ТКГ узгодила умови обміну полоненими до Нового року

оновлено

Тристороння контактна група із врегулювання ситуації на Донбасі під час відеоконференції у понеділок, 23 грудня, погодила умови звільнення і обміну утримуваних осіб до кінця 2019 року у форматі “всіх встановлених на всіх встановлених”.

Про це повідомив представник Росії на переговорах Борис Гризлов, передає “Інтерфакс”.

Згодом речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook підтвердила цю інформацію.

Водночас представниця так званої “ДНР” Дар’я Морозова повідомила, що зараз відбувається робота щодо підготовки остаточних списків для обміну і обговорення його дати.

Як інформувала “Новинарня“, обмін полоненими між Україною й Росією/ОРДЛО за формулою “всіх на всіх” (для початку – “всіх встановлених на всіх встановлених”) до кінця 2019 року був погоджений на саміті “нормандської четвірки” в Парижі 9 грудня.
Однак на переговорах ТКГ в Мінську 18 грудня сторонам не вдалося досягти згоди щодо втілення такого обміну.
Представник України в ТКГ Леонід Кучма висловлював сподівання, що переговори будуть продовжені на скайп-конференції 20 грудня. Того дня прессекретарка Кучми Дарка Оліфер повідомила, що “на продовження роботи зі звільнення осіб, які утримуються в ОРДЛО, відеоконференцію Тристоронньої контактної групи призначено на понеділок, 23 грудня 2019 року”.

Нагадаємо, попередній великий обмін утримуваними особами відбувся між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.

В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.

Моряків повернули в рамках обміну, попри те, що Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію безумовного звільнити полонених українських моряків і три захоплені судна.

Читайте також:
Суд звільнив з-під арешту колишнього “беркутівця”

“Шанс на обмін полоненими залишається, Росія повинна вплинути на сепаратистів”, – посол Франції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна