“I don’t want to have any fucking thing to do with Ukraine”. Яке ставлення до України приховує Трамп (за мемуарами Джона Болтона)

 

У листопаді 2018 році президент США припускав, що Петро Порошенко сам пішов на загострення в Керченській протоці –  щоб отримати політичні дивіденди напередодні президентських виборів. А влітку 2019-го військова допомога США Україні була б скасована, якби не тиск членів Конгресу на Дональда Трампа.

Про це йдеться в мемуарах колишнього радника президента США з питань безпеки Джона Болтона – книзі “Кімната, де це сталося” (The Room Where It Happened), яка надійшла в американські книгарні 23 червня.

Спогади політика-“яструба”, який був одним із ключових посадовців, що визначали міжнародну та безпекову політику Вашингтона, наробили галасу ще до початку продажів. Адже Болтон, який був звільнений через розбіжності Трампом, порушив написані заборони і ще під час каденції “свого” президента США розповів багато закулісних подробиць щодо безпекових переговорів глави Білого дому, Трампів нестандартний підхід до зовнішньої політики, його невігласто тощо.

Сам Дональд Трамп заявив, що книга Болтона складена із “брехливих фактів”. А держсекретар Майк Помпео та ще багато як причетних осіб, так і сторонніх спостерігачів констатували: такі різкі мемуари вже завдали шкоди Америці – позаяк витягнули на світ деталі дипломатичних домовленостей, які за визначенням мають залишатися засекреченими.

Чимало сторінок книги Болтона присвячені українському питанню та відносинам з українськими керівниками.

Новинарня” зреферувала деякі уривки з переказу мемуарів Болтона виданням “Європейська правда“, яке ознайомилося зі спогадами завчасно.

Захоплення українських МБАКів і буксира “Яни Капу” Росією в Керченській протоці

Джон Болтон. Фото: Ethan Miller/Getty Images/AFP

Загроза ескалації конфлікту між Україною та Росією через захоплення українського ордеру 25 листопада 2018 року була реальною, тому, незважаючи на неділю, Болтон повідомив про ситуацію телефоном Трампу.

“Його першою відповіддю було: “А що роблять європейці?”. Я відповів: “Нічого”. І так само вчинили ми”.

“Перша думка Трампа була, що Україна влаштувала провокацію, і це було щонайменше можливим, враховуючи наближення президентських виборів [в Україні]. Але так само було можливим, що це росіяни шукають привід для конфронтації чи намагаються якимось чином легітимізувати анексію Криму… В будь-якому разі Трамп не був зацікавлений будь-що робити, навіть якщо Росія була геть неправа”, – розповів Болтон.

У книзі процитовані ще кілька розмов Трампа з соратниками, в яких він не приховував переконання, що президент України Порошенко спровокував інцидент із політичних міркувань.

Втім, за словами Болтона, європейські лідери теж вагалися.

“До мене зателефонував Ян Гекер (дипломатичний радник Ангели Меркель – “Н”) щодо інциденту в Керченській протоці. Німці були обережні, у мене склалося враження, що Гекер вважав, що Порошенко радий цьому через можливі політичні дивіденди для його кампанії як антиросійського кандидата в президенти”.

Окрему небезпеку європейці, у тому числі німці, бачили в можливому перенесенні президентських виборів в Україні через запропоноване Порошенком запровадження воєнного стану. Втім, ця проблема була знята – через опір Верховної Ради президент змінив термін воєнного стану, щоб той не перетинався з виборчою кампанією.

Болтон визнає, що з розвитком подій росіяни все далі йшли на ескалацію, і це було очевидно для всіх. Меркель, за його словами, особисто близько години говорила з Путіним, умовляючи його зробити крок назад та віддати захоплені кораблі.

Болтон також говорив із Кремлем, однак Путін категорично відмовився йти на поступки.

Що ж до Трампа, то він був змушений зрештою зайняти жорстку позицію щодо РФ – через те, що боявся звинувачень у надто м’якому ставленні до Росії. Його переконала тодішня посол США в ООН Нікі Гейлі, яка мала прямий зв’язок із президентом США.

Через це з’явилася заява Трампа про скасування його зустрічі з Путіним на саміті G20 в Бразилії.

Втім, ця вимушена політика глави Білого дому виявилася дуже нестійкою.

“Трамп зателефонував Путіну 3 травня, сказавши без жодних на те підстав, що Путін “до смерті хотів” з ним поговорити. Втім, насправді це сам Трамп “до смерті” прагнув цієї розмови з Путіним, адже не спілкувався з ним від часів керченського інциденту”, – згадує Болтон.

Що змусило Трампа розблокувати військову допомогу

За різними епізодами, які переказує Джон Болтон, очевидно, що Дональд Трамп не надто розуміє Україну та її боротьбу проти РФ.

Так, на саміті G20 наприкінці 2018 року “на двосторонніх переговорах з Меркель Трамп припустив, що обрання українського президента, який симпатизував би Москві, було би здатне попередити Третю світову війну. І росіянам би це також сподобалося”, – переказує Болтон.

“Україна – це як стіна між нами та Росією, – сказав він, маючи, певно, на увазі бар’єр для тісніших відносин Москви та Вашингтона. А далі Трамп звернувся до [віцепрезидента США Майка] Пенса зі словами: Зателефонуй Столтенбергу та змусь його до того, щоб НАТО за це платило”, – йдеться в мемуарах Болтона.

Ця розмова стосується періоду влітку 2019 року, коли президент Трамп намагався зупинити оборонну допомогу США Україні, після відомої телефонної розмови з президентом Зеленським.

Володимир Зеленський і Дональд Трамп на зустрічі в рамках ГА ООН 26 вересня 2019 року

Джон Болтон порахував, що він, керівники Держдепу та Пентагону приблизно 8-10 разів окремо та разом намагалися переконати Трампа не робити цього, але марно.

Це був або шантаж Трампом або Києва, або партнерів США по НАТО. Принаймні на нараді 30 серпня, коли Болтон знову порушив питання щодо розблокування допомоги для України, Трамп заявив: “Мені до одного місця НАТО (“I don’t give a shit about NATO”). І я готовий сказати – якщо ви за них не заплатите, ми не будемо їх захищати. І хочу, щоб $300 млн [Україні] заплатив Альянс”.

Джон Болтон розповідає, що американську військову допомогу Україні 2019 року врятували члени Конгресу від Республіканської партії.

Тоді видання Politico нагадувало, що Конгрес США затвердив обсяг фінансування ініціативи безпекової допомоги Україні на 2019 рік в обсязі $250 млн, і Дональд Трамп схвалив продаж Українській державі летального озброєння, включно з ПТРК Javelin.

Президент США знав, що рішення про ці гроші було ухвалене Конгресом США майже одностайно, але, певно, не розумів, наскільки воно є важливим для його власної партії. Тож коли інформація про затримку фінансування просочилася в пресу, ті зчинили безпрецедентний тиск на президента.

“Кількість конгресменів, які прагнули поговорити з Трампом [з цього приводу], різко зростала”, – пише Болтон.

Тож зрештою Трамп здався.

Читайте також:
Військова допомога США Україні триватиме: Пентагон уже провів перевірку

Трамп після перемоги Зеленського: “I don’t want to have any fucking thing to do with Ukraine”

Джон Болтон також розповідає, як після обрання президентом України Володимира Зеленського Білий дім почав налагоджувати з ним відносини із залученням неофіційних гравців, зокрема адвоката Трампа Руді Джуліані.

Те, що Трамп при цьому тиснув на Україну, з книги Болтона видається очевидним.

“8 травня Трамп покликав мене в Овальний кабінет, де тривала його зустріч із Джуліані, Міком Малвейні (на той час керівник апарату Білого дому), Петом Чіполлоне (юрист Білого дому) та ще кимось. Темою зустрічі була Україна. Джуліані прагнув зустрітися із новообраним президентом Зеленським, щоби чи то обговорити розслідування Україною впливу [Гілларі] Клінтон під час кампанії 2016 року, чи то зробити щось із Гантером Байденом (сином колишнього віцепрезидента-демократа Джо Байдена) в контексті виборів-2020, чи то досягти обох завдань. Трамп сказав мені зателефонувати Зеленському і переконатися, що він зустрінеться із Джуліані у Києві наступного тижня”.

Та поїздка Руді Джуліані так і не відбулася. Однак подальший розвиток подій показав, що ставлення Трампа до України є стійким і переважно негативним.

Володимир Зеленський та Джон Болтон на зустрічі в Києві 28 серпня 2019 року. Фото: пресслужба ОП

Показовим є цитування у книзі нібито слів Трампа, сповнене нецензурних слів, коли до нього прийшли з доповіддю члени делегації США, які повернулися з інавгурації Зеленського.

“I don’t want to have any fucking thing to do with Ukraine… They fucking attacked me. I can’t understand why…They tried to fuck me. They’re corrupt. I’m not fucking with them”, – переповідає Болтон слова Трампа, які можна перекласти так: “Не хочу мати геть ніяких довбаних справ з Україною… Вони, бл*, напали на мене. Я не можу зрозуміти, чому… Вони намагалися трахнути мене. Вони корумповані. Я з ними, бл*, не матиму справи”.

Спецпредставник з питань України Курт Волкер тоді пробував зупинити Трампа і сказати щось належне про Україну, але президент різко відповів: “Мене це взагалі не гребе” (“I don’t give a shit”).

Варто зауважити, що цю лайку президента Болтон чув не сам, а в переказі свого заступника Чарльза Купермана. Однак те, як події розвивалися далі, дозволяє припустити, що це – правда, зазначає “Європравда”, згадуючи про ідею Трампа зупинити оборонну підтримку України на суму $250 млн Болтон почув від Трампа.

“Невже це не тупо, Джон? Німеччина ж не витрачає ці кошти на своїх сусідів”, – аргументував президент США.

Реальні вимоги на адресу Києва, за словами Болтона, пролунали під час знаменитої телефонної розмови Трампа та Зеленського 25 липня.

Колишній радник стверджує, що оприлюднений Білим домом транскрипт цієї розмови – неповний.

Слова Трампа Джон Болтон наводить у своїй книзі по пам’яті.

Втім, ключовий елемент збігається із тим, що є й у офіційному повідомленні.

“Я прошу зробити мені послугу, – звернувся президент США до свого українського колеги. – У нашій країні багато чого відбулося, і Україна багато про це знає. Знайдіть інформацію про сервер CrowdStrike (IT-компанія, з якою працювали демократи, противники Трампа). Люди кажуть, він в Україні. Я скажу, щоб наш генпрокурор вам зателефонував і докопався до цього.”

А коли Зеленський пообіцяв це розслідувати, Трамп додав, що є також питання про Гантера Байдена, і попросив обговорити деталі з його адвокатом Рудольфом Джуліані.

“Трампу пояснили, що Україна не є членом НАТО”

Ще одна згадка про Україну в книзі Болтона міститься в розповіді про витівки Трампа на саміт НАТО в Брюсселі 11-12 липня 2018 року – тоді глава Білого дому був дужа близький до того, щоб заявити про вихід США з Альянсу й наполягав на цьому в розмовах із радниками.

“Трамп спитав, чи Росія витрачає багато грошей на Крим, і сказав, що він би не дозволив їм це зробити так, як Обама. І взагалі, навіщо США мають ризикувати опинитися у війні (через російську агресію проти України), додав Трамп. Столтенберг відповів, що з Україною ситуація інша, адже вона не є членом НАТО (і стаття статуту НАТО про колективний захист не діє – “Н”). На це Трамп відповів, що Україна дуже корумпована. На цьому зустріч добігла завершення”, – переповів Болтон зміст украй дивних переговорів.

Читайте також:
Саміт НАТО офіційно підтвердив євроатлантичні прагнення України

Путін розповів Трампу, як Обама був готовий прийняти окупацію Криму Росією

На саміті в Гельсінкі Володимир Путін подарував Дональду Трампу футбольний м’яч ЧС-2018 – як “талісман” для проведення ЧС-2016 у США. Фото: REUTERS

Через чотири дня після саміту НАТО, 16 липня 2018 року, Дональд Трамп мав у Гельсінкі зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним, якої він дуже прагнув і вважав, що вона буде “найлегшою” в усьому європейському турне.

“Саме цього липневого дня я зрозумів, що насправді у Трампа не було якоїсь великої геополітичної стратегії, і навіть будь-якої сталої траєкторії. Він сприймав світ як архіпелаг із точок, як ринок нерухомості, а розробку чи пошук стратегії лишав нам. Цей підхід мав плюси і мінуси”, – згадує Болтон.

Зустріч проходила віч-на-віч, у присутності лише перекладачки. Трамп заборонив їй робити будь-які записи під час переговорів. Втім, після зустрічі вона по пам’яті розповіла про зміст переговорів вузькому колу представників американської адміністрації.

“Книга Болтона стала першою, де ця інформація прозвучала публічно. І там є добра новина для України. Жодних таємних домовленостей про нашу державу у Гельсінкі не було. Ба більше, схоже, що Трамп справді просто не мав чіткого плану на ці переговори”, – переповідає “ЄП“.

За словами перекладачки, Путін говорив 90% часу, а Трампу лишилося тільки 10%. Він просто слухав, що йому розповідав російський лідер.

Читайте також:
Трамп обурювався через санкції проти РФ і не хотів бути жорстким до Путіна, – Болтон

Обговорювали Сирію, Ізраїль, торгову війну США з Китаєм, іранську ядерну угоду (виявилося, що Путіну було загалом байдуже, чи виходять США з цієї домовленості, чи ні).

“Путін взяв дуже жорстку позицію щодо України. Перейшовши на більш конфронтаційний тон, він заявив, що військове постачання із США в Україну було незаконним і не допомагає вирішенню проблеми. Він відмовився навіть говорити про Крим.

А одним із найцікавіших моментів зустрічі стала його [Путіна] заява про те, що

Обама чітко сказав йому в 2014 році, мовляв, якщо Росія піде не далі анексії Криму, то українську суперечку можна буде залагодити, однак потім Обама змінив позицію, і все зайшло у глухий кут”,

Розуміючи, що зустріч добігає завершення, я лише відповів, що наші розбіжності щодо України настільки великі, що немає часу обговорювати їх детально. Варто просто зафіксувати, що ми не погоджуємося”, – пише Джон Болтон у мемуарах.

“Але головне – це те, що по жодному з пунктів не було жодних домовленостей (між Трампом та Путіним), а отже, не було і поступок, тому не було змін у суті зовнішньої політики. Тому я був у захваті, і нарешті зміг зітхнути з полегшенням. Так, зустріч не принесла успіху, але це мене зовсім не непокоїло, адже увесь цей американсько-російський саміт видавався такою собі вправою зі стримування можливої шкоди”, – розповів Болтон про свої відчуття.

І на той момент ніхто у команді Трампа не міг навіть уявити, що невдовзі той банально “вистрілить собі у ногу”. Це сталося на пресконференції, де Трампа очікувано спитали про втручання РФ у американські вибори. Відповідь президента США здійняла справжню бурю: “Путін сказав мені, що це не вони – і я не бачу причин, чому б це було не так. І я вірю обом сторонам. Так, у мене є довіра до моєї розвідки, але Путін був дуже переконливим”.

Отже, дві години “слухання Путіна” не минули без наслідків для президента США. Як можна зрозуміти, глава Кремля справив значний вплив на Трампа.

Водночас Болтон каже, що не має чітких доказів “проросійськості” Трампа. Хоча деякі побічні індикатори є.

Трамп “ніколи не висловлював свою оцінку стосовно Путіна, щонайменше за моєї присутності. Та й сам я про це не питав – можливо, через те, що побоювався почути відповідь. Тому його особисте ставлення до російського лідера лишилося загадкою”, – розповів Болтон.

Читайте також:
Українські соцмережі про саміт Трамп-Путін: ця вистава має нас протверезити

Порошенко умовляв підтримати його на виборах, “проросійська” Тимошенко – табу

Джон Болтон і генпрокурор Юрій Луценко на трибуні параду-2018

Чимало цікавих деталей Джон Болтон розповів також про 24 серпня 2018 року, коли він як керівник американської делегації прилетів до Києва на урочистості з нагоди Дня незалежності України та був присутній як почесний гість на військовому параді на Хрещатику.

З його слів, уже на першій офіційній зустрічі президент Петро Порошенко спробував залучити американську делегацію на свій бік.

“Після параду ми прийшли на прийняття до Маріїнського палацу, що був побудований для Катерини Великої, а нещодавно – відновлений дружиною Порошенка”, – пише Болтон, як він запам’ятав розповідь Порошенка-гіда. Там, у Маріїнському, відбулися українсько-американські переговори.

Читайте також:
Радник Трампа після параду поговорив з Порошенком і Гройсманом про війну й залежність

“Після зустрічі [двох делегацій] Порошенко забрав мене до іншої кімнати на тет-а-тет, де попросив, щоби США підтримали його переобрання. Він також висунув низку інших прохань, на які я відреагував – і це дозволило мені бути не надто грубим, коли я відповів “ні” на прохання про підтримку”, – йдеться в мемуарах ексрадника.

Іншим проханням були санкції США проти – “Ігоря Коломойського, українського олігарха, який підтримував Юлію Тимошенко, на той момент головну суперницю Порошенка на виборах 2019 року”. У цьому питанні Болтон не відкинув можливість підтримки, та запропонував передати в Мін’юст США докази проти олігарха.

При цьому Болтон стверджує, що в Державному департаменті США Юлію Тимошенко вважали проросійським кандидатом і через це Держдеп рекомендував главі американської делегації уникати особистої зустрічі з нею.

“Останньою була зустріч на каву (…) з низкою парламентських лідерів, включаючи Тимошенко. Держдеп хотів, щоби я не зустрічався із Тимошенко окремо, бо вони вважали її занадто близькою до Росії”, – пише Болтон.

Читайте також:
“Фінляндія – це частина РФ, Венесуела – у складі США”: Болтон розповів про рівень знань Трампа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна