Столтенберг підтримав прагнення України стати членом НАТО

 

Північноатлантичний альянс підтримує прагнення України набути повноцінне членство в НАТО.
Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання “Європейської правди” в Брюсселі 7 листопада.

“Україна – близький партнер Альянсу. Ми підтримуємо євроатлантичні прагнення України”, – сказав він.

Водночас генсек не відповів на запитання про те, чи входить Україна до переліку “aspiring nations”, тобто держав, які декларують прагнення набути повноцінного членства в Альянсі.

“Як відомо, досі в офіційних заявах НАТО в цьому переліку називали три держави: Македонію, Боснію і Герцеговину та Грузію. Україна у 2017 році повідомила Альянс про офіційну мету набути членство, але досі з боку НАТО не звучав оновлений перелік “aspiring countries”.
Наразі незрозуміло, чи додає заява Столтенберга до цього переліку також Україну”, – пише “ЄП”.

Також видання інформує, що засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони значною мірою буде присвячено реформуванню командної структури НАТО – про це також сказав Єнс Столтенберг.

Генсек наголосив, що військове командування НАТО потребує посилення, хоча це не означає, що структура і чисельність співробітників офісу Альянсу повернеться до масштабів, які вона мала у 1980-ті роки в час “холодної війни”.

“Коли змінюється світ – змінюється НАТО. Тому я не шкодую про те, що після закінчення холодної війни ми зменшили свою командну структуру. В кінці холодної війни в командуванні НАТО працювало 22 тисячі людей, об’єднані в 43 команди. Зараз у нас 7 тисяч людей в семи командах. Ситуація принципово відмінна”, – пояснив генсек.

На думку генсека, поточна ситуація “не відповідає викликам часу”.

Очікується, що міністри оборони країни-членів НАТО домовляться про створення центру управління та планування операцій на морі, а також нової структури, що відповідатиме за логістику.
Також очікується створення окремих структур, відповідальних за захист північного флангу НАТО.

У коментарях журналістам Єнс Столтенберг визнав, що реформування командування здійснюється у відповідь на зростання російської загрози.

“Головна причина, через яку НАТО адаптується до нової ситуації, є дії Російської Федерації – незаконна анексія Криму та дії з дестабілізації на Сході України”, – наголосив він.

Генсек зазначив, що у зв’язку з цим українське питання буде порушуватися, коли міністри обговорюватимуть зміни в структурі Альянсу.

“У нас була велика дискусія щодо України та навколо України на зустрічі Ради Росія-НАТО, яка відбулася кілька тижнів тому. І ми багаторазово підтверджували, що продовжуємо залишатися на позиції чіткої підтримку України”, – зазначив Столтенберг.

Читайте також:
Клімкін: Україна політично є частиною східного флангу НАТО

Україна поки не подаватиме заявку на вступ до НАТО, але прагнутиме до стандартів, – Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна