів. Будемо говорити про те, що люди з військовим досвідом є не деконструктивною масою, як це пропагує в нас телебачення, а навпаки, є тим ресурсом, на який можна спертися. Щоб наша держава не втратила незалежність і стала міцнішою”.

Дівчина переконана: “Весна на граніті” й надалі буде “невеличким “полісом правди” за Гавелом” та намагатиметься вести свою інформаційну кампанію.

Так, на 31 травня перед офісом президента запланована поема-перформенс “Тюремна пісня”, авторкою якої є поетка і письменниця Олена Герасим’юк, теж “госпітальєрка”.

“Тюремна пісня” є неймовірно актуальною в умовах поступового становлення поліцейської держави, де активістам можуть заламувати руки без жодного звинувачення або протоколу…” – йдеться в анонсі події у фейсбуці. – В останній день весни учасники і учасниці протестного руху “Весна на граніті” покажуть, чим може обернутися толерування Зеленським дій Авакова та його приспішників”.

Із 1 червня – після закінчення календарної весни – учасники їхньої акції приймають рішення стосовно доцільності свого постійного перебування під офісом президента.

“Попередньо ми домовилися, що ночівля відбувається там до 1 червня. До кінця весни. А далі вони будуть туди приходити і робити заходи, буде продовжуватися онлайн-лекторій, мистецько-політичні перформенси, які ми робили раніше. І будь-якої миті ми знову почнемо ночівлю, коли ще одна лінія буде перетнута”, – пояснює ініціаторка протесту.

Ярина Чорногуз переконана, що два місяці їнього протесту мали результат: “Ми продемонстрували активній частині суспільства, що вона досі здатна на спонтанне відновлення Майдану. Байдуже, чи в 10 тисячах, чи в 10 людях. Що вона здатна на стійкий системний креативний протест. Показали, що в країні є люди молоді, які готові платити за неї своїм здоров’ям, талантами, здібностями, готові відстоювати демократію  і незалежність. І що вони спроможні відстояти своє право на мирне зібрання, незважаючи на карантинні обмеження”.

Також Яра зауважує, що деякі вимоги з їхнього великого переліку таки виконані.

“Хоча Єрмак і не звільнений, і ми далі будемо вимагати його звільнення, але вони з Зеленським відмовилися від ідеї з консультативною радою, до якої би входили “ЛДНР”, фактично легалізовані як суб’єкти міжнародних переговорів. Натомість у президента запропонували включити внутрішньо переміщених осіб, і загалом позиція стала більш прийнятною. Це результат багатьох ініціатив, і нашої в тому числі”, – вважає Чорногуз.

Вимоги “Весни на граніті” (станом на квітень 2020). Фото: Олена Максименко / Новинарня

Слідом за Ярою

Своїм прикладом Яра вплинула і на друзів. Одночасно з нею на фронт пішов один із активістів, а двоє інших учасників “Весни на граніті” заявили про намір приєднатися до медбату “Госпітальєри” влітку.

Ярина вітає їхнє рішення.

“Нам дуже потрібна стабільна частина суспільства, яка вмітиме воювати за свою країну. І “Весна на граніті” – це рух також про те, що бути військовим – це почесно, відважно, і це не щось таке, чого варто сахатися. Це якраз простір для ініціації, для самореалізації та розуміння себе”, – вважає Чорногуз.

Ярина Чорногуз у казармі підрозділу. Фото з ФБ

“В першу чергу для мене “Весна на граніті” – це був захист інтересів військових. І якщо громадські активісти, які нас підтримали, тепер теж хочуть здобути такий досвід, це означає, що наш рух розвинувся”, – резюмує новобранка ЗСУ.

Читайте також:
Місяць “Весни на граніті”: як ізсередини виглядає акція під ОП, започаткована Яриною Чорногуз

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна