У Мінську не домовилися про обмін полоненими і повне перемир’я

доповнено

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську не вдалося узгодити обмін утримуваними особами, хоча це й було домовлено лідерами “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня.

Як повідомляє “Новинарня“, про це увечері в середу, 18 грудня, заявила представниця бойовиків “ЛНР” в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ольга Кобцева, передає російський “Коммерсант”.

За її словами, обміну не буде через те, що українська сторона не здійснила так звану “процесуальну чистку” людей, які повинні бути обміняні.

Крім цього, сторони не змогли обговорити відкриття додаткових пунктів пропуску на лінії зіткнення та три нові ділянки розведення військ.

ДОПОВНЕНО
Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко також підтвердив у ефірі “24 каналу”, що на ТКГ в Мінську не змогли узгодити обмін полоненими.

“На превеликий жаль, списки оновити в іншій підгрупі, домовитися не вдалося. Я бачу на сьогодні, що нам не вдалося досягти цього прогресу”, – сказав Пристайко.

Крім того, Пристайко визнав, що в Мінську не погодили новий режим припинення вогню, а вирішили підтримувати “режим тиші”, оголошений у липні.

“Сьогодні ми хотіли отримати запевнення в тому, що буде оголошено нове перемир’я. Натомість було прийнято рішення, що давайте будемо продовжувати те перемир’я, яке було оголошено в липні, і зробимо його краще”, – сказав міністр.

Глава МЗС нагадав, що за час цього “перемир’я”, починаючи з липня, на Донбасі загинуло 40 людей.

“Саме тому ми хотіли, щоби це було перемир’я, яке гарантував президент Путін. Ми просто пам’ятаємо, що один раз було перемир’я, яке гарантував президент Російської Федерації, – і протягом 25 днів не було жодного обстрілу (твердження не відповідає дійсності – “Н”). Ми цінуємо цю можливість, коли наші люди не гинуть. Ми розраховували на це. Натомість рішення, на жаль, не було доведено, тобто, та інформація, яка йшла з Москви, ми розраховували, що буде вплив, він не спрацював”, – пояснив Вадим Пристайко.

Раніше, за підсумками “Норманді”, Пристайко анонсував домовленість на ТКГ про нове “всеосяжне” перемир’я з 21 грудня.

Речниця представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер у дописі за підсумками засідання не повідомила про хоча б якесь позитивне рішення із переліку тих, що були заплановані до ухвалення (повний та всеосяжний режим припинення вогню, який має бути запроваджено до кінця 2019 року; взаємне звільнення утримуваних осіб, повний і безумовний допуск міжнародних організацій, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, до всіх осіб, незаконно утримуваних в ОРДЛО; узгодження трьох ділянок з гуманітарною метою; надання доступу СММ ОБСЄ до всієї неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону в режимі 24/7; забезпечення роботи КПВВ “Золоте”).

Разом з тим, за інформацією із сепарЗМІ, підконтрольних Донецьку, наступне засідання ТКГ заплановане на 16 січня 2020 року. 

Напередодні стало відомо, що представники України в підгрупі з гуманітарних питань в Мінську наполягають на проведенні декількох етапів обміну утримуваними особами.

Як інформувала “Новинарня“, 9 грудня в Парижі на саміті “нормандської четвірки” було домовлено, що до березня 2020 року Тристороння контактна група в Мінську визначить ще три ділянки розведення військ на Донбасі.

Читайте також: 
53 на 88: терористи “ДНР” заявили про готовність обміну до Нового року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна