“Шанс на обмін полоненими залишається, Росія повинна вплинути на сепаратистів”, – посол Франції

 

Франція вважає, що Росія повинна вплинути на бойовиків так званих “ДНР” та “ЛНР”, яких вона контролює, щоб вони виконували домовленості, досягнуті лідерами “нормандської четвірки” під час саміту в Парижі 9 грудня.

Як передає кореспондент “Новинарні“, про це на пресконференції в Києві 19 грудня сказав посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, коментуючи безрезультативність засідання Тимчасової контактної групи, що відбулося напередодні в Мінську.

Він порадив “не втрачати оптимізму” й зауважив, що надія на обмін полоненими до кінця поточного року ще залишається. “Ми працюємо в цьому напрямі”, – запевнив посол.

Де Понсен також нагадав, що раніше такі ситуації, коли під час переговорів ТКГ у Мінську виникали проблеми з реалізацією попередніх домовленостей, виникали неодноразово. І наголосив “на необхідності певного дипломатичного впливу” з боку Франції та Німеччини, щоб домовленості, укладені під час зустрічі лідерів “нормандської четвірки”, були реалізовані.

“Ми маємо намір діяти, працювати в цьому сенсі”, – додав посол.

На уточнююче запитання, вплив на яку саме зі сторін переговорного процесу в Мінську він має на увазі, дипломат пояснив: позиція Франції полягає в тому, що Росія повинна скористатися своїм впливом на сепаратистів і спонукати їх до виконання зобов’язань, ухвалених у Парижі, зокрема припинення вогню й обміну полоненими.

“Наше завдання — зробити так щоб з боку Росії був тиск на тих, від кого залежить припинення вогню”, – наголосив пан де Понсен.

Замороження конфлікту не відповідає нашим намірам і бажанню. Ми налаштовані на реалізацію всіх домовленостей саміту Н4″, – підкреслив дипломат.

Він також неодноразово наголосив на тому, що для Франції дуже важливий діалог із Росією, яка “залишається важливим партнером”.

“Ігнорувати — значить, точно втратити шанс порозумітися. Тоді як діалог може бути позитивним. Такий діалог, позбавлений наївності і з наголосом на базових цінностях, є дуже важливим і корисним”, – зауважив посол.

Читайте також:
“Може, і є”, – Путін про іноземних найманців і техніку в ОРДЛО

Під час брифінгу пан де Понсен неодноразово наголосив на тому, що за останні кілька місяців у відносинах України та Росії відбувся помітний прогрес, який втілився у повернення до зустрічей у “нормандському форматі” та переговорах президентів двох держав, Володимира Зеленського і Володимира Путіна.

Голова французької дипмісії також запевнив, що європейські партнери по Н4 під час зустрічі в Парижі усвідомили окреслені Україною “червоні лінії”, за які вона не переступить.

“Франція сприятиме налагодженню контактів між сторонами по обидва боки від лінії розмежування, але ми поважаємо ваші «червоні лінії». І розуміємо, що прямі переговори між офіційним Києвом та Донецьком належить до таких ліній”, – зазначив посол.

Читайте також:
У РФ проведуть навчання з ізоляції російського сегменту інтернету

Акцентувавши на тому, що для Франції пріоритетом є налагодження гуманітарної ситуації в Україні, і лише після цього — політична складова Мінського процесу, Етьєн де Понсен  висловив позицію Парижа щодо розміщення на сході України миротворчої місії ООН. За його словами, “говорити про «блакитні шоломи» на Донбасі наразі передчасно”.

Також французький посол кілька разів наголосив на дружніх стосунках між президентами Франції та України Еммануелем Макроном і Володимиром Зеленським, відзначивши, що ця “дружня атмосфера” поширилася й на двосторонні відносини загалом.

За словами де Понсена, свідченням довірливих взаємин між нашими державами є, зокрема, й регулярні зустрічі представників Франції з нинішньою українською владою на різних рівнях. Зокрема, посол повідомив про те, що приблизно раз на два тижні спілкується на різні теми з головою офісу президента Зеленського Андрієм Богданом.

Читайте також:
Посол Франції пояснив слова Макрона про нелегалів з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна