Саміт НАТО: у заяві згадають Україну-аспіранта, Порошенко може зустрітися із Трампом

 

У рішенні саміту НАТО, який проходить у Брюсселі 11-12 липня, буде визнаний так званий “статус аспіранта“, тобто той факт, що Україна прагне до повноцінного членства в НАТО.

Як повідомляє “Європейська правда”, цю інформацію підтвердили два співрозмовники в Брюсселі, які спілкувалися на умовах анонімності.

“Саміт підтвердить, що Україна прагне до членства в НАТО, це є у рішенні Альянсу”, – зауважив один зі співрозмовників.

“Буде згадка про “аспіранта”. Також саміт підтвердить, що рішення саміту 2008 року діє – Україна одного дня стане членом Альянсу”, – додав інший дипломат.

В Альянсі пояснили, чому ця позиція не була заблокована Угорщиною.

“Річ у тім, що це не є формальним присвоєнням Україні нового статусу. Визнаючи, що ви є “аспірантом”, Альянс не переходить у новий формат відносин з Києвом, а просто підтверджує прагнення України”, – пояснив один із представників НАТО.

На визнання за Україною “статусу аспіранта” розраховують також в МЗС.

У середу, 11 липня, голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко, розповідаючи про завдання України на саміті, заявив, що Альянс має вирішити, “яким чином ми просунулись на крок вперед у євроатлантичній інтеграції”, і підтвердив, що йдеться саме про визнання євроатлантичних прагнень Києва.

“Ми хочемо, щоби наш статус аспіранта був визнаний політично. Також ми очікуємо повторення термінології Бухарестського саміту НАТО – про те, що Україна має бути членом Альянсу”, – пояснив він.

За даними “ЄП”, на саміті в Брюсселі можлива двостороння зустріч президентів України та США.
Вже досягнута попередня згода про проведення коротких переговорів, повідомив один зі співрозмовників.

Наразі відомо, що надвечір у середу Петро Порошенко братиме участь у спільній вечері голів держав-членів Альянсу.
У четвер відбудеться засідання саміту НАТО за участі керівників України та Грузії, а також саміт миротворчої місії “Рішуча підтримка”, яка діє в Афганістані. Україна як одна з учасниць цієї місії також запрошена до участі в ній.

Голова представництва України при НАТО Вадим Пристайко у спілкуванні з журналістами відмовився коментувати інформацію про зустріч, але запевнив, що президент Порошенко матиме низку двосторонніх переговорів.

У середу ж стало відомо, що президент США Дональд Трамп у розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом заявив: Штати захищають Європу від Росії, тоді як європейські країни – заробляють гроші на торгівлі з РФ, а також спонсорують Росію.

Читайте також:
НАТО не готове починати переговори про ПДЧ для України, – посол Канади

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна