НАТО надало Україні статус країни-аспіранта

 

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) визнає прагнення України бути повноцінним членом Альянсу.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті НАТО.

“Двері НАТО залишаються відкритими для будь-якої європейської країни, яка здатна взяти на себе зобов’язання членства та сприяти безпеці в євроатлантичному регіоні. З 1949 року членство в НАТО зросло з 12 до 29 країн через сім етапів розширення. На сьогодні чотири країни-партнери заявили про свої прагнення до вступу в НАТО: Боснія та Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія та Україна”, – йдеться в повідомленні 9 березня.

Також на цій сторінці міститься пояснення про статус “країни-аспіранта” (Aspirant country), під який відтепер підпадає Україна.

“Країни, які задекларували інтерес у приєднанні до Альянсу, спершу отримують запрошення долучитися до інтенсифікованого діалогу з НАТО щодо їх прагнення до членства та пов’язаних із цим реформ”, – йдеться в поясненні.

Країни-аспіранти можуть бути запрошені для участі в розробці плану дій щодо членства (ПДЧ) для підготовки до потенційного членства та демонстрації їх здатності виконувати зобов’язання щодо можливого майбутнього членства.

Участь у ПДЧ не гарантує членства, але це є основним механізмом підготовки.

Як зазначає “Європейська правда”, досі в Альянсі відмовлялися офіційно визнати прагнення України до набуття членства в НАТО.
До вчорашнього дня на сайті НАТО стверджувалося, що Україна “з 2010 року не має формальних прагнень до членства”.

Цього статусу стало ще складніше домогтися після загострення українсько-угорських відносин зміни, коли Будапешт почав намагатися блокувати євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення Києва через неприйняття мовної статті українського закону “Про освіту”.

За інформацією “ЄП”, це питання порушувалося на переговорах президента Петра Порошенка та генсека НАТО Єнса Столтенберга в лютому. Тоді в НАТО знайшли офіційні пояснення того, чому Альянс не надає Україні формальний статус аспіранта.

Однак у п’ятницю, 9 березня, офіційний сайт Альянсу оновив сторінку “розширення”, додавши Україну до переліку “країн-аспірантів”.

Також був оновлений розділ сайту, присвячений Україні. В нього “заднім числом” додали блок про рішення Верховної Ради від 8 червня 2017 року щодо членства в НАТО як стратегічну мету України. Досі цей блок був відсутній на сайті Альянсу.

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе пояснила, що в п’ятницю відбулися її переговори з цього приводу із заступником генсека НАТО Роуз Геттемюллер. За підсумками цих переговорів в Альянсі погодилися визнати рішення України.

“Від визнання амбіцій до членства – довгий шлях, насамперед внутрішньої роботи, але ми можемо його успішно пройти, якщо будемо цілеспрямовано змінювати країну у відповідності до демократичних, соціальних, економічних, політичних і, звичайно, військових принципів та підходів НАТО”, – зауважила віце-прем’єр.

Читайте також:
Столтенберг підтримав прагнення України стати членом НАТО

Порошенко анонсував референдуми про вступ до НАТО і ЄС

Референдум щодо членства в НАТО:
стратегічна перспектива чи інструмент тактичної політичної гри?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна