Серед визволених з РФ – літній партизан Сизонович, який чинив диверсії проти окупантів на Луганщині

додано фото

63-річний Олексій Сизонович, звільнений Росією в рамках обміну 7 вересня, – український партизан із Луганська, який проводив підривну роботу в тилу ворога (на території ОРЛО).

Як передає “Новинарня“, про це після завершення обміну заявила Ірина Геращенко – народний депутат України від партії “Європейська солідарність”, колишній учасник гуманітарної підгрупи ТКГ від України.

“Я відчуваю щастя! В списку звільнених – ті, за кого Україна роками боролася на всіх майданчиках. Рада, що, окрім Сенцова, Сущенка, Кольченка, Карпюка, Панова, чиї імена знає весь світ, в списку звільнених є Олексій Сизанович – скромна літня людина, наш патріот і партизан з Луганська”, – написала Геращенко в “Фейсбуці”.

За словами депутатки, після викриття бойовиками “ЛНР” Олексія Сизоновича вивезли на територію Росії.

“Я вперше публічно можу сказати, що це Герой, який діяв в тилу ворога. Його катували, вивезли в Ростов, там судили і потім тримали в тюрмах в Сибіру“, – зазначила Геращенко.

“Ми кілька місяців розшукували його і будь-яку інформацію [про нього], РФ приховувала факт вивезення і суду. І саме його кейс був для нас в Мінську важливим для тиску на РФ і ОБСЄ, на Гризлова і Ко, всупереч їхнім доводам, що, мовляв, українці в російських тюрмах не мають відношення до війни і їхні прізвища не можуть обговорюватися в темі звільнення”, – написала Ірина.

Звільнений Олексій Сизонович (праворуч, з прапором) в аеропорту “Бориспіль”. Фото: пресслужба офісу президента

Як відомо, пенсіонер із Краснодона (нова назва – Хрустальний) Олексій Іванович Сизонович утримувався в колонії в районі Новосибірська, працював швецем-мотористом, За перший місяць заробив 300 рублів, щоб мати змогу купувати цигарки.

Його підтримувало українське консульство. У розмові з консулом Сизонович розповідав, що в час, коли він перебував у Ростові на Дону, його сильно били.




За словами Ірини Геращенко, всю інформацію щодо заручників і нюансів переговорного процесу команда Порошенка передала новій команді президента Зеленського відразу після його інавгурації.

Ірина Геращенко нагадала, що РФ і ОРДЛО у 2017 році включали в списки на обмін 27 грудня більшість тих громадян Росії, яких передали Москві сьогодні, 4 вересня 2019-го.

“Нас тоді поставили перед фактом і шантажували, що ніякого обміну не буде, якщо ми їх не віддамо. Тоді президент Порошенко і наша команда чітко заявили Росії і нашим західним партнерам, що ми готові передати цих реальних злочинців з російськими паспортами тільки в обмін на політв’язнів Кремля. Ще два роки тому ці росіяни в українських тюрмах написали листи на Путіна з проханням забрати їх в РФ. Добре, що нарешті він їх «прочитав»”, зазначила Геращенко, подякувавши також президенту Зеленському.

“…Гасло «Україна своїх не кидає!» є для нас об’єднуючим. Для країни”, – додала вона.

Як інформувала “Новинарня“, в липні 2017 року Північно-Кавказький окружний військовий суд Російської Федерації засудив до 12 років колонії суворого режиму та штрафу в загальному розмірі 250 тисяч рублів 61-річного (на той час) громадянина України Олексія Сизоновича.

Олексій Сизонович під час суду і в РФ. Фото: Владислав Рязанцев/Медиазона

Його тоді визнали винним за такими статтями КК РФ, як “Підготовка терористичного акту”, “Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв” і “Незаконний перетин державного кордону Росії”.
За версією російського слідства, Сизонович разом зі спільником у квітні 2014 року в Києві нібито “створили організовану групу й домовилися про підготовку і вчинення терористичних актів на території Росії та України”.
Сизонович нібито дав покази, що збирав інформацію про об’єкти транспортної інфраструктури і передавав своєму керівникові під псевдонімом “Владиславович”, який представився йому співробітником української розвідки.
Також слідство заявляло, що у 2016 році Сизонович отримав вказівку поїхати в Каменськ-Шахтинський Ростовської області, щоб оглянути та сфотографувати місцевий вокзал і “визначити місце для закладення вибухових пристроїв”. На цьому вокзалі в тому ж році нібито планувався теракт.
Під час судових слухань “було встановлено, що Сизонович мав необхідні знання в галузі вибухотехніки, щоб виготовляти різноманітні вибухові пристрої, оскільки раніше працював підривником на шахті й телевізійним майстром”.

Російська сторона стверджує, що українця Сизоновича затримали російські силовики у вересні 2016 року під час нібито “незаконного перетину кордону”.

Раніше ЗМІ також повідомляли про версію російських слідчих, згідно з якою Сизонович підривав поїзди на території Луганської області, яка перебуває під контролем так званої “ЛНР”. Там його схопили бойовики.

Судовий процес у справі Олексія Сизоновича почався 26 липня 2017 року і тривав лише кілька днів.

Перед оголошенням вироку захист попросив зменшити підсудному покарання до мінімуму, враховуючи його вік, поганий стан здоров’я та “повне розкаяння у скоєному і співпрацю зі слідством”.

Нагадаємо також, що після звільнення захопленого бойовиками “ЛНР” Володимира Жемчугова з’ясувалося, що він – український партизан, який в ОРЛО вчиняв диверсії проти окупантів, внаслідок підриву втратив руки й пошкодив очі.

Читайте також:
Зеленський призначив 11 політв’язням стипендії імені Левка Лук’яненка. Зокрема – Сизоновичу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна