Біля Горлівки відбувся обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО: 76 на 123

оновлено станом на 16:30, додано фото, відео

Об 11:00 у неділю, 29 грудня, на КПВВ “Майорське” в Донецькій області, біля окупованої Горлівки, почався обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО.

Російське інформагентство “Інтерфакс” із посиланням на представників ОРДО повідомило, формщо автобуси з обмінюваними особами в супроводі так званих “омбудсменів” “ДНР” і “ЛНР” заїхали на контрольний пункт в’їзду-виїзду, де заплановано обмін.

КПВВ “Майорське” на цілий день закритий для пропуску громадян рішенням командування Об’єднаних сил. Акредитація журналістів для висвітлення обміну з української сторони не проводилася – відеосюжет забезпечить офіс президента України.

ОП на фейсбук-сторінці веде онлайн-трансляцію із зони між КПВВ “Майорське” та окупованим пунктом пропуску “Горлівка” з боку ОРДО:

Так званий “омбудсмен ДНР” Дар’я Морозова повідомила журналістам, що першою затриманих Києву передасть угруповання “ЛНР”.

“Представники Луганська виїхали на територію України, якщо у них все пройде успішно, то далі будемо мінятися ми, “ДНР”, – сказала Морозова.

За її словами, сторона Донецька готова віддати Києву 55 осіб в обмін на 87 своїх “прихильників”.

Так звана “омбудсмен ЛНР” Ольга Кобцева зазначила, що напередодні сторони склали остаточні списки осіб, які будуть обміняні. Однак, за її словами, остаточний формат обміну полоненими з українською стороною стане відомий безпосередньо в момент обміну.

Формат обміну достеменно не відомий.

Сторона бойовиків повідомляла, що в ході обміну українська сторона має передати в ОРДЛО 87 осіб, тоді як Донецьк і Луганськ звільнять 55 осіб.

Уже 29 грудня уповноважений Верховної Ради України з питань людини Людмила Денисова написала в соцмережі, що, “за попередніми даними, сьогодні буде звільнено 80 наших хлопців”.

Водночас Денісова не виключає, що кількість людей може змінитися.

Сайт сепаратистів Донецька ДАН оприлюднив фото, на яких видно, що бойовики “ДНР” привезли полонених українців до пункту пропуску “Горлівка” в автозаках.

Об 11:10 пресслужба президента України підтвердила: “На Донеччині на КПВВ «Майорське» розпочався процес звільнення утримуваних осіб”.

Як видно з трансляції, в місці обміну присутні представники СММ ОБСЄ, Міжнародного комітету Червоного Хреста, спецпризначенці з підрозділу “Тор”, українські військові, член гуманітарної підгрупи ТКГ Валерія Лутковська, радник секретаря РНБО Сергій Сивохо тощо.

* * *

Утримувані перейшли з автобуса з табличкою “ЛНР” у намет, після того як їх звірила “омбудсман” Кобцева.

Серед інших, з автобуса вийшла жінка, на верхньому одязі якої було намальовано від руки великий тризуб (на грудях) та слова “Моя держава Україна” (на спині).

Журналісти “Радіо Свобода” з’ясували, що це Олена Сорокіна – власниця зоомагазину в окупованому місті Первомайськ Луганської області.

У наметі Кобцева провела перекличку 25 осіб, називаючи їхні прізвища та слухаючи у віддповідь імена й по батькові.

Вона уточнила, чи хоче хтось залишитися в Луганську. Всі відповіли – “ні”.

Надалі звільнені з ОРЛО українці перебувають поруч із військовими біля намету.

Уперше обмін відбувається на в “сірій зоні”, а на українському боці.

* * *

В рамках обміну з сепаратистами Луганська Україні повернули чотирьох військових, що перебували тривалий час у полоні.

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денисова, назвавши їхні імена: Сергій Іванчук, Юрій Явтушок, Іван Дєєв, Роман Фурсов.

“Перших громадян України – звільнено! Зокрема, звільнено четверо військових, що перебували тривалий час у полоні на тимчасово окупованій частині Донбасу – Сергія Іванчука, Юрія Явтушка, Іван Дєєва, Романа Фурсова!” – написала уповноважена.

Новинарня” нагадує: Дєєв та Іванчук – військовослужбовці 8-го полку спецпризначення Сил спеціальних операцій ЗСУ, які потрапили в полон “ЛНР” під час спецоперації в лютому 2017 року.

Іван Дєєв у 2016 році був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня за участь в АТО, учасник подій на Майдані.

Сергій Іванчук був нагороджений двома орденами Богдана Хмельницького: в 2014 році — ІІІ ступеня, в 2016 році — ІІ ступеня за героїзм під час АТО.

Роман Фурсов – героїчний боєць 16-го окремого мотопіхотного батальйону 58 омбр ЗСУ, який потрапив у полон у листопаді 2017 року під час бою в районі Кримського і Сентянівки.

Юрій Євтушок (також пишуть – Явтушок) – один із двох військових 14-ї механізованої бригади ЗСУ, які опинилися в полоні бойовиків “ЛНР” у травні 2018 року.
У полоні Євтушок і Веремейчик (звільнений раніше) стали знаряддям пропаганди сепаратистів. Веремейчик заявляв на камеру – імовірно, під тиском – про те, що вони потрапили в полон напідпитку.

Читайте також:
“Витягніть нас. Два 300…” Бій під Сентянівкою: четверо загиблих, двоє врятованих, полонений Роман Фурсов. ВІДЕО

Офіс президента підтвердив звільнення з ОРЛО перших 25 осіб.

“Перші 25 звільнених українців скоро будуть вдома”, – йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці ОП.

Фото ОП:

* * *

П’ять колишніх “беркутівців”, яких звинувачують у розстрілах на Майдані 20 лютого 2014 року, перебувають в автобусі на КПВВ “Майорське” та очікують обміну. Про це “Громадському” повідомив адвокат Ігор Варфоломєєв.

“Беркутів” таки вивезли з Лук’янівського СІЗО в Києві, незважаючи на блокування ізолятора громадськими активістами.

* * *

У списках на обмін – бразилець Рафаель Лусваргі, який воював на боці “ЛНР” і “ДНР” та засуджений до 13 років ув’язнення за участь у терористичній організації.

Як повідомили джерела “Громадського радіо“, спочатку планувалось, що з Майорська Лусваргі відправиться в аеропорт “Бориспіль”, а звідти – до Бразилії, проте він відмовився. Замість цього Лусваргі їде до Луганська, а звідти – до Росії.

* * *

Надалі почався другий етап обміну утримуваними особами – з бойовиками “ДНР”.

Звільнений з полону екс-“мер” Макіївки Савін розповів про тортури і полонених, що лишилися

Сепаратистські ЗМІ повідомляють, що двоє жінок, яких мали передати українській стороні в рамках обміну полоненими, відмовилися виїздити з ОРДО.

Ольга Терлецька та Марина Волкова, яких планувалося передати Києву в рамках обміну полоненими, відмовилися повертатися в Україну. Про своє рішення вони сьогодні повідомили журналістам”, – пише провідний сайт сепаратистів Донецька ДАН.

Сайт також наводить розповідь жінок про те, як вони опинилися в ув’язненні в “ДНР”. “Ми їхали з боку України в Донецьк, і вже на під’їзді до “ДНР” до нас у машину попросилася сімейна пара, яка нібито приїхали з Дніпропетровська. Як потім з’ясувалося, це були шпигуни, які працювали на СБУ», – зазначила Терлецька. Через три місяці їх із Волковою викликали на допит у “правоохоронні органи ДНР”, де звинуватили у шпигунстві. “Майже 16 місяців ми перебували під вартою”, – заявила Волкова.
При цьому жінки відзначили, що “правоохоронні органи республіки” поводилися з ними добре і претензій до їх роботи вони не мають.

* * *

Процедура обміну полоненими між Донбасом і Україною завершена – повідомив о 14:55 сайт сепаратистів Донецька ДАН.

За їхніми словами, “загальна кількість переданих “народним республікам” осіб уточнюється”.

* * *

Київ у ході сьогоднішнього обміну полоненими передав “ДНР” 60 осіб. Про це сьогодні повідомила “омбудсмен ДНР” Дар’я Морозова.

“Ми отримали від Києва 60 осіб, ще українська сторона не довезла кілька людей, ми чекаємо їх. А Україні ми передали 52 людини”, – зазначила Морозова, яку цитує сайт ДАН.

Вона додала, що чотири людини, які утримувалися в ОРДЛО, відмовилися від обміну з Україною.

* * *

У свою чергу представниця “ЛНР” Ольга Кобцева розповіла сепаратистським медіа Луганська: “В принципі, можна сказати, що обмін виконаний в повному обсязі відповідно до списків всіх встановлених на всіх встановлених”. За її даними, “ЛНР” в рамках обміну утримуваними особами передала українській стороні 25 осіб і отримала 63.

Відтак, за словами сепаратистів, вони передали 77 осіб та отримали понад 120 осіб (60+63).

За різними даними, від 14 до 19 прибчників ОРДЛО відмовилися їхати на окуповану територію.

* * *

Процес взаємного звільнення утримуваних осіб, що відбувався 29 грудня на КПВВ “Майорське” біля Горлівки, завершився.

Про це після 16-ї години повідомила пресслужба офісу президента України.

“76 наших – у безпеці на підконтрольній Україні території. Подробиці згодом”, – йдеться в повідомленні.

* * *

У результаті обміну на Батьківщину повернулися: 12 військовослужбовців (три з яких знаходились у місцях позбавлення волі на території ОРДЛО з 2015 року); 64 цивільних (17 із яких утримувались з 2015–2016 років).

Про це повідомив пресцентр СБУ, опублікувавши списки звільнених.

“Обмін – підтвердження того, наскільки важливим для Президента України є захист кожного українця, який опинився в скрутних обставинах через російську агресію”, – підкреслив голова СБУ Іван Баканов.

За його словами у таких питаннях “не буває ідеальних конфігурацій, це завжди спроба витиснути максимум із наявних можливостей”.

“Головне – нам вдалося досягнути результату”, – наголосив він.

Служба безпеки України привітала звільнених українців на рідній землі та заявила, що надалі докладатиме максимум зусиль, щоб всі утримувані громадяни змогли повернутися додому.

* * *

Інтерв’ю після звільнення: Олександр Данильченко, Едуард Алоян, Валерій Семенов:

Що відомо про звільнених (BBC)

  • Станіслав Асєєв – позаштатний кореспондент “Радіо Свобода”, який був понад два роки “за ґратами”. У жовтні 2019-го його “засудили” до 15 років в’язниці за “шпигунство” та “екстремізм”.
  • Іван Дєєв – військовий ССО
  • Юрій Євтушок – військовий 14 омбр
  • Сергій Іванчук – військовий ССО
  • Богдан Пантюшенко – танкіст 1 отбр
  • Олександр Коріньков – військовий ССО
  • Сергій Глондар – військовий ССО
  • Едуард Алоян – займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Бойовики затримали його, звинуватили у співпраці з СБУ та “засудили” влітку 2019 року до 12 років ув’язнення
  • Вікторія Вороніна – її схопили та “засудили” до 12 років ув’язнення за начебто співпрацю з СБУ і “шпигунстві на користь України”
  • Тетяна Горбулич – була у полоні майже два роки, мешкала у Щасті. Бойовики звинуватили її у шпигунстві
  • Володимир Данильченко
  • Олександр Данильченко – луганчанин, який потрапив в ув’язнення у лютому 2017 року. За його словами, він боровся проти свавілля “ЛНР”. Розповідає про катування у полоні
  • Валентина Єременко
  • Роман Коркішко – мешканець Алчевська, займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування. Бойовики затримали його, звинуватили у співпраці з СБУ та засудили улітку 2019 року до 12 років ув’язнення
  • Денис Олійник – житель Кіровська, якого влітку 2019 року в “ЛНР” “засудили” до 12 років в’язниці за нібито “державну зраду”
  • Анастасія Мухіна – їй 70 і вона з Луганська. У полоні була майже два роки. Її затримали, коли вона наклеїла на будинку листівку “Донбас, вставай! Росія тебе зрадила!”.
  • Олександр Пауков
  • Денис Секацький
  • Анатолій Семиренко – затримали у серпні 2016 року, звинуватили у шпигунстві.
  • Олена Сорокіна – власниця зоомагазину з Первомайська, яку затримали в жовтні 2018 року через її громадянську позицію
  • Валерій Тарасюк – житель Антрацита. Його звинуватили у шпигунстві та засудили до 13 років позбавлення волі. Займався пасажирськими перевезеннями через лінію розмежування
  • Андрій Яровий – консультант ініціативи щодо захисту прав ВІЛ-інфікованих. Його затримали в серпні 2018 року
  • Роман Фурсов – військовий 58 омбр
  • Вадим Завацький
  • Іван Катишев – увійшов до групи так званих “українських диверсантів”. Їх звинувачували в організації терактів на окупованій Луганщині. В “ЛНР” група отримала від 11 до 20 років ув’язнення
  • Валерій Семенов – у “ЛНР” його звинуватили у “шпигунстві” на користь України та засудили до 13 років ув’язнення
  • Олег Сугерей
  • Віталій Анікімов
  • Лариса Багненко
  • Дмитро Батрак
  • Євген Бражніков
  • Володимир Бурцев
  • Віталій Буянов  – засудили за “інакомислення”
  • Олег Галазюк – донецький блогер, автор колонок для “Радіо Свобода”
  • Роман Гісь – бойовики звинувачували у співпраці з Україною і “засудили” до 11 років в’язниці
  • Тетяна Гончарова
  • Євген Горбань
  • Ольга Губкіна
  • Василь Деркач
  • Андрій Женчус
  • Олена Завальна
  • Наталія Карачор – вчителька
  • Дмитро Карпук
  • Володимир Воскобойник – військовий 14 омбр
  • Олександр Геймур – військовий 53 омбр
  • Кім Дуванов – військовий 53 омбр
  • Василь Жемелінський – військовий 57-ї бригади
  • Борис Пундор – військовий 53 омбр
  • Сергій Керюхін
  • Денис Коваль
  • Андрій Кочмурадов
  • Яків Кривошеєв
  • Олег Кулаков
  • Ігор Кулиш
  • Олена Лазарєва – працювала у донецькій клініці. Її обвинувачують нібито у передачі ЗСУ інформації про бойовиків, які перебували на лікуванні
  • Зінаїда Мальцева
  • Сергій Ніколаєв
  • Станіслав Печенкін
  • Роман Писанець
  • Кирило Полікарпов
  • Олександр Поляков
  • Олександр Репетило
  • Сергій Робак
  • Василь Савін
  • Валерій Соколов
  • Максим Теорентер
  • Галина Терещенко
  • Олександр Тимофєєв
  • Юрій Тучин
  • Сергій Усатюк
  • Вадим Халимендик
  • Євген Циганок
  • Марина Чуйкова – у полоні з березня 2018 року. Її звинуватили у шпигунстві, перебувала у колонії міста Сніжне
  • Руслан Шейтер
  • Алла Ярмишко
  • Валерій Романченко

* * *

Звільнених з полону чекали родичі й журналісти – спершу в точці збору в “Мистецькому арсеналі” в Києві, потім в аеропорту “Бориспіль”.

12 звільнених військових після звільрнення перевдяглися в нові однострої ЗС України.

Військово-транспортний літак зі звільненими сів на летовищі після 21:30.

Фото: пресслужба президента

Із промовою на аеродромі виступив президент Володимир Зеленський. Він заявив, що без звільнення “беркутів” він не міг би звільнити розвідників, які перебували в ОРДЛО по кілька років.

Зеленський на зустрічі полонених у “Борисполі”: Я обрав живих

Фото ОП:

* * *

Уранці, за даними каналу “112 Україна”, із Бахмутського СІЗО виїхало кілька великих автобусів з учасниками обміну, яких має в ОРДЛО передати Україна.

Читайте також:
Бойовики скоротили на 10 осіб список, кого вони віддають Києву на обмін, – ЗМІ

На Банковій видали темник, як виправовувати звільнення “беркутів” для обміну полоненими, – Сініцин

Що передувало

Як інформувала “Новинарня“, напередодні, 28 грудня, президент Володимир Зеленський підтвердив, що на 29 грудня запланований обмін полоненими з ОРДЛО, він відбудеться в районі КПВВ “Майорське” біля окупованої Горлівки без представників ЗМІ.

Про такий обмін, що має відбутись до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”).
Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

При цьому повідомлялося, що Росія не віддає на обмін кримських політв’язнів.

Як повідомляла “Новинарня“, попередній обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року на тому ж КПВВ “Майорське” у форматі “74 на 306”.
Обмін полоненими між Україною і РФ відбувся 7 вересня 2019 року у форматі “35 на 35”.

Читайте також:
Бразильський найманець “ЛДНР” Лусваргі потрапив у списки на обмін, – ЗМІ

Суд звільнив з-під варти підозрювану в держзраді Мастикашеву, – адвокат

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна